Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Επανέρχεται το «παράλληλο πρόγραμμα» στην Υγεία...

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός

Επαναφέρει το νομοσχέδιο για την καθολική υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και των...
ευπαθών ομάδων, την ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης και την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για δέσμη μέτρων, η οποία αρχικά είχε συμπεριληφθεί στο «παράλληλο» πρόγραμμα που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο και είχε αποσυρθεί, προκειμένου να αξιολογηθεί από τους δανειστές.

Με το νομοσχέδιο θα επιχειρηθεί η κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, αλλά και ευπαθών ομάδων -όπως έγκυοι, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, ψυχικά ασθενείς και τοξικοεξαρτημένοι- ανεξαρτήτως του νομικού καθεστώτος, στο οποίο βρίσκονται, και της κατοχής νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.

Η νομοθετική διάταξη -σημειώνει ο υπουργός Υγείας- στοχεύει να διασφαλίσει την πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους, προϋπόθεση για την οποία είναι η ενίσχυση του συστήματος με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση που θα προκαλέσει η υγειονομική κάλυψη των συμπολιτών μας χωρίς ασφαλιστική ικανότητα.

Πλήρης κάλυψη

Η πρόσβαση των ανασφάλιστων και η πλήρης νοσηλευτική, διαγνωστική και φαρμακευτική κάλυψή τους θα εξασφαλίζονται με τον ΑΜΚΑ, ενώ για τις κατηγορίες των ανθρώπων χωρίς χαρτιά γίνεται επεξεργασία τρόπων εισαγωγής στο σύστημα μέσω ειδικών βεβαιώσεων ή προσωρινού ΑΜΚΑ.

Ηδη, σύμφωνα με τον υπουργό Αν. Ξανθό, έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται τα διοικητικά και ηλεκτρονικά συστήματα του ΕΟΠΥΥ, της ΗΔΙΚΑ, των ΚΕΠ και των Υπηρεσιών Πρόνοιας για την εφαρμογή του νέου συστήματος.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας, το υπουργείο Υγείας νομοθετεί «λίστα χειρουργείου».

Με αυτήν, «η ημερομηνία της επέμβασης του κάθε ασθενούς παύει να αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ αυτού και του εκάστοτε θεράποντος ιατρού», όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Η ημερομηνία επέμβασης καθορίζεται με βάση συγκεκριμένη ιατρική τεκμηρίωση, αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου και του επείγοντος ή όχι της χειρουργικής αντιμετώπισης και γνωστοποιείται στον ασθενή άμεσα.

Η λίστα -επισημαίνει ο υπουργός Υγείας- «έχει στόχο την ίση, διαφανή, έγκαιρη, ασφαλή και χωρίς συναλλαγή (σ.σ. φακελάκι) εξυπηρέτηση των πολιτών».

Σε κάθε νοσοκομείο

Με το ίδιο σκεπτικό δημιουργείται Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στο υπουργείο Υγείας, καθώς και Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας σε κάθε νοσοκομείο, αρμόδιο για την «υποδοχή, ενημέρωση, παρακολούθηση διακίνησης, διοικητική υποστήριξη, συλλογή και διεκπεραίωση καταγγελιών και παραπόνων και την εν γένει προάσπιση των δικαιωμάτων των χρηστών υπηρεσιών υγείας», όπως εξηγείται στο νομοσχέδιο.

Ακόμα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη διευκόλυνση των προσλήψεων και κίνητρα για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας των άγονων περιοχών της χώρας.

Τα κίνητρα θα έχουν τη μορφή επιδοτήσεων από τις περιφέρειες και τους δήμους σε είδος (π.χ. διατροφή, διαμονή) ή και σε χρήμα, στους γιατρούς που κάνουν το αγροτικό τους, ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις της περιφέρειάς τους.

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου αίρει τα εμπόδια εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη θέσεων στα νοσοκομεία για τους ειδικευομένους, αλλάζοντας το ισχύον καθεστώς βάσει του οποίου η υποχρέωση εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου αποτελούσε προϋπόθεση για την έναρξη της ειδικότητας.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, η υποχρέωση αυτή θα ισχύει για τη λήψη του τίτλου ειδικότητας, διευκολύνοντας έτσι τη στελέχωση των αγροτικών ιατρείων από γιατρούς που έχουν νοσοκομειακή εμπειρία.

Επιτάχυνση

Το νομοσχέδιο διευκολύνει τις χρονοβόρες κρίσεις των γιατρών του ΕΣΥ από τις οποίες εξαρτώνται οι προσλήψεις.

Αναλυτικότερα, συγκροτεί Συμβούλια Προσλήψεων-Κρίσεων γιατρών ΕΣΥ, ανά ειδικότητα, σε κάθε υγειονομική περιφέρεια με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Επίσης, διευκολύνει τη διαδικασία μετατάξεων-μεταθέσεων των γιατρών και του προσωπικού εντός του συστήματος υγείας για να αντιμετωπίσει τη μη ορθολογική αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, να υπερβεί τα εμπόδια της γραφειοκρατικής διαδικασίας και τις χρονοβόρες διαδικασίες μετακίνησης.

Oσον αφορά τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους που μετατάχθηκαν από τα νοσοκομεία του ΙΚΑ ή τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (νυν ΠΕΔΥ), ο χρόνος εργασίας τους στις εν λόγω δομές αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία στο ΕΣΥ, αίροντας τη διάκριση για τον χρόνο επαγγελματικής προϋπηρεσίας και κατ’ επέκταση και τη μισθολογική διαφορά μεταξύ του προσωπικού αυτού και των ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ.

Ακόμα ρυθμίζει τις εφημερίες των γιατρών και του επιστημονικού προσωπικού για να γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια οι εφημερίες των νοσοκομείων και αναδιοργανώνει τα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια γιατρών ΕΣΥ για την ταχύτερη διερεύνηση και διεκπεραίωση των υποθέσεων (χρηματισμός, διαφθορά κτλ.).

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει και θέματα του προσωπικού του ΕΚΑΒ όσον αφορά την επαναχορήγηση της ειδικής αποζημίωσης για το προσωπικό που εκτελεί αερομεταφορές, την κάλυψη των εκτός έδρας δαπανών, την καταβολή επιδόματος στολής και την ασφάλιση του προσωπικού.

Τέλος, ιδρύει το πολύπαθο Νοσοκομείο Θήρας Δημοσίου Χαρακτήρα και ενταγμένο στο ΕΣΥ -μέσω ΑΕΜΥ Α.Ε.- και καθορίζει πλαίσιο λειτουργίας του, τη στελέχωσή του, τη χρηματοδότηση, τα περιουσιακά του στοιχεία κ.ά.

Efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες