Με τη ΔΗΜΑΡ να οδεύει προς την έξοδο από την συγκυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζει συμπτώματα διάλυσης ο Πρωθυπουργός βρίσκεται πλέον στη δυσκολότερη φάση της κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Ο Αντώνης Σαμαράς αντιμετωπίζει πλέον ορατό κίνδυνο να μη βρίσκει τους 151 βουλευτές που απαιτούνται για να υπερψηφιστεί το «Μνημόνιο 3» αφού στους 127 βουλευτές που διαθέτει η ΝΔ είναι πλέον άγνωστο πόσοι από τους 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα συνταχθούν υπέρ των μέτρων.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει προς το παρόν να έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο του ΠΑΣΟΚ. Στην προσπάθεια που κατέβαλε χθες το βράδυ, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας στα γραφεία της Ιπποκράτους, να επιβάλει κομματική πειθαρχία για την ψήφιση του Μνημονίου ακολούθησε πανδαιμόνιο.
«Εγώ δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω» δήλωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης ενώ τρεις ακόμη βουλευτές που βρίσκονται υπό την επιρροή του, οι Γιάννης Κουτσούκος, Μάρκος Μπόλαρης και Θεοδώρα Τζάκρη αρνήθηκαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για κάτι τέτοιο. Στο ίδιο κλίμα βρίσκεται και ο βουλευτής Θεόδωρος Παραστρατίδης που απουσίαζε από τη συνεδρίαση αλλά έχει ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το Μνημόνιο 3.
Οταν ο Κώστας Σκανδαλίδης έλαβε το λόγο, αφού διέψευσε ότι ηγείται κάποιας εσωκομματικής ομάδας, λέγοντας πως «πως υπάρχει ατμόσφαιρα διαρροών ότι ηγούμαι ομάδας πέντε ατόμων, εγώ δεν έκανα ποτέ ομάδα και δεν είπα σε κανένα τι να κάνει», σε έντονο ύφος τόνισε πως «αν δεν δοθούν εγγυήσεις ότι θα υπάρξει μια άλλη σχέση με την κυβέρνηση Σαμαρά εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω κανένα μέτρο».
«Αν θεωρείτε ότι είμαι υπονομευτής μπορώ να αποχωρήσω τώρα» συνέχισε και επιφυλάχθηκε να απαντήσει για το ποια στάση θα κρατήσει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Στο ίδιο κλίμα ήταν και η στάση που κράτησε ο κ. Κουτσούκος, ο οποίος τόνισε εμφατικά «θέλεις να με εκτελέσεις χωρίς να με δικάσεις. Δεν είμαι τσάμπα μάγκας» και πρόσθεσε πως «παραμένω πιστός στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας». Ωστόσο, απέφυγε να δεσμευθεί για το τι θα κάνει στην κρίσιμη ψηφοφορία, τονίζοντας πως «αν δεν δω τον εφαρμοστικό νόμο δεν μπορώ να δεσμευτώ».
Ειδικότερα, στο αίτημα Βενιζέλου να αποσαφηνίσει η κοινοβουλευτική ομάδα «ότι το ΠΑΣΟΚ με τη στάση του στη Βουλή θα διασφαλίσει τη σταθερή και υπεύθυνη πορεία της χώρας», δηλαδή θα ψηφίσει τα μέτρα, η κ. Τζάκρη απάντησε:
«Ωραία, θα δούμε τα μέτρα και θα σας απαντήσουμε, πριν τα δούμε, δεν μπορούμε να πούμε ότι ψηφίζουμε», πράγμα στο οποίο συμφώνησαν και οι προαναφερθέντες βουλευτές, με τον Μάρκο Μπόλαρη να δηλώνει πως δεν είναι «δηλωσίας». Έντονο επεισόδιο διαδραματίστηκε μεταξύ του Κώστα Σκανδαλίδη και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που είχε νωρίτερα ζητήσει το θέμα να μην τεθεί σε ψηφοφορία αλλά να τεθεί κομματική πειθαρχία, όπως και έγινε.
Χρυσοχοίδης υπέρ των μέτρων
Ο κ. Χρυσοχοίδης προκάλεσε τον κ. Βενιζέλο να αναλάβει την ηγετική του ευθύνη, προκειμένου το κόμμα να πάει συντεταγμένο στην ψηφοφορία και να μην κινδυνεύσει η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
«Μερικοί εδώ μέσα ακολουθούν τη λογική «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Να ψηφίσουμε τα μέτρα εν λευκώ. Δεν ήταν εικόνα αυτή που δώσαμε σήμερα στη Βουλή. Δε γίνεται να το παίζουμε τζάμπα μάγκες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, υπονοώντας πως κάποιοι κρύβονται πίσω από τις πλειοψηφίες.
«Μην κατηγορείτε εσείς που μιλάτε για συνιστώσες. Εγώ δεν έχω ομάδες και το ξέρετε. Άλλοι είναι λαθρεπιβάτες και λομπίστες στο ΠΑΣΟΚ», απάντησε άμεσα παρεμβαίνοντας ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Απαντώντας στους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έβαλε ευθέως θέμα κομματικής πειθαρχίας. «Όσοι λένε ότι θα ψηφίσουν τα μέτρα, αφού δουν πρώτα το περιεχόμενό τους, δεν ξέρουν ότι το πακέτο αυτό θα είναι εξαιρετικά δυσβάστακτο; (...) Μην κοροϊδευόμαστε. Τα μέτρα είναι αυτά που ξέρετε. Θα αγωνιστούμε να τα κάνουμε κάπως καλύτερα. Όποιος δεν μπορεί, δεν αντέχει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο, ας μην το κάνει. Να χωρίσουμε τους δρόμους μας με αγάπη, αν και είναι για μένα πολύ επώδυνο», είπε, διαμηνύοντας ότι όποιος δεν ψηφίσει, θα διαγραφεί.
«Απόψε όμως, θα καταλήξουμε σε καθαρή και οριστική απόφαση (...) Δεν θα ξανασυνεδριάσει η ΚΟ για τα μέτρα. Απόψε καταλήγουμε», επέμεινε, προκαλώντας την έκρηξη του Κώστα Σκανδαλίδη, που αποχώρησε από την αίθουσα, χτυπώντας πίσω του την καρέκλα.
«Εγώ δεν ψηφίζω τα μέτρα, ευχαριστώ πολύ. Και αν θέλεις, ανακοινώνω αύριο την ανεξαρτητοποίησή μου», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του κόμματος ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής, στενός φίλος του Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος υπήρξε ιδιαιτέρως καυστικός.
«Να ψηφίσω εγώ τα μέτρα για να γίνετε υπουργοί του Σαμαρά; Είναι και ο Χρυσοχοΐδης εδώ, που θέλει να γίνει υπουργός», είπε, ενώ αιχμές άφησε και κατά του Γιώργου Ντόλιου, που μία μέρα νωρίτερα του είχε ζητήσει να παραδώσει την έδρα του εφόσον καταψηφίσει. «Εσύ κ. Ντόλιο, να πας στον φίλο σου τον Ραγκούση», είπε, υποστηρίζοντας πως αν φύγει εκείνος, θα έρθει ο Σάκης Οικονόμου να κάνει τον... υποτακτικό του Λοβέρδου, και πως με όλους αυτούς, «ο Βενιζέλος έφερε το κόμμα στο 4%»...
Ότι δεν πιστεύει στα μέτρα, αλλά δεν μπορεί να κάνει το «άλμα στο κενό», υποστήριξε από την πλευρά του ο Θάνος Μωραΐτης, ενώ πως «αν πάμε σε ψηφοφορία χωρίς ομοφωνία – έχοντας δηλαδή μειοψηφία - θα οδηγηθούμε σε ΚΟ δύο ταχυτήτων, όπου κάποιοι θα εμφανίζονται ως "πιο ευαίσθητοι" από τους άλλους», υποστήριξε η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Υπέρ της ψήφισης τάχθηκαν πάντως αρκετοί βουλευτές, «εξουσιοδοτώντας» όμως τον Ευάγγελο Βενιζέλο να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για τη βελτίωσή τους.
Βενιζέλος: Κάποιοι με αμφισβητούν και με υπονομεύουν
Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του από την εικόνα που έδειξαν χθες οι βουλευτές στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου επί των αποκρατικοποιήσεων, κάνοντας λόγο για υπονόμευση της στρατηγικής αξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και χωρίς να εξηγήσει τους λόγους της δικής του απουσίας από τη διαδικασία. Αναφερόμενος στην προχθεσινή απόφαση της ΚΟ, υποστήριξε ότι «κανείς δεν μπορεί να κρατάει υπό ομηρία την παράταξη», αφού «τις συλλογικές διαδικασίες δεν αρκεί να τις ζητάς ή να τις εκβιάζεις, πρέπει και να τις σέβεσαι». Ξεκαθάρισε πάντως, πως δεν εξέλαβε το χθεσινό πρόβλημα στην ψηφοφορία ως αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης των βουλευτών στο πρόσωπό του, θυμίζοντας με νόημα ότι τον τρόπο της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση τον καθόρισε συλλογικά και με «συντριπτική πλειοψηφία» η ΚΟ.
«Κωλόπαιδο, διέλυσες το ΠΑΣΟΚ»
Άγριος καβγάς ξέσπασε με αφορμή την χθεσινή εικόνα του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή μεταξύ του Πάρι Κουκουλόπουλου και του Λεωνίδα Γρηγοράκου, με τον τελευταίο να ρίχνει στον πρώτο την ευθύνη. «Είσαι ο βασικός υπεύθυνος για το μπάχαλο που έγινε το πρωί στη Βουλή», του είπε, με αυτήκοους μάρτυρες να διαβεβαιώνουν πως αποχωρώντας αργότερα, τον κατηγόρησε ότι διαλύει το κόμμα, χρησιμοποιώντας μάλιστα υβριστικούς χαρακτηρισμούς.
«Κωλόπαιδο, σε φέραμε στο ΠΑΣΟΚ για να το διαλύσεις...» είπε ο κ. Γρηγοράκος στον Πάρη Κουκουλόπουλο από τις σκάλες των γραφείων της Ιπποκράτους.
Σε... παρεξήγηση και έλλειμμα ενημέρωσης απέδωσαν τη χθεσινή εικόνα στη Βουλή ο Μάρκος Μπόλαρης και ο Γιάννης Δριβελέγκας, ενώ για «ασύντακτο, αυτοδιοικούμενο κοπάδι» μίλησε ο Νίκος Σηφουνάκης, προσθέτοντας πως «αν πάμε έτσι διχασμένοι και ασύντακτοι στην ψηφοφορία για τα μέτρα, θα διαλυθεί και η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ»...
Τουλάχιστον 6 οι αντάρτες από το ΠΑΣΟΚ
Παρά το γεγονός ότι δεν έγινε ψηφοφορία για κομματική πειθαρχία έξι βουλευτές του κόμματος δήλωσαν ξεκάθαρα πως δεν είναι έτοιμοι να ψηφίσουν τα μέτρα.
Πρόκειται για τους Κώστα Σκανδαλίδη, Μάρκο Μπόλαρη, Γιάννη Κουτσούκο, Θεοδώρα Τζάκρη, Μιχάλη Παραστατίδη και Μιχάλη Κασσή.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και δεν μεταδόθηκε από το διαδίκτυο όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Μάλιστα, πριν τη συνεδρίαση ο κ. Βενιζέλος ρώτησε τους δημοσιογράφους με νόημα: «Εσείς δεν απεργείτε;» για να πάρει την απάντηση από δημοσιογράφο «μήπως θέλετε να βγούμε κι από το κτίριο;»
Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα ήταν οι τοποθετήσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος ανέφερε πως στο ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχαν ποτέ τσάμπα μάγκες και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός οι «ακόμη και νέοι συνάδελφοι εντάχθηκαν κατηγορία αυτή». «Οποιος δεν συμφωνεί με εισήγηση προέδρου να το δηλώσει και να αποχωρήσει τώρα» είπε.
Ο Θάνος Μωραΐτης από την πλευρά του χαρακτήρισε άδικη την κριτική περί συνωμοσιών και τόνισε πως «η διαχείριση που έγινε την Τετάρτη ήταν άστοχη».
«Αν δεν στηριχθούν οι δεσμεύσεις, δεν υπάρχει πρόγραμμα» τόνισε από την πλευρά του ο Φίλιππος Σαχινίδης ενώ ο Βασίλης Κεγκέρογλου εξέφρασε την άποψη ότι «μας εκθέτει η πολιτική μας λειτουργία», τονίζοντας ότι χρειάζεται συλλογικότητα.
Kακλαμάνης: Πρόεδρε, αυτοί που σε δόξασαν σε λοιδορούν
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο διάλογος που έγινε μεταξύ του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστουλου Κακλαμάνη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
«Κακώς δημιουργήθηκε θέμα σήμερα η εικόνα μας δεν ήταν η χειρότερη. Σε όλα τα κόμματα υπήρξαν διαφοροποιήσεις» είπε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε: «Πρόεδρε αυτοί που σε δόξασαν σε λοιδορούν σήμερα».
«Αυτοί που με προβοκάρανε» του απάντησε ο κ. Βενιζέλος για να συμφωνήσει μαζί του ο κ. Κακλαμάνης: «Ναι αυτοί που σε προβοκάρανε». «Εχει σημασία η ακριβολεξία», πρόσθεσε σε έντονο ύφος ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ.
Τον λόγο έλαβε και ο βουλευτής Χρήστος Αηδόνης ο οποίος τόνισε πως η εικόνα ενός ΠΑΣΟΚ που σύρεται και αιφνιδιάζεται δεν μας τιμά. «Χθες δήλωσα πως δεν με ενδιαφέρει να αποτελέσω μέρος συνιστώσας, ούτε να της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε: «Δεν με ενδιαφέρει και καμία στρατηγική καθαρών λύσεων που οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε συνεχή συρρίκνωση και το μετατρέπει σε καθαρό και μικρό κόμμα. Θα ήθελα να γνωρίζω τι ακριβώς ψηφίζω όχι για να αρνηθώ την ευθύνη μου αλλά για να την συνειδητοποιήσω απόλυτα». «Η διαδικασία που προτείνετε δεν μας βοηθά», κατέληξε.
Στο τέλος της συνεδρίασης το λόγο πήρε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος επέμενε πως «Δεν νοείται να φύγουμε χωρίς μια απόφαση, η κοινοβουλευτική ομάδα αποφάσισε να στηρίξει τα μέτρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου