Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ


Ρεπορτάζ : Γιάννης Παπαδογιάννης
(από την Καθημερινή)
Εκτός ελέγχου κινδυνεύουν να βρεθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αποτέλεσμα της «βύθισης» της οικονομίας στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, οι καθυστερήσεις αγγίζουν το 20% του...
συνόλου των δανείων, δηλαδή δάνεια αξίας περίπου 48 δισ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο».
Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν με ανησυχία ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται σημαντική επιτάχυνση στον ρυθμό δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, περίπου 1% (100 μονάδες βάσης) κάθε μήνα. Η διόγκωση των επισφαλειών οφείλεται κυρίως στην περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, με το ΑΕΠ να σημειώνει στο β΄ τρίμηνο νέα «βύθιση» σε ποσοστό 6,2%, ενώ η ανεργία ξεπέρασε το 23%. Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ποσοστό 6,9% το 2011, -3,3% το 2010 και -3,2% το 2009. Σημειώνεται ότι η ιδιαίτερα αρνητική αυτή εικόνα, αναφορικά με την εξέλιξη των καθυστερήσεων, σχηματίζεται παρά το γεγονός ότι από το τέλος του 2011 μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις περίπου 700.000 δανείων, συνολικού ύψους 29 δισ. ευρώ.
Οπως τονίζουν στελέχη τραπεζών, αν η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να πετύχει, το συντομότερο, τη σταθεροποίηση της οικονομίας, τότε ορατός είναι ο κίνδυνος τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να βρεθούν εκτός ελέγχου, με τελικό αποτέλεσμα να χρειαστούν υψηλότερα κεφάλαια, από τα 50 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί, για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Με την οικονομία να διανύει το 5ο έτος ύφεσης και μάλιστα την τελευταία διετία να βρίσκεται σε τροχιά ελεύθερης πτώσης, αν η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί, η οικονομία κινδυνεύει να βρεθεί σε τέτοιο σημείο αποσύνθεσης που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
Στο τέλος Μαρτίου ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (άνω των 90 ημερών) διαμορφώθηκε στο 14% για την Εθνική, στο 17,2% για την Eurobank, στο 15,7% για την Alpha Bank (συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις του PSI για τα δάνεια που είναι με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου) και στο 16% για την Πειραιώς. Για την αντιμετώπισή τους οι εν λόγω τράπεζες προχώρησαν σε προβλέψεις ύψους 1,5 δισ. Σημειώνεται ότι στην περίοδο 2007 - 2011 οι εγχώριες τράπεζες έχουν καταγράψει συνολικές προβλέψεις άνω των 20 δισ.

Τέλος, πηγές του υπ. Οικονομικών διέψευσαν πληροφορίες για άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών ακινήτων, λόγω σχετικών πιέσεων της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες