Αυξήσεις έως 35% με τον νέο φόρο στον καφέ
Τον
κώδωνα του κινδύνου για εκατοντάδες λουκέτα, απώλειες χιλιάδων θέσεων
εργασίας αλλά και μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του προϊόντος κρούουν
φορείς του κλάδου του καφέ, εφόσον δεν αλλάξουν τα σχέδια περί αύξησης
του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 1/1/2017.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της κυβέρνησης, στο συμπληρωματικό
πακέτο μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ που αφορά κυρίως έμμεση φορολογία
περιλαμβάνεται και ένας ειδικός φόρος εισαγωγής στον καφέ
(πλέον της αύξησης του ΦΠΑ από 23% σε 24%). Ειδικότερα προβλέπεται
επιβάρυνση ύψους 2 ευρώ το κιλό για τον ωμό (πράσινο) καφέ, 3 ευρώ το
κιλό για τον καβουρδισμένο και 4 ευρώ το κιλό για τον στιγμιαίο.Η επιβολή κατά κύριο λόγο του τέλους των 2 ευρώ στον ωμό καφέ επηρεάζει το σύνολο της αγοράς του καφέ και πιο συγκεκριμένα 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις - βιοτεχνίες παραγωγής καφέ, κυρίως οικογενειακές με λειτουργία επί δεκαετίες, οι οποίες απασχολούν περίπου 5.000 εργαζομένους, 200 επιχειρήσεις - βιοτεχνίες παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού και 50.000 επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης (κυρίως καφετέριες), οι οποίες απασχολούν περί τους 200.000 εργαζομένους.
Με τον καφέ να είναι συνυφασμένος με την κουλτούρα και την καθημερινότητα του Ελληνα, μια τέτοια επιβάρυνση θα επηρεάσει την πλειονότητα των Ελλήνων καταναλωτών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η μέση κατανάλωση στη χώρα μας ανέρχεται σε 1,6 κούπα την ημέρα, ενώ εκτιμάται ότι οι Ελληνες πίνουν 3 δισεκατομμύρια κούπες εντός σπιτιού και 600 εκατομμύρια κούπες εκτός (στις καφετέριες).
Από την ανάλυση του συνόλου της αγοράς προκύπτει επιβάρυνση που φτάνει μέχρι και 35% για μια απλή συσκευασία 200 γραμμαρίων ελληνικού καφέ. Σύμφωνα με το δημογραφικό προφίλ των καταναλωτών, το μέτρο αυτό θα πλήξει περισσότερο τις δύο κοινωνικές ομάδες που έχουν ήδη δει τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται σημαντικά: τους συνταξιούχους και τους ανέργους.
Η αύξηση στον ελληνικό καφέ στο ράφι εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 30%-35% και θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά με 37,5 εκατομμύρια ευρώ (από ένα σύνολο άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ), ενώ θα επηρεάσει κυρίως τα ασθενέστερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, δηλαδή συνταξιούχους, ανέργους και γενικότερα ανθρώπους χαμηλού εισοδήματος.
Η συσκευασία των 200 γρ. του ελληνικού καφέ έχει μέση τιμή ραφιού περίπου 2,30 ευρώ. Με τον νέο φόρο αναμένουμε αύξηση 30%-35%, δηλαδή θα πάει στα 3-3,10 ευρώ περίπου.Οι καταναλωτές του στιγμιαίου αλλά και των υπόλοιπων καβουρδισμένων καφέδων (εσπρέσο, φίλτρου κ.λπ.), στην πλειονότητά τους κάτω των 35 ετών (ομάδα με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας), θα επιβαρυνθούν ομοίως με ένα ποσοστό της τάξης του 17%-18%. Η συσκευασία των 200 γρ. στιγμιαίου καφέ έχει μέση τιμή 6 ευρώ, ενώ ο νέος φόρος θα επιφέρει αύξηση της τάξεως του 17%, ανεβάζοντας την τιμή στα 7 ευρώ περίπου.
Στις αλυσίδες
Οι αυξήσεις θα επεκταθούν ασφαλώς και στις αλυσίδες καφέ οι οποίες θα πληγούν περαιτέρω εφόσον περάσει ένα νέο ειδικό τέλος 0,5% στα ακαθάριστα έσοδα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, εστίαση κ.λπ.) στο σχέδιο νόμου για τους ΟΤΑ, με τα ποσοστά αύξησης στην τελική τιμή πώλησης του καφέ να διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε επιχειρηματία.
Η δραματική αυτή επιβάρυνση θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις, όπως μείωση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια της παραγωγής και της επιστροφής φόρου από τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα ο κρατικός μηχανισμός να καταφέρει τελικά να συλλέξει το 1/3 των προσδοκώμενων εσόδων, και αυτό εάν δεν λάβει κανείς υπόψη το πιθανό κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων καφέ, που δύσκολα θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο νέο αυτό μέτρο.
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου