Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Αίμα, κοκαΐνη και… μπότοξ

 

  • 0



 Αίμα, κοκαΐνη και... μπότοξ
Η «βασίλισσα του Ειρηνικού» παραμένει ακόμη και πίσω από τα κάγκελα πρότυπο για τις φτωχές Μεξικανές
Η 52χρονη Σάντρα Αβιλα Μπελτράν είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές που έχουν αναδυθεί τα τελευταία χρόνια από τη «βιομηχανία» των ναρκωτικών. Η ζωή της έχει γίνει βιβλίο, κόμικς κ.ά.
 

Ολα τα «φώτα» του διεθνούς Τύπου είναι τις τελευταίες μέρες στραμμένα στη «Βασίλισσα του Ειρηνικού» με την πολυτάραχη ζωή. Κοκέτα, σέξι και με αδυναμία στα ακριβά κοσμήματα, τα πολυτελή σπίτια, αλλά και το μπότοξ, η διαβόητη «ναρκοβαρόνη» Σάντρα Αβιλα Μπελτράν έχει αποτελέσει έμπνευση για βιβλία, τραγούδια, ακόμη και μια σαπουνόπερα, και μέχρι τώρα κατάφερνε να αποκρούει τις βαριές κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών. Οπως όλα δείχνουν όμως πρόκειται πιθανότατα να τελειώσει τη σταδιοδρομία της σε κάποια αμερικανική φυλακή, καθώς μετά την πρόσφατη έκδοσή της από το Μεξικό στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για ηγετική δράση στο τρομερό καρτέλ της Σιναλόα. Μια γυναίκα που διακρίνεται σε έναν ανδροκρατούμενο τομέα εξάπτει πάντοτε τη φαντασία του συνόλου, όταν όμως αυτός ο τομέας τυγχάνει να είναι το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η γυναίκα να είναι προικισμένη με γοητεία και ομορφιά, γεννιέται μια εγκληματική διασημότητα. Από τότε που συνελήφθη για πρώτη φορά στην Πόλη του Μεξικού το 2007, με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και μεταφοράς κοκαΐνης, έχει γίνει αντικείμενο τέτοιας δημοσιότητας που θα τη ζήλευαν πολλοί ντόπιοι, αλλά και διεθνείς αστέρες του κινηματογράφου.
Η 52χρονη Αβιλα είναι μία από τις ενδιαφέρουσες μορφές που έχουν αναδυθεί τα τελευταία χρόνια από τη «βιομηχανία» ναρκωτικών και την αποτρόπαιη βία που πολλές φορές τη συνοδεύει και από το 2006 που το Μεξικό κήρυξε τον πόλεμο στα καρτέλ έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους. Συναρπάζει τους Μεξικανούς με τον πολυτελή και ματαιόδοξο τρόπο ζωής της, αλλά και με το γεγονός ότι είναι ίσως η μοναδική γυναίκα που κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά στην ιεραρχία των καρτέλ.
Στις φτωχογειτονιές αλλά και στα μεγάλα σαλόνια ακόμη συζητούν για το πάντα κομψό και μοντέρνο της ντύσιμο, τα κοσμήματά της, που όταν συνελήφθη χρειάστηκαν δεκάδες σελίδες για να απογραφούν, το γεγονός ότι χαρακτήρισε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της την απαγόρευση από τη φυλακή όπου κρατούνταν να παραγγέλνει φαγητό από ακριβά εστιατόρια, καθώς και το γεγονός ότι κανόνισε να την επισκεφτεί στο κελί της ο πλαστικός της χειρούργος για την προγραμματισμένη θεραπεία με μπότοξ…
Η ζωή της όμως σίγουρα δεν ήταν μόνο ψώνια και περιποιήσεις. Οχι μόνο βοήθησε στη δημιουργία και την ισχυροποίηση μιας «ομοσπονδίας» λαθρεμπόρων ναρκωτικών στο δυτικό κρατίδιο της Σιναλόα, αλλά δημιούργησε και συμμαχίες ανάμεσα στο ομώνυμο διαβόητο καρτέλ και τους κολομβιανούς προμηθευτές του. Σύμφωνα με την αστυνομία, η «νονά» του Σιναλόα δεν στέφτηκε τυχαία βασίλισσα: τρίτης γενιάς «επαγγελματίας», μεγάλωσε στο σινάφι και έμαθε από τους καλύτερους. Ανιψιά δύο «ναρκοβαρόνων» με περγαμηνές, ακόμη και οι έρωτές της αντανακλούν πόσο βαθιά στα κυκλώματα κινούνταν.
Αν και οι δύο της σύζυγοι εργάζονταν στην ομοσπονδιακή αστυνομία και – παραδόξως – στη δίωξη, έχασαν τη ζωή τους σε μαφιόζικες εκτελέσεις, γεγονός που συνάδει με την άποψη ότι ήταν και οι δύο διαφθαρμένοι. Οι εραστές της ήταν επιφανή στελέχη του καρτέλ της Σιναλόα, αλλά και ο φημισμένος κολομβιανός ναρκοβαρόνος Χουάν Ντιέγκο Εσπινόζα.
Γυναίκα επικεφαλής δεν σημαίνει φυσικά και πιο «μαλακή». Η Αβιλα δεν φημιζόταν για τη σκληρότητά της, σίγουρα όμως δεν υπολειπόταν των άλλων «αφεντικών» και δεν μασούσε τα λόγια της.
«Ολο και περισσότεροι άνθρωποι εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών σήμερα παρά ποτέ. Με περισσότερους ανθρώπους στο σινάφι, πάντα κάποιος θέλει να ελέγχει τις δουλειές. Και αυτός είναι ο λόγος για τις δολοφονίες και τις μάχες για τον έλεγχο των πόλεων και των εμπορικών οδών. Στο Μεξικό υπάρχει τεράστια διαφθορά. Κανένα μεγάλο φορτίο ναρκωτικών δεν μπορεί να μπει στα μεξικανικά λιμάνια ή αεροδρόμια χωρίς να το γνωρίζουν οι αρχές. Είναι πασιφανές και λογικό. Η κυβέρνηση πρέπει να εμπλέκεται σε οτιδήποτε είναι διαφθαρμένο. Δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών. Θα πρέπει κανείς να ξεκληρίσει την κυβέρνηση για να ξεκληρίσει τα καρτέλ» έχει δηλώσει.
Γόβα-στιλέτο
Η Αβιλα δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα τραγούδι αφιερωμένο σε εκείνη: με τίτλο «Η Βασίλισσα των Βασιλισσών» το συγκρότημα των «Τουκάν της Τιχουάνα» έχει γράψει: «Οσο πιο όμορφο το ρόδο τόσο πιο αιχμηρά τα αγκάθια του».
Το μεξικανικό κοινό δεν αρκείται στα δελτία ειδήσεων: μια σαπουνόπερα με τον εύγλωττο τίτλο «Η Βασίλισσα του Νότου», που αφηγείται τη ζωή μιας όμορφης νεαρής γυναίκας που κινείται στους επικίνδυνους δρόμους των καρτέλ, γνωρίζει τεράστια επιτυχία.
Οταν συνελήφθη, πάντοτε ήρεμη και ευγενική, η Αβιλα ζήτησε από τους ομοσπονδιακούς πράκτορες να της επιτρέψουν να φρεσκάρει το μακιγιάζ της προτού την πάρουν – πράγμα που έκαναν -, ενώ οι κάμερες τη συνέλαβαν να περπατάει καμαρωτά πιασμένη από το μπράτσο ενός αστυνομικού, με το στενό της παντελόνι και τα ψηλοτάκουνα παπούτσια της, σαν να συνοδευόταν σε κάποια εκδήλωση.
Τα καρτέλ ζουν και βασιλεύουν
Χάνεται ο πόλεμος των ναρκωτικών

Ο ερευνητής και καθηγητής Κοινωνιολογίας, πρώην αντιδήμαρχος της Πόλης του Μεξικού και νυν βουλευτής στην τοπική Βουλή της Τσιουάουα Βίκτορ Κιντάνα μιλάει στο «Βήμα» για τη «Βασίλισσα» και εξηγεί ότι ο πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών χάνεται.
Γιατί συναρπάζει τόσο η ζωή της Σάντρα Αβιλα Μπελτράν;
«Επειδή είναι μια πολύ ωραία γυναίκα με τεράστια αυτοπεποίθηση που ενσαρκώνει την κλασική ιστορία της φτωχής κοπέλας που γίνεται ερωμένη ενός σημαντικού ναρκοβαρόνου και επωφελείται από τα πλούτη του για να ανέλθει. Σε μια χώρα που η κοινωνική κινητικότητα των κατώτερων τάξεων είναι σχεδόν ανύπαρκτη, είναι συναρπαστικό να ξεφεύγει κανείς από τη μοίρα του τόσο δραματικά. Οχι μόνο στο Μεξικό αλλά και σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική πολλά κορίτσια θέλουν να της μοιάσουν, είναι εξαιρετικά δημοφιλής».
Είναι «καυτή πατάτα» για τη μεξικανική Δικαιοσύνη η εκδίκαση των μεγαλοπαραγόντων των καρτέλ;
«Πράγματι. Πολύ συχνά τα μεγάλα “κεφάλια” εκδίδονται για να δικαστούν σε γειτονικές χώρες, ως επί το πλείστον στις ΗΠΑ, διότι η πίεση από τα καρτέλ είναι τεράστια. Οι κατηγορούμενοι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην εκδοθούν, από τη στιγμή όμως που θα εκδοθούν είναι πιο εύκολο για τις αρχές να τους χειριστούν».
Το Μεξικό κερδίζει ή χάνει τελικά τον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών, που ήδη μετράει συνολικά περισσότερους από 60.000 νεκρούς;
«Τον χάνει. Μεξικανοί και αμερικανοί ειδικοί αλλά κυρίως ο μεξικανικός λαός πιστεύουν ότι τα καρτέλ έχουν ακόμη τεράστια εξουσία και ότι εξαιτίας τους η μεξικανική κοινωνία πληρώνει πολύ μεγάλο φόρο αίματος. Φριχτά πράγματα συμβαίνουν και ο περισσότερος κόσμος ζει υπό ένα συνεχές καθεστώς φόβου. Μικρομεσαίοι και μικροί επιχειρηματίες δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ασφαλείας, όπως σωματοφύλακες και θωρακισμένα σπίτια, και κινδυνεύουν συνεχώς από εκβιασμούς, απαγωγές και ληστείες. Η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή, τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα υποφέρουν ακατάπαυστα από τα καρτέλ ή αναγκάζονται να στραφούν σε αυτά για να επιβιώσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες