Σαρκισιάν: Αναγνωρίστε το δικαίωμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην αυτοδιάθεση
6-4-16Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην αυτοδιάθεση, δήλωσε ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Άνγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Βερολίνο. Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Ρωσία για την «υποστήριξη» που προσφέρει στην Αρμενία στη διαμάχη της με το Αζερμπαϊτζάν.
«Ο λαός του Καραμπάχ θέλει κάτι απλό και κατανοητό για το οποίο αγωνίζονταν ανέκαθεν όλοι οι αποικιοκρατούμενοι λαοί: να αναλάβει ο ίδιος το πεπρωμένο του και να ελέγχει ελεύθερα το μέλλον του [...] Οι άνθρωποι δεν αναμένουν από τη διεθνή κοινότητα παρά μόνο ένα πράγμα: να αναγνωρίσει αυτό το δικαίωμα» δήλωσε ο Σερζ Σαρκισιάν.
Το Αζερμπαϊτζάν και οι αυτονομιστικές αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που στηρίζονται από την Αρμενία, ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μετά από τέσσερις ημέρες σφοδρών συγκρούσεων κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 73 άνθρωποι.
Ο Σαρκισιάν κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι η νύχτα της περασμένης Παρασκευής προς το Σάββατο παραβίασε «ντε φάκτο» και «μονομερώς» την εκεχειρία και «επιτέθηκε σε έναν ειρηνικό λαό». Ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο, το Μπακού οδήγησε και πάλι την περιοχή «σε μία τεταμένη και απειλητική κατάσταση όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας» συνέχισε.
«Είναι προφανώς οδυνηρό για εμάς να βλέπουμε ότι η Ρωσία και άλλες χώρες πωλούν όπλα στο Αζερμπαϊτζάν» υπογράμμισε ο Σαρκισιάν υποστηρίζοντας ότι οι δυνατότητες που έχει η χώρα του να επηρεάσει την κατάσταση είναι «περιορισμένες».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε όλες τις πλευρές «να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποφευχθεί μια αιματοχυσία» και ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.
Η Μέρκελ ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι τις επόμενες εβδομάδες θα προωθηθεί νομοσχέδιο για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας. Ρωτήθηκε, επίσης, εάν υπολογίζει η γερμανική πλευρά τις τουρκικές αντιδράσεις. Η ίδια επιβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο έχει πάρει τον δρόμο για τη Βουλή και γνωρίζει ότι η Τουρκία παρακολουθεί το θέμα εκ του σύνεγγυς. «Δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο» σημείωσε.
Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη πως ελπίζει ότι η Αρμενία «θα ανταποκριθεί στις προσπάθειες που καταβάλλει το Αζερμπαϊτζάν» προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση ο Ερντογάν υποστήριξε ότι, αν κάποια χώρα παίρνει το μέρος της μιας πλευράς, αυτή είναι η Ρωσία, απαντώντας στις κατηγορίες της Μόσχας ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τους Αζέρους. Η Τουρκία έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει το Αζερμπαϊτζάν με το οποίο έχει στενούς γλωσσικούς και εθνικούς δεσμούς.
«Ελπίζω ότι η Αρμενία θα μιμηθεί τα βήματα που κάνει το Αζερμπαϊτζάν για να επιτύχει το τέλος των συγκρούσεων» είπε ο Ερντογάν στην ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα ενώπιον τοπικών αξιωματούχων. Σημείωσε όμως ότι επί του παρόντος «δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο».
«Η Ρωσία λέει ότι η Τουρκία παίρνει το μέρος της μιας πλευράς. Αν ψάχνουμε κάποιον που στηρίζει μία πλευρά, τότε αυτός είναι η Ρωσία» δήλωσε, απαντώντας στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος είχε προειδοποιήσει ξεκάθαρα την Τουρκία να μην παρέμβει στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
«Της Ρωσίας της αρέσει να παίρνει το μέρος της μιας πλευράς. Το έκανε στην Ουκρανία, στη Γεωργία και τώρα το κάνει στη Συρία» συνέχισε ο Ερντογάν.
Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Άγκυρα πολλαπλασίασε τις δηλώσεις υπέρ των συμμάχων της. Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η χώρα του θα σταθεί στο πλευρό των «αδελφών» Αζέρων «μέχρι την Ημέρα της Κρίσεως». Από την άλλη, η Τουρκία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Αρμενία καθώς αρνείται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία.
Πηγή:in.gr, ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου