Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Προτομή του Γρηγόρη Μαρασλή στην Οδησσό.


ΟΔΗΣΣΟΣ
Με τη βοήθεια του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλήνων επιχειρηματιών και ελληνικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία κ. Παντελή Μπούμπουρα, από τις 18 Ιουλίου ξεκίνησαν στην Ελληνική Πλατεία στο κέντρο της Οδησσού εργασίες για την τοποθέτηση της προτομής του Γρηγόρη Μαρασλή, που σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν στις 23 Αυγούστου. 
 Όπως ενημέρωσε το Δημαρχείο της πόλης, η πρωτοβουλία για την τοποθέτηση της προτομής του πρώην Δημάρχου Οδησσού και μεγάλου Έλληνα ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή, ανήκει στην Περιφερειακή Κοινότητα Ελλήνων της Οδησσού "Γ.Μαρασλής".
Σύμφωνα με το σχέδιο, η προτομή του Γρηγόρη Μαρασλή θα είναι από μπρούτζο και το βάθρο από γρανίτη. Θα τοποθετηθεί στο κέντρο ενός κύκλου στο βόρειο τμήμα της Ελληνικής Πλατείας. Οι προσβάσεις προς την προτομή, θα είναι από γρανίτη. Επίσης προβλέπεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με νέα παγκάκια, φωτισμό και παρτέρια με λουλούδια.
Δημιουργός του μνημείου - είναι ο λαϊκός αρχιτέκτων της Ουκρανίας, Βλαντιμήρ Γκλαζίριν. Το σχέδιο του μνημείου έχει λάβει την έγκριση των αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 23 Αυγούστου. 
 Γρηγόριος Μαρασλής
Γεννήθηκε στην Οδησσό το 1831. Εκεί διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα, από γονείς που κατάγονταν από τη Φιλιππούπολη. Τις σπουδές του τις συνέχισε στο Παρίσι, που το επισκέφτηκε για πρώτη φορά το 1850. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος κι αργότερα πήρε και τον τίτλο του μυστικού αυτοκρατορικού συμβούλου, ενώ το 1878 τον εκλέξανε δήμαρχο της Οδησσού. 
Ο νέος δήμαρχος πρόσφερε πολλά αγαθά στην πόλη του φτιάχνοντας ηλεκτρικό σταθμό, τροχιοδρόμους, νοσοκομεία, θέατρο του δήμου, υδραγωγείο, πολλά σχολεία, πάρκα και παιδικούς σταθμούς, αίθουσες για μελέτη και άλλα. Βέβαια όλα αυτά χρειάζονταν πολλά χρήματα για να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν και ο Μαρασλής με ευχαρίστηση πρόσφερε από τη δική του περιουσία. Οι κάτοικοι, για να τον τιμήσουν, καθιέρωσαν να γιορτάσουν τη δεκαετία και τη δεκαπενταετία της εκλογής του ως δημάρχου.
Ο Γρηγόριος Μαρασλής δεν περιορίστηκε μόνο στη λύση των προβλημάτων της χώρας του. Βοήθησε κι άλλες πόλεις ιδρύοντας και εκεί φιλανθρωπικά ιδρύματα που έχουν το όνομά του, όπως στην Κέρκυρα, την Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη, τη Φιλιππούπολη και αλλού. Στην Οδησσό ακόμα έφτιαξε τη βιβλιοθήκη Μαρασλή, από την οποία εκδίδονταν έργα επιστημονικά και λαογραφικά ξένων και Ελλήνων συγγραφέων. Με την επιμέλεια του Χατζηκώστα και του καθηγητή Αναστ. Μάλτου εκδόθησαν 118 συγγράμματα. Με βάση αυτά γράφτηκαν «Αι Παροιμίαι» και «Παραδόσεις» από το Ν. Γ. Πολίτη, τα «Νομίσματα του κράτους των Πτολεμαίων» του Ι. Σβορώνου, τα «Άπαντα» του Βαλαωρίτη, τα «Ανάλεκτα» του Άγγελου Βλάχου κ.ά. Στα έργα που εξελληνίστηκαν ανήκουν: «Η Ιστορία της Ελλάδας» των Κούρτιου - Λάμπρου, «Γενική Παθολογία» του Ποδβισότσκι, «Ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας» και πολλά άλλα.
Με δωρεές του κτίστηκαν ακόμη το Μαράσλειο Διδασκαλείο στην Αθήνα, η Μαράσλειος Εμπορική Σχολή Αθηνών (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Μαράσλειος Εμπορική Σχολή Θεσσαλονίκης.
Ο Γρηγόριος Μαρασλής πέθανε την 1η Μαΐου 1907 και θάφτηκε στην αυλή της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στην Οδησσό. Στη διάρκεια της ζωής του έλαβε διάφορες τιμητικές διακρίσεις: το 1871 το Ελληνικό Κράτος του απένειμε τον Αργυρό Σταυρό των Ιπποτών του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος. Την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε ο ρωσικός τίτλος του Ιππότη του Αυτοκρατορικού Τάγματος της Αγίας Άννας (2ας τάξεως) και το 1874 ο τίτλος του Κρατικού Συμβούλου.
bsgreeks.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες