Όχι μόνο την τοπική αλλά και
ολόκληρη την ελληνική κοινωνία έχει σοκάρει η δολοφονία του ανηλίκου στη
Γέφυρα Θεσσαλονίκης από τον 14χρονο φίλο του. Ο καθ’ ομολογίαν δράστης
του στυγερού εγκλήματος, οδηγήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο όπου η
εισαγγελέας πλημμελειοδικών άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από
πρόθεση εις βάρος του 14χρονου.
Ο ανήλικος τελικώς αφέθηκε ελεύθερος με «περιοριστικούς όρους» καθώς ο ποινικός κώδικας προβλέπει για τους ανήλικους κάτω των 15 χρόνων ότι δεν τους επιβάλλεται το μέτρο της προσωρινής κράτησης. Μεταξύ των «περιοριστικών όρων» περιλαμβάνεται η απαγόρευση να μεταβεί στο χωριό του ενώ προβλέπεται η παρακολούθηση από ψυχολόγους.
Σύμφωνα με τις νέες αλλαγές που έφερε στον ποινικό κώδικα το 2015 ο «Νόμος Παρασκευόπουλου», για τους δράστες οι οποίοι είναι έως 15 ετών προβλέπονται ως ποινές αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα και όχι ποινές φυλάκισης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 127 του Ποινικού Κώδικα: «Περιορισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων επιβάλλεται μόνο σε ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο (15ο) έτος της ηλικίας, εφόσον η πράξη τους, αν την τελούσε ενήλικος, θα ήταν κακούργημα απειλούμενο με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, με την επιφύλαξη της παραγράφου 3α του άρθρου 124.
Περιορισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων δύναται να επιβληθεί και για τις πράξεις του άρθρου 336 εφόσον τελούνται σε βάρος προσώπου νεότερου από δεκαπέντε (15) ετών.
Η απόφαση πρέπει να περιέχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία από την οποία να προκύπτει γιατί τα αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα δεν κρίνονται στη συγκεκριμένη περίπτωση επαρκή, λαμβανομένων κατά περίπτωση υπόψη των ιδιαίτερων συνθηκών τέλεσης της πράξης και της προσωπικότητας του ανηλίκου.»
Σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Νόμος, στον 14χρονο ο οποίος ομολόγησε πως σκότωσε το φίλο του, μπορεί να επιβληθούν αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα μεταξύ αυτών ο εγκλεισμός του σε ίδρυμα αγωγής ανηλίκων έως τα 18 του έτη ή κατ΄ εξαίρεση μέχρι το 21ο έτος του, η συνεχής επιτήρηση από επιμελητές ανηλίκων, παρακολούθηση ενός συμβουλευτικού θεραπευτικού προγράμματος ή παραπομπή σε θεραπευτικό ή άλλο κατάλληλο κατάστημα.
Επισημαίνεται πως για την επιβολή των θεραπευτικών μέτρων αρκεί η διαπίστωση, ει δυνατόν, μετά από ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, ότι έχει τελεσθεί από τον ανήλικο μια αξιόποινη πράξη πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, χωρίς και να εξετάζεται εάν συντρέχει στο πρόσωπό του ποινική ευθύνη ή, ιδίως, ικανότητα για καταλογισμό.
Τέλος, υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ιατροδικαστή, αποκαλύπτεται πως υπήρξε πάλη ανάμεσα στα δυο παιδιά, ενώ πριν ο δράστης τον μαχαιρώσει στο λαιμό και του αφαιρέσει τη ζωή είχε επιχειρήσει να στραγγαλίσει τον φίλο του. Επίσης, κατά την ιατροδικαστική εξέταση προέκυψε ότι το 14χρονο θύμα έφερε ακόμη δυο επιπόλαια τραύματα από μαχαίρι σε μάτι και αυχένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου