Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ανοιγμα λογαριασμών και κατασχέσεις καταθέσεων εξπρές




Του Σπύρου Δημητρέλη

Άρση του τραπεζικού απορρήτου με διαδικασίες εξπρές θα γίνεται σύντομα. Με νομοσχέδιο σκούπα που πρόκειται να καταθέσει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να μαθαίνουν πολύ σύντομα, εντός 24 ωρών, τα στοιχεία και τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών όσων ελέγχονται.


Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη δημιουργία του λεγόμενου Μητρώου Καταθετών στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών (π.χ. ΣΔΟΕ) για τη διενέργεια ελέγχων πόθεν έσχες, παράνομου πλουτισμού και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η πρόσβαση στα στοιχεία θα γίνεται μόνο από διαβαθμισμένους υπαλλήλους και μόνο μετά την έκδοση σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας. 

Σημειώνεται ότι  το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει το άνοιγμα περισσότερων από 5.000 τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχων πόθεν έσχες, αλλά ούτε οι μισοί δεν έχουν «ανοίξει». Στελέχη του Σώματος  αποδίδουν στις  τράπεζες απροθυμία και ολιγωρία στην ανταπόκριση των αιτημάτων και όπως λένε για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί προσώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και οικονομικά εγκλήματα μπορεί να απαιτηθεί χρονικό διάστημα 8 μηνών ή ακόμη και ενός έτους. Επίσης σημειώνουν ότι τα στοιχεία πολλές φορές φθάνουν στο ΣΔΟΕ σε μορφή που είναι πολύ δύσκολα αξιοποιήσιμη, όπως σε έντυπες καταστάσεις.

Στο ίδιο νομοσχέδιο επέρχονται και άλλες σημαντικές αλλαγές που θα επιταχύνουν σημαντικά τις διαδικασίες κατάσχεσης ποσών «στα χέρια τρίτων» για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.   Το ΥΠΟΙΚ αξιοποιώντας  τα μέσα που του παρέχουν οι  νέες τεχνολογίες για την κοινοποίηση κατασχέσεων σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου στα χέρια τρίτων και πιστωτικών ιδρυμάτων θα προχωρά στην έκδοση ηλεκτρονικών κατασχετηρίων.

Όλα τα κατασχετήρια για δέσμευση λογαριασμών ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων) εις χείρας τρίτων θα διαβιβάζονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο προκειμένου να συντμηθεί η διαδικασία των κατασχέσεων.  Σημειώνεται ότι με βάση τη φορολογική νομοθεσία δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών και συντάξεων για το ποσό μισθού ή σύνταξης έως 1.000 ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες