Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Η άγρια νύχτα των στρατηγών...




Τι συνέβη τα ξημερώματα της Τετάρτης...

Ηταν 2.00 μετά τα μεσάνυχτα, ξημερώματα Τετάρτης, όταν το τηλέφωνο του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Κ. Ζιαζιά, χτύπησε. Ο αρχηγός ποτέ δεν έμενε τόσο αργά στο γραφείο του, αλλά του είπαν ότι εκείνο το βράδυ θα έπρεπε να είναι stand by επειδή θα τον ζητούσε ο υπουργός. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν...


ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος: «Αρχηγέ, έρχεστε; Σας περιμένουμε στην αίθουσα συσκέψεων». Η σύσκεψη γινόταν για τα ναυπηγεία, αλλά συνεχίστηκε με τις κρίσεις των στρατηγών αφού το πρωί συνεδρίαζε το ΚΥΣΕΑ. Από εκείνη τη μεταμεσονύκτια ώρα άρχιζε μια παράξενη ιστορία, γεμάτη άκομψες κομματικές παρεμβάσεις, με εγκλήσεις και αντεγκλήσεις, με εντάσεις, με έντονους διαλόγους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας που οδήγησαν στην παραίτηση του αρχηγού ΓΕΣ. «Δεν περίμεναν ότι οι αρχηγοί μπορούσαν και να παραιτηθούν για λόγους αξιοπρέπειας και ηθικής τάξεως, αλλά το έκανα» έλεγε ο αντιστράτηγος Ζιαζιάς το πρωί της Τετάρτης μιλώντας σε 180 και πλέον αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του ΓΕΣ, τους οποίους κάλεσε για να τους αποχαιρετήσει.

Νύκτωρ, όπως ειπώθηκε, στον 5ο όροφο του υπουργείου Αμυνας, επιχειρήθηκαν ξαφνικά να γίνουν αποστρατείες και προαγωγές ανωτάτων αξιωματικών, εντελώς ατύπως και πριν από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, παρακάμπτοντας, κατά τον παραιτηθέντα αρχηγό κ. Κ. Ζιαζιά, κάθε έννοια στρατιωτικής αξιοπρέπειας. Και το θέμα της αξιοπρέπειας των αξιωματικών για τον αρχηγό ήταν υπεράνω κάθε φιλοδοξίας: «Μα κάθε φορά έτσι γίνεται» προσπάθησε να δικαιολογήσει την όλη κατάσταση ο υφυπουργός Αμυνας κ. Π. Καράμπελας, απόστρατος αντιστράτηγος, κομματικός, αφού διετέλεσε και αναπληρωτής γραμματέας του τομέα Αμυνας της ΝΔ. «Δεν ξέρω τι γίνεται τις άλλες φορές, αλλά αυτή τη φορά δεν πρόκειται να γίνει έτσι» είπε ο κ. Ζιαζιάς και υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Αμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλο ο οποίος επιχειρούσε ως τις 3.50 τα ξημερώματα να τον μεταπείσει.


«Το σύστημα δεν καθαρίζεται»
«Το σύστημα δεν καθαρίζεται πια, επειδή αυτοί που έχουν το σύστημα δεν θέλουν να το καθαρίσουν. Τους αρέσει, τους βολεύει αυτό. Γι' αυτό έφθασε η χώρα μας ως εδώ» έλεγε ο κ. Ζιαζιάς, ο οποίος μετά την παραίτησή του εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι «σεβόμενος το προσωπικό που είχε την τιμή να διοικήσει επί εννιάμηνο, υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους που άπτονται της ηθικής και της αξιοπρέπειας, τόσο της δικής του όσο και του στρατεύματος». Τέτοια ανακοίνωση, με τη σφραγίδα του ΓΕΣ, έπειτα από παραίτηση του αρχηγού ΓΕΣ, να απαντά στην πολιτική ηγεσία δεν είχε εκδοθεί στο παρελθόν: «Ως εκείνη την ώρα εξακολουθούσα να ήμουν αρχηγός. Εθεώρησα σκόπιμο, θεσμικά, μέσω του ΓΕΣ να διατυπώσω τους λόγους της παραίτησής μου» εξηγούσε σε συναδέλφους του αξιωματικούς.
Το πολυσυζητημένο θέμα της κομματικοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο σχεδόν όλοι ως αντιπολίτευση καταγγέλλουν, αλλά ως κυβέρνηση... εφαρμόζουν, ήρθε και πάλι στην επιφάνεια για άλλη μία φορά, μεσούσης της οικονομικής κρίσεως: «Αντί να συζητήσουμε για τις περικοπές, για την εξοικονόμηση χρημάτων, για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, για τα καύσιμα, άρχισαν να κάνουν τις κρίσεις και να ασχολούνται νυχτιάτικα με τα ρουσφέτια» έλεγε ο παραιτηθείς αρχηγός.
Τι ακριβώς είχε συμβεί και άρχισε μια ιδιότυπη «μοιρασιά» που αφορούσε τις προαγωγές και τις αποστρατείες στις Ενοπλες Δυνάμεις; Μόλις άρχισε η συνεδρίαση, στις 2.00 το πρωί, με την παρουσία του υπουργού, των δύο υφυπουργών κκ. Καράμπελα και Δ. Ελευσινιώτη (απόστρατος επίσης αξιωματικός, τοποθετήθηκε με πρόταση του ΠαΣοΚ) ζητήθηκε από τους αρχηγούς να καταγράψουν τις εισηγήσεις τους για τις προαγωγές και αποστρατείες αντιστρατήγων και υποστρατήγων.


«Μοίραζαν» θέσεις και αποστρατείες
«Γράφε» ήταν η εντολή που δόθηκε σ' έναν συνταγματάρχη, ο οποίος και αυτός ξενυχτούσε εκτελώντας χρέη γραφέα. Αρχισαν τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, να λέγονται ονόματα στρατηγών και να διατυπώνονται προτάσεις για αποστρατεία ή για προαγωγή, ενώ υποδεικνύονταν και οι θέσεις (κυρίως θέσεις-«κλειδιά») στις οποίες επρόκειτο να τοποθετηθούν.
Ο κ. Ζιαζιάς διατύπωσε την αντίρρησή του, πλην όμως ο κ. Καράμπελας του είπε ότι «έτσι γίνεται», ώσπου έφθασαν στο όνομα ενός υποστρατήγου, διοικητή ενός από τα Σώματα Στρατού. Ο κατάλογος που διάβαζε ο κ. Καράμπελας έγραφε «ευδοκίμως τερματίσας την υπηρεσία του». Ο κ. Ζιαζιάς έδειξε να εκρήγνυται: «Είναι αξιωματικός τεθωρακισμένων, τον γνωρίζω πολύ καλά, είναι άριστος στρατιώτης, δεν μπορείτε να τον αποστρατεύσετε, δεν γίνεται» είπε σε έντονο ύφος. Οι φωνές υψώθηκαν, το πρωτόκολλο που ισχύει ανάμεσα σε υπουργό, υφυπουργούς και αρχηγό παραμερίστηκε, αντηλλάγησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, βαριές κουβέντες και ο κ. Ζιαζιάς υπέβαλε προφορικώς την παραίτησή του.
Ο υπουργός επιχείρησε να τον μεταπείσει, μάλιστα ακούστηκε σε κάποια στιγμή να προτρέπει τον υφυπουργό του και τον αρχηγό να αφήσουν τα προσωπικά τους, να συνεχίσουν με την εισήγηση του αρχηγού ΓΕΣ, «γιατί η ώρα είναι περασμένη». «Οχι, κύριε υπουργέ, υπέβαλα ήδη την παραίτησή μου» είπε ο αρχηγός. Ο υπουργός τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, επενέβη και ζήτησε να γίνει αυτό που ήθελε ο αρχηγός. Πλην όμως ήταν ήδη αργά.
Οταν κάποια στιγμή ο κ. Ζιαζιάς ρωτήθηκε από συναδέλφους του εάν αντέδρασε στη διαδικασία να του διαβάζουν τον κατάλογο των αποστρατειών και των προαγωγών είπε με νόημα: «Αλίμονο εάν ένας αξιωματικός των Τεθωρακισμένων δεν είναι επιθετικός και ορμητικός όταν διαπιστώνει ότι βάλλεται η αξιοπρέπειά του».



Φλόγες, σπαθιά κι αστέρια...
Κόντρες κομματικών και ρουσφέτια αποστράτων
Την άλλη ημέρα, μεσημέρι Τετάρτης, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, πηγές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν το όλο θέμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό που συνέβη τη νύχτα οφειλόταν στον «υποβόσκοντα ανταγωνισμό δύο αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, του αρχηγού ΓΕΣ δηλαδή και του υφυπουργού Αμυνας. Και οι δύο προέρχονται από τον Στρατό και το θέμα θεωρείται λήξαν» έλεγαν. Ο μεν υφυπουργός είχε χρηματίσει κομματικό στέλεχος της ΝΔ, ο δε κ. Κ. Ζιαζιάς είχε γίνει αρχηγός επί υπουργίας τού κ. Π. Μπεγλίτη.
Λήξαν για την πολιτική ηγεσία ίσως. Ο παραιτηθείς αρχηγός όμως μίλησε στα στελέχη του ΓΕΣ, εξηγώντας τους τι ακριβώς είχε συμβεί κατά την άποψή του, κάνοντας λόγο για ξεπερασμένες μεθόδους στις κρίσεις των αξιωματικών: «Εγώ θυσίασα την καριέρα μου για την αξιοπρέπεια του Στρατού» τους είπε συγκεκριμένα.
Την ίδια ώρα από την πλευρά τού κ. Π. Καράμπελα δηλωνόταν ότι η όλη διαδικασία δεν είχε τέτοια στοιχεία που να δικαιολογούν τη στάση του κ. Ζιαζιά, ότι η συζήτηση αφορούσε μόνο τα της τοποθετήσεως αντιστρατήγων σε συγκεκριμένες θέσεις - που τις κάνει το ΚΥΣΕΑ - και ότι η παραίτηση ήταν «ανέλπιστη και αναιτιολόγητη». Η δε πολιτική ηγεσία αφήνει να εννοηθεί ότι στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποδείχθηκε ότι δεν έγινε καμία επαναφορά αποστράτου και ότι οι όποιες αντιρρήσεις είχε ο αρχηγός έγιναν σεβαστές.
Ο παραιτηθείς όμως κάνει σαφέστατο λόγο για την ύπαρξη συστήματος στις Ενοπλες Δυνάμεις «που δεν καθαρίζεται». Κάθε φορά που σχηματίζεται καινούργια κυβέρνηση υπάρχουν αιτήματα αποστράτων για επαναφορά τους στην ενεργό υπηρεσία. Αλλοι επειδή θεωρούν ότι αδίκως καρατομήθηκαν, άλλοι επειδή νομίζουν ότι αποστρατεύτηκαν για κομματικούς λόγους. Θεωρούν ορισμένοι, όπως βεβαιώνουν στρατιωτικές πηγές, περίπου αδιανόητο με «"δική" τους κυβέρνηση» να μην επανέλθουν.
Οι απόστρατοι, ως τώρα, εμφανίζονται συνήθως οργανωμένοι, διεκδικούν δυναμικά τα αιτήματά τους, ασκούν πιέσεις στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και ορισμένοι απ' αυτούς ήταν το μήλον της Εριδος για ένταξή τους σε κομματικούς σχηματισμούς. Αφήστε που ορισμένες οργανώσεις αποστράτων επιχείρησαν να δημιουργήσουν οι ίδιοι πολιτικό κόμμα...


Νίκος Χασαπόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες