Πολλοί οι στρατηγοί, ψάχνουν για στρατό
Του Μιχάλη Κωτσάκου
Με αυτόν τον τρόπο αντέδρασε συνομιλητής μας, παλιά καραβάνα του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τις υποψηφιότητες για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, που εάν δεν έχουμε χάσει το μέτρημα είναι οκτώ (8). Κι ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει το τι θα κάνουν από το ΚΙΔΗΣΟ και τις Κινήσεις για την Σοσιαλδημοκρατία. Θεωρητικά το ΚΙΔΗΣΟ δεν θα έχει υποψήφιο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πώς θα ξυπνήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δέχεται πιέσεις να είναι υποψήφιος, ενώ και ο Γ. Τούντας από τις Κινήσεις άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα.
Θεωρητικά όπως εκτιμούν κάποιοι αναλυτές η μία υποψηφιότητα προσκρούει στην άλλη και όλοι οι υποψήφιοι θα «ψαρέψουν» από την ίδια δεξαμενή. Αυτό όμως ισχύει για όσους προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Απλά αυτό που ενοχλεί περισσότερο την Χαριλάου Τρικούπη, είναι πως η κα Γεννηματά με τις τόσες υποψηφιότητες από το κόμμα της δείχνει ότι δεν ελέγχει αφενός μεν το μαγαζί, αφετέρου δε υπάρχουν πολλοί που διαφωνούν μαζί της και το δείχνουν με τον πιο βροντερό τρόπο. Οι υποψηφιότητες Μανιάτη, Κωνσταντινόπουλου, Ανδρουλάκη δείχνουν ότι υπάρχει τεράστιο χάσμα απόψεων με την πρόεδρο.
Όσον αφορά τους εκτός ΠΑΣΟΚ υποψήφιους, αυτοί όλοι ελπίζουν πως αφενός μεν θα πάνε με οργανωμένο εκλεκτορικό σώμα, όπως είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Καμίνης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ελπίζοντας πως στον δεύτερο γύρο θα υπερισχύσουν της κας Γεννηματά, η οποία παρουσιάζεται ακόμη ως φαβορί, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα στηριχθεί από τους υποψήφιους, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές τάσεις εντός της Χαριλάου Τρικούπη.
Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως «καλοί οι στρατηγοί, αλλά στρατός δεν φαίνεται από πίσω».
ΠΑΣΟΚ: Υποψήφια η Γεννηματά και οι εκπρόσωποι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης
Εδώ και πολύ καιρό το ΠΑΣΟΚ υπό την ομπρέλα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταγράφει άνοδο στις δημοσκοπήσεις. Μικρή, αλλά σταθερή. Και οι περισσότεροι την πιστώνουν στην κα Φώφη Γεννηματά, η οποία όντως έδειξε πως μπορεί να σύρει το κάρο από τον βούρκο. Όμως οι πολλές υποψηφιότητες από το κόμμα της αποδεικνύουν ότι η ηρεμία στην Χαριλάου Τρικούπη είναι επίπλαστη. Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε στο μυαλό της η κα Γεννηματά, δεν υπάρχει. Έχει εισέλθει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αντίθετα η ίδια, όπως της καταμαρτυρούν οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι, δεν μπορεί να αποτινάξει από πάνω της τις παθογένειες του παρελθόντος. Ας μην λησμονούμε ότι έχει στείλει μηνύματα πως θα περιθάλψει τους συνδικαλιστές, οι οποίοι άφησαν το ΠΑΣΟΚ για τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα βλέποντας πως το κόμμα της Κουμουνδούρου καταρρέει αναζητούν τρόπο επιστροφής. Ας μην ξεχνάμε ότι οι συνδικαλιστές έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη νίκη Παπανδρέου έναντι του Βενιζέλου στην εσωκομματική μονομαχία του 2007 και οι επιτελείς της κας Γεννηματά ποντάρουν σε αυτούς.
Αναμφίβολα η κα Γεννηματά έχει δείξει ευελιξία, έχει μετακινηθεί από τις δικές της σκληρές θέσεις αποδεχόμενη και εισηγούμενη προτάσεις, που άνοιξαν το παιχνίδι. Τώρα πλέον θα απευθυνθεί ξεκάθαρα στο παραδοσιακό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ, έχει την διάθεση να υπερασπιστεί το παρελθόν το κόμματος και έχει δείξει ότι δεν σκοπεύει να δώσει συνέχεια στο αυτομαστίγωμα που κόστισε δεκάδες ποσοστιαίες μονάδες, έπειτα από λάθη, παραλείψεις και αναγκαστικές αποφάσεις. Και φυσικά ποντάρει και στην αρωγή του Γιώργου Παπανδρέου και του ΚΙΔΗΣΟ, καθώς ως λέγεται υπάρχει άτυπη συμφωνία των δύο.
Οι υπόλοιποι
Ο Γιάννης Μανιάτης, η υποψηφιότητα του οποίου αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς, θέλει να εκφράσει τους τεχνοκράτες της πολιτικής, έχοντας επιδείξει σημαντικό έργο στο υπουργείο Ενέργειας, τόσο στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, όσο και αργότερα στην κυβέρνηση Σαμαρά, όπου είχε αγαστή συνεργασία με τον τότε πρωθυπουργό. Εδώ και πολύ καιρό είχε εκφράσει την αναγκαιότητα της ενότητας του χώρου. Από την εποχή που ο κ. Βενιζέλος είχε κινήσει το θέμα της «Ελιάς» πριν από τις ευρωεκλογές του 2014. Και όπως είπε ο κ. Μανιάτης ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του, «είμαι υπέρ ενός νέου, ενιαίου, πλειοψηφικού Κινήματος Προοδευτικών Πολιτών. Με υπέρβαση των σημερινών κομμάτων. Με σημαντική διεύρυνση και ανανέωση. Να δοθεί ένα τέλος στο παλαιοκομματικό πολιτικό προσωπικό της Μεταπολίτευσης. Ένα Κίνημα σημείο αναφοράς κι έκφρασης όλων των πολιτών, από το Προοδευτικό Κέντρο, μέχρι την Κεντροαριστερά και τον κοινωνικό ακτιβισμό της Πολιτικής Οικολογίας».
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του την ερχόμενη εβδομάδα, με τους περισσότερους συνομιλητές του να εκτιμούν ότι ο Αρκάς βουλευτής τελικά θα είναι υποψήφιος. Στέλεχος της νέας γενιάς ο κ. Κωνσταντινόπουλος, ήταν υποψήφιος και για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να εκτεθεί εκ νέου κι όπως λέει ο ίδιος η δική του υποψηφιότητα θα ενώσει και δεν θα διχάσει. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος είναι μεταξύ αυτών εντός του ΠΑΣΟΚ που δεν δέχονται ούτε κουβέντα για πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει το Bullying των στελεχών της Κουμουνδούρου την εποχή της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αλλά και αργότερα στην κυβέρνηση συνεργασίας Σαμαρά-Βενιζέλου. Εάν τελικά θα είναι υποψήφιος, θα στηριχθεί και στον καλό του φίλο Ανδρέα Λοβέρδο, τον οποίο πρόσφατα είχε φιλοξενήσει στην Αρκαδία. Η πρόθεση υποψηφιότητας του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου έχει ενοχλήσει την Χαριλάου Τρικούπη. Πάντως, δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν πως εάν τελικά θέσει υποψηφιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, τότε ο κ. Κωνσταντινόπουλος θα κάνει πίσω.
Την ερχόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρώην γραμματέας του Κινήματος και νυν ευρωβουλευτής, αν και δεν συμφωνεί με τον τρόπο που γίνεται η διαδικασία, θεωρεί ότι εκφράζει την νέα γενιά. Ήδη οι συνεργάτες του αναζητούν τον κατάλληλο χώρο για να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, ενώ η γενική κατεύθυνση που θα κινηθεί είναι να γίνουν debate μεταξύ των υποψηφίων σε κάθε νομό, να κινηθούν με κοινές εκδηλώσεις και όχι αντιπαραθετικές όπως στις προηγούμενες διαδικασίες που το ΠΑΣΟΚ είχε χωριστεί σε προεδρικούς και εκσυγχρονιστές ή σε Παπανδρεϊκούς και Βενιζελικούς, να μην υπάρξουν τέτοια χαρακτηριστικά, αλλά και να δοθεί πολιτικά η δυνατότητα οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν με ηλεκτρονική μορφή, με ανοικτό on line σύστημα για να αποφευχθούν τυχόν διπλοψηφίες. Κάτι που έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τα όσα επιθυμεί επισήμως η Χαριλάου Τρικούπη. Η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ισχυρά ερείσματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει συμπαραστάτη στην προσπάθειά του τον Στέφανο Ξεκαλάκη, ο οποίος εκδιώχθηκε αν κι εκλεγμένος από την θέση του γραμματέως του ΠΑΣΟΚ.
Διάφορα σενάρια ήθελαν να εκθέτει υποψηφιότητα και ο Γιάννης Σγουρός, ο οποίος σε επικοινωνία του με την «Α» ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Μάλιστα ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής τόνισε πως «συναντήθηκα με την κα Γεννηματά για να συμβάλω κι εγώ ώστε το εγχείρημα να έχει επιτυχία. Ήδη έχω τηλεφωνηθεί και με τον κ. Θεοδωράκη, τον οποίο θα συναντήσω τις επόμενες ημέρες».
Θεωρεί δεδομένη την πρόκριση στον δεύτερο γύρο ο Θεοδωράκης
Ο Σταύρος Θεοδωράκης αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους ως ο καταλύτης του εγχειρήματος. Έχει πίσω του ένα επιτυχημένο πολιτικό πείραμα με την δημιουργία του Ποταμιού, το οποίο όσο και αν δημοσκοπικά είναι εξασθενημένο, εξακολουθεί να θέτει ζητήματα στην πολιτική ατζέντα και να μένει μακριά από τα παραδοσιακά και φθαρμένα χαρακτηριστικά των κομμάτων της μεταπολίτευσης. Και αυτός θεωρείται ότι μπορεί να διαμορφώσει μία δυναμική στο εκτός των στενών ορίων του ΠΑΣΟΚ ακροατήριο. Κάτι που παραδέχθηκε και το μέλος της Επιτροπής Αλιβιζάτου, ο Αντώνης Βγόντζας, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είπε σε τηλεοπτική εκπομπή πως «με τον Θεοδωράκη θα απογειωθούμε».
Ο κ. Θεοδωράκης εισέρχεται στην μάχη με στόχο ο νέος φορέας να είναι πέρα και πάνω από την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Τονίζει με έμφαση πως δεν είναι το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς, αλλά είναι η ώρα του προοδευτικού ριζοσπαστικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου. Ο ίδιος υποστηρίζει πως «πρέπει να κατακτήσουμε νέα εδάφη. Να αποδείξουμε ότι υπάρχει και πολιτική αλλιώς. Να συμμαχήσουμε με όλους αυτούς που αρνούνται την Ελλάδα της μιζέριας. Για δουλειές, δικαιοσύνη, ευτυχία. Να παρασύρουμε στην περιπέτεια της πολιτικής τους νέους ανθρώπους. Αυτό το φθινόπωρο θα είναι η εποχή της αναγέννησης του μεγάλου κεντρώου προοδευτικού χώρου. Εμείς δεν θα φοβηθούμε. Το μακρύ ταξίδι που ξεκινήσαμε συνεχίζεται. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει».
Πάντως και μέσω του Δημήτρη Τσιόδρα (εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού) θέτει αρκετά ζητήματα στο τραπέζι. Όπως να σταματήσει το «Προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά; Όρος επιβίωσης για κάθε σχήμα είναι όχι ο ετεροκαθορισμός, αλλά η ορατή πολιτική του ταυτότητα. Τι νέο φέρνει στην πολιτική σκηνή; Ποιες λύσεις προτείνει; Πώς οριοθετείται απέναντι στον εθνικολαϊκισμό και τον συντηρητισμό; Οι υποψήφιοι αρχηγοί θα προβάλουν τις θέσεις τους και οι πολίτες θα αποφασίσουν ποια πολιτική πλατφόρμα τους εκφράζει. Μονολιθικά κόμματα δεν υπάρχουν. Ακόμη κι αυτά που εμφανίζονται ως τέτοια έχουν πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Το ζήτημα είναι η θεσμική κατοχύρωση μιας λειτουργικής συνύπαρξης. Τα υπόλοιπα θα λυθούν από την δυναμική που θα αναπτυχθεί. Στον χώρο του κέντρου μπορούν να συναντηθούν οι πιο δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Οι δυνάμεις που θέλουν μια Ελλάδα ανοιχτή στον κόσμο. Η ύπαρξη μιας ισχυρής πολιτικής μεταρρυθμιστικής δύναμης είναι προϋπόθεση για να ξεφύγουμε από την μέγγενη του εθνικολαϊκισμού και να κάνει η χώρα το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός στην μετα-ΣΥΡΙΖΑ εποχή. Είναι αυτό που θα ανατρέψει συσχετισμούς και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό».
Ο κ. Θεοδωράκης στην μάχη ποντάρει πως σύσσωμο το Ποτάμι θα τον στηρίξει και θα τον ψηφίσει για αρχηγό της νέας παράταξης. Ο ίδιος είναι σε ανοιχτή γραμμή και με πολλά στελέχη της νέας γενιάς εντός του ΠΑΣΟΚ κι εκτιμά πως στον δεύτερο γύρο θα τον στηρίξουν. Συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη υποστηρίζουν πως εάν καταφέρουν να πείσουν περισσότερους από 150.000 ψηφοφόρους, τότε ο επικεφαλής του Ποταμιού θα είναι ο νικητής.
Ο μηχανισμός Καμίνη εισήλθε στην μάχη, τι περιμένουν Ραγκούσης και Θεοχαρόπουλος
Ο Γιώργος Καμίνης εξ αντικειμένου δίνει μία δυναμική στο όλο εγχείρημα. Και μόνο το ότι ο δήμαρχος της πρωτεύουσας διεκδικεί την ηγεσία ενός νέου πολιτικού φορέα είναι πολιτικό γεγονός μεγάλου μεγέθους. Όπως εκτιμάται, ο δήμαρχος είναι μία από τις υποψηφιότητες που μπορούν να προσελκύσουν κοινό πέραν των ορίων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο αντίλογος κάποιων ανθυποψηφίων του είναι πως την δημαρχία την κέρδισε ως υποστηριζόμενος αρχικά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά αυτό δεν αναιρεί την σημερινή του δυνατότητα διεύρυνσης του εκλογικού σώματος που θα στηρίξει το εγχείρημα της νέας παράταξης με την προσέλευσή του στην διαδικασία.
Ήδη ο μηχανισμός του δημάρχου έχει ριχτεί στην μάχη και το εντυπωσιακό είναι ότι, στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας, ο κ. Καμίνης δεν ανέφερε πουθενά τις λέξεις Δημοκρατική Συμπαράταξη, τονίζοντας αρκετές φορές τον όρο «η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη» στέλνοντας ένα μήνυμα πως θέλει νέο όνομα μετά την εκλογή αρχηγού στον νέο φορέα.
Ο Ραγκούσης
Ο Γιάννης Ραγκούσης είναι ένα από τα πρόσωπα που την τελευταία δεκαετία εισήλθαν στην κεντρική πολιτική σκηνή και άφησαν το αποτύπωμά τους με έργα. Ήταν ένα από τα κεντρικά στελέχη που συνέβαλαν στην εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009 και από την θητεία του στο υπουργείο Εσωτερικών έχουν μείνει –αν μη τι άλλο– ο Καλλικράτης (με κύριο χαρακτηριστικό την αναγκαστική τακτοποίηση των οικονομικών των Δήμων) και η Διαύγεια, ένας θεσμός καθοριστικός για την διαφάνεια στην δημόσια διοίκηση. Το κοινό στο οποίο απευθύνεται είναι επίσης ο πυρήνας του ΠΑΣΟΚ, αν και έχει ακροατήριο και στον χώρο του Ποταμιού. Αντίθετα, δεν μπορεί να αναμένει κάτι από το ΚΙΔΗΣΟ, καθώς οι σχέσεις του με τον Γιώργο Παπανδρέου θυμίζουν τις παγωμένες ημέρες της Αλάσκας.
Ο Θεοχαρόπουλος
Στον αστερισμό των υποψηφίων κινείται και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο ίδιος περιμένει τα αποτελέσματα του διαλόγου που έχει ανοίξει με τις περισσότερες από τις οργανώσεις του κόμματός του, σε όλη την Ελλάδα, σταθμίζει τις απόψεις του και περιμένει έχοντας όλα τα δεδομένα τα συν και τα πλην, για να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις. Συνομιλητές του αναφέρουν ότι δεν μπορούν να μιλήσουν για το τι θα κάνει με ασφάλεια, γιατί ακόμη και ο ίδιος βρίσκεται σε σταυροδρόμι.iapopsi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου