«Σαν αρχηγός του Λιμενικού Σώματος θα αναλάβω την ευθύνη μου. Θα ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Ζητάμε συγγνώμη. Εγώ σαν αρχηγός του Λιμενικού. Και από τις οικογένειες των θυμάτων και από όλους εσάς, τον κύριο υπουργό, την κυβέρνηση, όλους τους Έλληνες, που σας φέραμε σε αυτή τη θέση. Προσπαθήσαμε, αλλά κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Από εκεί και πέρα ο καθένας να σκεφθεί οτιδήποτε άλλο» είναι η καταληκτική δήλωση του
αντιναύαρχου αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρη Μπαντιά, ενώπιον της της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε σήμερα το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της μαραθώνιας ενημέρωσης των μελών της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κ. Μπαντιάς είχε ακούσει βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επισημαίνουν ότι τα γεγονότα εμφανίζονται με τέτοιο τρόπο σαν να έχει ήδη εκδοθεί πόρισμα για την επιχείρηση και μάλιστα τη στιγμή που υπάρχει απαίτηση για διεθνή έρευνα.
«Αμέσως μετά από εκείνη την ημέρα, το Λιμενικό μπήκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα και έσωσε 47 ανθρώπους. Δεν μπορεί να σταματήσει αυτή τη στιγμή, αυτό που συμβαίνει καθημερινά με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν να διασχίσουν τη θάλασσα. Είναι αδύνατο για εμάς να τα αντιμετωπίσουμε όλα» ανέφερε ο αρχηγός του Λιμενικού, σημειώνοντας πως όταν οι γονείς ενημέρωσαν τους λιμενικούς για τα παιδιά τους, το σκάφος είχε ήδη ανατραπεί.

Καταγγελίες του Λιμενικού για τους διακινητές

Για το έργο του Λιμενικού Σώματος στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνδρες του Λιμενικού κατά τις επιχειρήσεις διάσωσης και την αδυναμία των αρχών να διαπιστώσουν με ασφάλεια την προέλευση χιλιάδων μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν τη θάλασσα, ενημέρωσαν τους βουλευτές οι επιτελείς του Λιμενικού.

Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή που έκανε ο αντιπλοίαρχος Ιωάννης Καραγεωργόπουλος για τις έγγραφες οδηγίες που δίνουν οι διακινητές λαθρέμποροι στους μετανάστες που επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο.

«Τους λένε: όταν ανεβείς στην βάρκα πέταξε οποιοδήποτε ταξιδιωτικό έγγραφο φέρεις», είπε ο κ. Καραγεωργόπουλος εξηγώντας ότι η πρακτική αυτή «δυσχεραίνει πολύ την ταυτοποίηση αυτών των προσώπων, τον εντοπισμό της προέλευσής τους καθώς επίσης και τη δυνατότητα διερεύνησης για το ποιον κάθε ανθρώπου».

Οι διακινητές τους δίνουν σημειώματα με οδηγίες που αναφέρουν: «όταν εμφανιστεί ένα ελληνικό σκάφος του Λιμενικού τρύπησε την βάρκα στο πίσω μέρος της με ένα μαχαίρι. Μην φοβάστε οι Έλληνες θα σας σώσουν. Δεν μπορούν να σας στείλουν πίσω στην Τουρκία. Δεν μπορούν να σας επαναπατρίσουν. Μην μιλάτε καθόλου αγγλικά. Προσποιηθείτε ότι δεν γνωρίζετε την αγγλική και επαναλάβατε τη λέξη Παλαιστίνιοι».

Το αποτέλεσμα, όπως ανέφερε ο αντιπλοίαρχος, «είναι εικόνες με σκισμένα σκάφη, που μεταφέρουν δύστυχους ανθρώπους θύματα εκμετάλλευσης, υπερφορτωμένα επισφαλή σκάφη που έχουν τα οργανωμένα δίκτυα διακίνησης».

Επιστολή Βαρβιτσιώτη σε Μούιζνιεκς

Νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι σήμερα έστειλε επιστολή στον Ευρωπαίο επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς. Στην επιστολή γίνεται-μεταξύ άλλων- λόγος για το δόγμα «καμία ζωή χαμένη στη θάλασσα» και για τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης εκφράζει κατ’ αρχήν την «βαθύτατη θλίψη» του για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «παρά τις συνεχείς και επίπονες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος για την προστασία των ανθρώπων σε κίνδυνο στη θάλασσα και συνάμα των θαλασσίων συνόρων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και αυτό αποτελεί ένα πραγματικά τραγικό γεγονός».
Στη συνέχεια ο υπουργός Ναυτιλίας αναφέρεται στις «μεταναστευτικές πιέσεις» που δέχεται η χώρα μας τονίζοντας πως «μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του έτους 2013, το Λιμενικό Σώμα αντιμετώπισε συνολικά 615 περιστατικά παράνομης θαλάσσιας μετανάστευσης, στα οποία ενεπλάκησαν 10.902 άτομα μη-ευρωπαϊκής ιθαγένειας, εκ των οποίων 45% προερχόμενοι από τη Συρία και 29% (ήτοι 3.120 άτομα) διεσώθησαν από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Επιπρόσθετα, κατά την ίδια περίοδο το Λιμενικό Σώμα αντιμετώπισε περιστατικά με διασπορά σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο, σε μία περιοχή εκτάσεως δύο χιλιάδων χιλιομέτρων από το Βορρά προς το Νότο, συμπεριλαμβανομένων των εκεί νησιών. Το βασικό δόγμα που διαπνέει το Λιμενικό Σώμα είναι : “Καμία απώλεια ζωής στη θάλασσα”», υπογραμμίζει.
Σχετικά με το πρόσφατο μοιραίο συμβάν στο Φαρμακονήσι ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι έδωσε εντολή αμέσως να διενεργηθεί έρευνα από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για το εν λόγω περιστατικό, καθώς και τις συνθήκες διάσωσης. Ο αρμόδιος Εισαγγελέας απηύθυνε κατηγορίες εις βάρος του διακινητή του σκάφους που μετέφερε τους παράνομους μετανάστες, επισημαίνει.
«Το τραγικό περιστατικό στο Φαρμακονήσι, το οποίο συνδέεται με το φαινόμενο των παράνομων μεταναστευτικών ροών πρέπει να είναι το τελευταίο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνεργασία και η συνέργεια είναι ο μόνος δρόμος για να δοθεί ένα τέλος σε ανάλογες καταστάσεις στα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα» καταλήγει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

Σχολιάζοντας την ενημέρωση από τον υπουργό και την ηγεσία του Λιμενικού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, είπε ότι το κόμμα του τιμά τους Λιμενικούς, αλλά δεν αποτελεί έντιμη πολιτική στάση από την πλευρά της κυβέρνησης να ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί επαρκείς τους άνδρες του Λιμενικού. Ταυτόχρονα, αναρωτήθηκε αν υπάρχει άτυπη κατεύθυνση κυβερνητικής πολιτικής και πολιτική άτυπων επαναπροωθήσεων.
Το Λιμενικό Σώμα βοηθά τα νησιά και σώζει καθημερινά ζωές, ανέφερε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τσαμπίκα Ιατρίδου.
Στη «σκληρή κατασταλτική πολιτική της ΕΕ ενάντια στους μετανάστες, που καθημερινά κοστίζει ανθρώπινες ζωές», αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, και χαρακτήρισε την πολιτική επαναπροωθήσεων «εγκληματική».