Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Τσίπρας: Αυτές είναι οι οκτώ μεταρρυθμίσεις που προωθούμε...

Τσίπρας: Αυτές είναι οι οκτώ μεταρρυθμίσεις που προωθούμεΓια τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης και τη συνδρομή του ΟΟΣΑ στη κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Παρίσι, αμέσως μετά την...
κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον γραμματέα του Οργασιμού Ανχελ Γκουρία.

«Για την Ελλάδα η εποχή της λιτότητας έχει παρέλθει, όπως η εποχή της Τρόικα και των Μνημονίων» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε υποκρισία το να μην αναγνωρίζει κανείς ότι μετά από πέντε χρόνια λιτότητας στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, αλλά και ότι επίσης αποτελεί υποκρισία το να υποστηρίζει κανείς ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο. 

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας την αναδιάρθωση του Ελληνικού Δημόσιου χρέους λέγοντας χαρακτηριστικά : «Δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, όταν ανέρχεται περίπου στο 178% του ΑΕΠ, με τους τόκους περίπου στα 6,5 δισεκατομμύρια ετησίως μέχρι το 2021, και μετά στα ?11 δισεκατομμύρια και το 2022 στα ?24,5 δισεκατομμύρια.Και δεν μπορούμε πια να συνεχίσουμε με εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% το 2015 και του 4,5% στη συνέχεια, απλά και μόνο για να προσποιούμαστε ότι το Ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο».

Μεταρρυθμίσεις με κεντρικό στόχο την ανθρωπιστική κρίση

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αποτελεί την 1η προτεραιότητα της Κυβέρνησης όπως και η δραστική αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, κάνοντας ειδική αναφορά στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, όπως και στην ανεξαρτησία της γγ δημοσίων εσόδων : «θα στοχεύσουμε το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, θα κάνουμε πιο αυστηρή τη νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, θα ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα εξασφαλίσουμε την πλήρη λογοδοσία και διαφάνεια των λειτουργιών της και θα διευρύνουμε τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ θα καταργήσουμε την φορολογική ασυλία ».

Καλύτεροι μηχανισμοί και διαδικασίες για τον δημόσιο τομέα

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι είναι πιο δύσκολο εγχείρημα προσθέτοντας ότι «Εχουμε ήδη ξεκινήσει, με τον εξορθολογισμό της ίδιας της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, έχουμε ήδη μειώσει τον αριθμό των Υπουργείων».

«Θα προωθήσουμε μηχανισμούς για καλύτερους διορισμούς, αξιολογήσεις και καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα.Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δραστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κεντρικών και τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών στοχεύοντας τις δημοσιονομικές διαδικασίες, την αναδιάρθρωση της διαχείρισης, και την ανακατανομή των πόρων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σωστά» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Οικονομική ατζέντα

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την οικονομική ατζέντα του προγράμματός του, σημειώνοντας ότι «θα επιδιώξουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις σε βασικούς τομείς και να αξιοποιήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους πιο αποτελεσματικά, εξετάζοντας κάθε περίπτωση χωριστά και σεβόμενοι το δημόσιο συμφέρον.Για παράδειγμα, πρέπει να ενοποιήσουμε το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους φορείς διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων (που σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα) με σκοπό την ανάπτυξη των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και την αύξηση της αξίας τους μέσω μικροοικονομικών μεταρρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε τέσσερις νέες μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η κυβέρνησή του

Πράσινη Ανάπτυξη: Σύμφωνα με τις προτεραιότητες που εξήγγειλε η νέα Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, θα θέλαμε να γίνει η Ελλάδα ένας ηγέτης στις στρατηγικές του πράσινου μετασχηματισμού. Μερικές από τα μείζονες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μέσω της εισαγωγής των κατανεμημένων συστημάτων (στον τομέα της ενέργειας ή των αποβλήτων, για παράδειγμα), αλλά αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως οι κατασκευές και ο βιομηχανικός σχεδιασμός.

Κοινωνική Οικονομία: Η κοινωνική Οικονομία έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης και έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στα χρόνια που έρχονται. Πρέπει να προωθήσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα εντοπίζει τα σημεία συμφόρησης για την μελλοντική ανάπτυξή του, θα παρέχει υποστήριξη στους οργανισμούς που μπορούν να ξεπεράσουν αυτά τα σημεία συμφόρησης, ενώ θα ενθαρρύνει τις συνέργειες με άλλους τομείς της οικονομίας.

Νέα Δικτυακά Συστήματα: Η πληροφορική έχει πλέον δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για δικτυακά συστήματα και κινείται προς μια παραγωγή με βάση τα κοινά στοιχεία. Η εφαρμογή της, όπως προκύπτει από την ευρωπαϊκή εμπειρία, είναι ευρέα: από την κοινωνική φροντίδα μέχρι τον τραπεζικό τομέα, και από τα τρόφιμα μέχρι την εκπαίδευση. Μια τέτοια προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική στην Ελλάδα, όχι μόνο λόγω της αδυναμίας των υφιστάμενων θεσμών, αλλά και λόγω του μεγάλου αριθμού ειδικευμένων ατόμων που τώρα είτε είναι άνεργοι είτε στο εξωτερικό, καθώς και λόγω των πολλών απομακρυσμένων νησιωτικών ή ορεινών περιοχών.

Επιχειρηματικά οικοσυστήματα (clusters): Η δημιουργία των οικοσυστημάτων παραγωγής μπορεί να προσφέρει σημαντικά κίνητρα για να παραμείνουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αντί να φύγουν στο εξωτερικό. Ένα οικοσύστημα μπορεί να περιλαμβάνει συνένωση υποδομών, εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, σύμπραξης με δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με τρόπο που να μεγιστοποιεί τα οφέλη της επένδυσης στην συνεργασία.

«Ο πυρήνας των πολιτικών μας δεν είναι να αναμορφώσουμε την Ελλάδα. Είναι να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα» κατέληξε ο πρωθυπουργός...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες