Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Καναλάρχες όλοι μέσω του Google...



Τη δυνατότητα να καταστούν εν δυνάμει «καναλάρχες» έχουν οι Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου από 20 Αυγούστου.

Με μια νέα εφαρμογή της Google μπορεί ο κάθε χρήστης από το σπίτι του ή τον χώρο εργασίας του να μεταδίδει το τηλεοπτικό περιεχόμενο της αρεσκείας του σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μάλιστα ο χρήστης μπορεί να....
γνωρίζει πόσοι «τηλεθεατές» τον παρακολουθούν ζωντανά, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ακόμη να μαγνητοσκοπήσουν τη μετάδοση και να τη δουν σε άλλη χρονική στιγμή.

Η νέα εφαρμογή της αμερικανικής εταιρείας Google, η οποία ονομάζεται «Hangouts on Air», προσφέρει πρόσβαση στην αγορά της ζωντανής επικοινωνίας, η οποία σήμερα κυριαρχείται από τη Skype. Ουσιαστικός στόχος της Google είναι να ανταγωνιστεί τον έτερο αμερικανικό κολοσσό λογισμικού, τη Microsoft, η οποία το 2011 αγόρασε αντί 8,5 δισ. δολ. τη Skype.

H εφαρμογή «Ηangouts on Air» προσφέρει, εκτός από τη διαπροσωπική βιντεοεπικοινωνία, τη δυνατότητα τηλεδιάσκεψης έως και 10 ατόμων. Σύμφωνα μάλιστα με την Google, την εφαρμογή αυτή χρησιμοποίησαν τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όσο και ο γεν. γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Επίσης διάσημοι καλλιτέχνες έχουν δώσει συνεντεύξεις. Μάλιστα, κατά την υπηρεσία της τηλεδιάσκεψης οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να μοιράζονται δεδομένα (π.χ. παρουσιάσεις, έγγραφα κ.λπ.), να παρακολουθούν μαζί videos στο YouTube ή και να παίζουν online παιχνίδια μαζί. Η πιο σημαντική καινοτομία όμως είναι η μετάδοση «ζωντανού» περιεχομένου με το «Enable Hangouts On Air», όπου ο χρήστης μπορεί, είτε μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας είτε μέσω του ΥouTube, να μεταδώσει το δικό του μήνυμα ή να στήσει μια φθηνή παραγωγή τύπου «big brother» με αποδέκτες χιλιάδες θεατές ανά τον κόσμο.

Πάντως, οι ειδικοί στις τεχνολογίες θεωρούν ότι πολλές από αυτές τις δυνατότητες δεν θα είναι εφικτές -τουλάχιστον στην Ελλάδα- όπου τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα υστερούν σε εύρος ζώνης. Ειδικά οι εφαρμογές τηλεδιάσκεψης απαιτούν μεγάλο εύρος ζώνης, γι’ αυτό ενδεχομένως μόνον δίκτυα οπτικών ινών είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις μεγάλες απαιτήσεις μετάδοσης εικόνων και δεδομένων. Πάντως, στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές του πλανήτη η εφαρμογή «Ηangouts on Air», σύμφωνα με την Google, έχει βρει εκατομμύρια χρήστες.

Βαγγέλης Μανδραβέλης
Από:  kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες