Το "κούρεμα" των τραπεζικών καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών έρχεται σαν... τρένο, με την μορφή πλέον της εφ' άπαξ φορολόγησης (που σημαίνει ότι δεν καλύπτεται ούτε ο πιο μικρός καταθέτης και φυσικά δεν ισχύει το...
εγγυημένο όριο των 100.000 ευρώ αφού θα πρόκειται περί φορολόγησης και όχι περί δήμευσης-"κουρέματος"), αλλά τώρα έρχεται και επίσημα με "μήνυμα" της Βundesbank (Τράπεζα Γερμανίας) η οποία προτείνει την επιβολή εφάπαξ κεφαλαιακού φόρου στην ιδιωτική περιουσία των πολιτών!
Απαντώντας στο που θα βρεθούν τα κεφάλαια για να χρηματοδοτηθεί το δημοσονομικό κενό της χώρας στο μηνιαιό δελτίο της η Βundesbank προτείνει την επιβολή εφάπαξ κεφαλαιακού φόρου στην ιδιωτική περιουσία των πολιτών προτού ζητηθεί η βοήθεια άλλων χωρών.
Και όταν λένε "ιδιωτική περιουσία" δεν εννούν φυσικά να φορολογηθούν τα ακίνηατα, αλλά οι καταθέσεις, οι οποίες είναι και η μοναδική "πηγή" από την οποία μπορεί να αντληθεί άμεσα ρευστότητα
Σύμφωνα με τη Bundesbank, o φόρος αυτός «ανταποκρίνεται στην αρχή της εθνικής ευθύνης, σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι είναι υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις της κυβέρνησής τους πριν απαιτηθεί η αλληλεγγύη από άλλα κράτη».
Όπως εκτιμά, μια εφάπαξ εισφορά επί του ιδιωτικού πλούτου (όχι του εισοδήματος) των πολιτών σε κατάλληλες συνθήκες θα μετέφερε πόρους από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα της χώρας, συμβάλλοντας έτσι στο να αποφευχθεί η χρεοκοπία της κυβέρνησης.
Μα αυτό είναι το κομμουνιστικό σύστημα. Όπου το κράτος παίρνει την περιουσία των πολιτών είτε με το πιστόλι στον κρόταφο, είτε με την απειλή φυλάκισης, όπως θα συμβεί τώρα.
Την πρόταση της Bundesbank για εφ΄άπαξ φορολόγηση του ιδιωτικού πλούτου στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, έσπευσε να χειροκροτήσει ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των συγκυβερντώντων στη Γερμανία, Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ.
Όπως τόνισε "ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και η εισφορά κεφαλαίου αποτελούν τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να συμμετάσχουν στο κόστος της κρίσης τόσο οι υπαίτιοι της κρίσης όσο και εκείνοι που επωφελούνται από την παροχή κρατικής βοήθειας".
Η γερμανική κεντρική τράπεζα διευκρινίζει μάλιστα ότι ο ειδικός αυτός φόρος θα πρέπει να επιβάλλεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με άμεσο τρόπο (δηλαδή στις τραπεζικές καταθέσεις...) προκειμένου να αποφεύγεται η φυγή κεφαλαίων.
Εξετάζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε έκθεσή του τον περασμένο Οκτώβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε πως η μείωση της αναλογίας του χρέους στα επίπεδα του τέλους 2007 σε ένα δείγμα 15 χωρών της Ευρωζώνης θα απαιτούσε την επιβολή ενός φόρου περίπου 10% στα νοικοκυριά με θετικό καθαρό πλούτο.
Στις 30 Ιουλίου 2013 σημειώναμε ότι "Ήδη ακούγονται διάφορά σενάρια περί "αναγκαστικού δανεισμού" από τις τραπεζικές καταθέσεις κάτι σαν "κούρεμα" με αντάλλαγμα ομόλογα του δημοσίου.
Αυτό ακούγεται έντονα ότι μπορεί να είναι και το αντάλλαγμα για διαγραφή μέρους του εξωτερικού χρέους. Να μετατραπεί σε εσωτερικό χρέος.
Προβλέπεται από τη νομοθεσία για εξαιρετικές περιπτώσεις και δεν υπόκειται στον προστατευτικό περιορισμό εγγύησης των καταθέσεων μέχρι των 100.000 ευρώ.
Πρακτικά το δημόσιο παίρνει όσα του λείπουν από τις τραπεζικές καταθέσεις και σε αντάλλαγμα δίνει ομόλογα. Αυτό καλείται "αναγκαστικος δανεισμός".
Εκείνο το σενάριο απλά είχε το πρόβλημα ότι εξακολουθούσε το χρέος, έστω εσωτερικό. Ότι ξεφορτωνόντουσαν οι Ευρωπαίοι τα ομόλογα επάνω στα δικά μας κεφάλια. Τώρα είναι πιο "ψυχρά" τα πραγματα: Θέλεις λεφτά ως κράτος; Πάρτα από τους πολίτες σου, όπως οι ληστές των τραπεζών μόνο που αντί για πιστόλι θα βγει μια διάταξη από την Τράπεζα της Ελλάδος
Με ανάρτηση του στο «twitter» ο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε ότι μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι χώρες-μέλη της ΕΕ (εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν και των υπουργών Οικονομικών της Ένωσης) κατέληξαν σε συμφωνία για την μεθοδολογία διάσωσης των προβληματικών τραπεζών.
Βάσει αυτής από το 2016 θα συμμετέχουν στη διάσωση των τραπεζών αρχικά οι μέτοχοι και οι κάτοχοι ομολόγων και στη συνέχεια όσοι έχουν καταθέσεις μικρότερες και από 100.000 ευρώ.
Όσοι δηλαδή έχουν βάλει τις οικονομίες τους στις τράπεζες, τις αποζημιώσεις τους από απόλυση ή το εφάπαξ και αυτές ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους.
O Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε «μεγάλο βήμα την απόφαση» γιατί λέει οι Ευρωπαίοι "οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν στο μέλλον τα λάθη των τραπεζιτών».
Για ποιόν είναι μεγάλη απόφαση; Για την Ευρώπη που έχει ένα σωρό τράπεζες προβληματικές και οι πολίτες «βαπτιζόμενοι» ως επενδυτές κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους ή για τους Γερμανούς και τους Ελβετούς που θα μαζέψουν όλο το χρήμα από τις χώρες του Ευρωπαικού Νότου και όχι μόνο που καταρρέουν;
Το νέο σύστημα θα ισχύσει από τις αρχές του 2016. Με βάση τη συμφωνία το νέο "bail-in" των τραπεζών θα περιλαμβάνει ως πρώτη κίνηση την συμμετοχή στα βάρη διάσωσης της προβληματικής τράπεζας των μετόχων και των κατόχων ομολόγων των τραπεζών. Ως δεύτερο βήμα θα έρχεται η συμμετοχή καταθετών, με καταθέσει και κάτω από 100.000 ευρώ.
Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην κατάρρευση της κυβέρνησης; Ε, και; Στις Βρυξέλλες το έχουν πάρει απόφαση ότι η κυβέρνηση τελειώνει.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά από τη πιο σύντομη συνεδρίαση του EUROGROUP εδώ και πολλά χρόνια, τόνισε ορθά- κοφτά ότι «δεν κάνουμε εμείς τη διαπραγμάτευση αλλά η Τρόικα», άρα πολιτική διαπραγμάτευση τέλος!
Ο Ολλανδός υπουργός δεν φάνηκε, επίσης, να... συγκινείται από το κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, λόγω των πιέσεων και των μαξιμαλιστικών θέσεων της Τρόικας, όπως επίσης από το διογκούμενο κύμα ευρωσκεπτικισμού σε όλη την Ευρώπη, δηλώνοντας κυνικά ότι «ευρωεκλογές έχουν όλες οι χώρες»!!!
Μας πάνε κανονικά για σφάξιμο σαν αρνιά, δηλαδή.tromaktiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου