Εν Ελλάδι: Τα Ελληνικά βασιλικά κοσμήματα (φωτογραφίες)

Όταν, το 1867, η μεγάλη δούκισσα Όλγα Κονσταντίνοβα ήρθε στην Ελλάδα –βασίλισσα Όλγα, πλέον, μετά το γάμο της με τον Γεώργιο Α’– έφερε μαζί της μια μοναδική συλλογή από σμαράγδια σε διάφορα σετ. Τιάρα, περιδέραια, καρφίτσες…

Μετά το θάνατό της πέρασαν στην κατοχή του γιου της, Γεώργιου Β’, ο οποίος τα έδωσε στη σύζυγό του, βασίλισσα Ελισσάβετ. Η Ελισσάβετ, πριγκίπισσα της Ρουμανίας, ήταν ενθουσιασμένη με τα σμαράγδια και δημιούργησε με αυτά νέα σετ. Αρχικά, μια bandeau τιάρα με διαμάντια, που φορούσε στο μέτωπο, όπως απαιτούσε η μόδα της εποχής, αλλά και μια τιάρα που δημιούργησε για εκείνη ο οίκος Cartier, προσθέτοντας δύο σειρές από διαμάντια. Ο γάμος του βασιλιά Γεωργίου Β’ ωστόσο κατέληξε σε διαζύγιο χωρίς απογόνους.

Τα σμαράγδια έμειναν στη βασιλική οικογένεια και έτσι ήρθε η σειρά της βασίλισσας Φρειδερίκης να τα φορέσει. Η Φρειδερίκη αφαίρεσε τις σειρές διαμαντιών από την τιάρα, δίνοντάς της τη σημερινή της μορφή.

Τη φορούσε είτε ως περιδέραιο είτε ως στέμμα. Επίσης, συμπλήρωσε την parure, φτιάχνοντας σκουλαρίκια και καρφίτσες.

Όταν ο Κωνσταντίνος παντρεύτηκε την Άννα Μαρία, το 1964, η Φρειδερίκη χάρισε στη Δανή πριγκίπισσα όλη την parure.

Έκτοτε, είναι ίσως το πιο αγαπημένο κομμάτι της συλλογής της Άννας Μαρίας, που συνδυάζει την τιάρα ανάλογα με την περίσταση με διαφορετικά κομμάτια της parure.


Ένα από τα γαμήλια δώρα της πριγκίπισσας Βικτόριας, κόρης της βασίλισσας της Αγγλίας, στην κόρη της, Σοφία της Πρωσίας, που παντρευόταν τον Κωνσταντίνο, διάδοχο του ελληνικού θρόνου, το 1889, ήταν μια διαμαντένια τιάρα.

Η Σοφία φορούσε την τιάρα είτε στην κορυφή του κεφαλιού είτε ως διάδημα.

Η βασίλισσα έδωσε την τιάρα στην κόρη της, πριγκίπισσα Ελένη, όταν έγινε βασίλισσα της Ρουμανίας.

Η τιάρα πέρασε στο νέο βασιλικό ζεύγος Παύλου και Φρειδερίκης και έγινε από τα αγαπημένα κομμάτια της βασίλισσας.

Για πολλά χρόνια ακουγόταν ότι η βασίλισσα Φρειδερίκη είχε αναγκαστεί να πουλήσει την τιάρα στη δεκαετία του ’70. Όμως, το διάδημα έκανε την επανεμφάνισή του το 2012 στο κεφάλι της Marie Chantal.

Ένα άλλο περίφημο κόσμημα είναι η τιάρα από ρουμπίνια της βασίλισσας Όλγας, γαμήλιο δώρο από τους γονείς της για το γάμο της με τον Γεώργιο, η οποία συνοδευόταν από parure με περιδέραιο και σκουλαρίκια.

Μετά το θάνατό της, το σετ κληρονομήθηκε από τον γιο της, πρίγκιπα Νικόλαο, που με τη σειρά του το κληροδότησε στην κόρη του, πριγκίπισσα Όλγα, βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας.

Το εξόριστο βασιλικό ζεύγος της Γιουγκοσλαβίας αναγκάστηκε να πουλήσει την parure τη δεκαετία του ’40. Αγοραστής ήταν ο Παύλος, που έδωσε τo σετ στη Φρειδερίκη.

Όταν η Άννα Μαρία παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο, η Φρειδερίκη τής έκανε δώρο όλη την parure.

Η Άννα Μαρία τη φορά τακτικά μέχρι σήμερα.

H μητέρα της Άννας Μαρίας, βασίλισσα Ίγκριντ της Δανίας, είχε κληρονομήσει από τη βασίλισσα Βικτόρια της Σουηδίας μια σειρά από διαμαντένιες καρφίτσες τις οποίες φορούσε ως περιδέραιο. Για τα 18α γενέθλια της κόρης της έφτιαξε με αυτό μια τιάρα.

Η Άννα Μαρία δε φόρεσε το δώρο της μητέρας της πολλές φορές, καθώς προτιμούσε τα πιο βαρύτιμα κοσμήματα, που απέκτησε με το γάμο της. Η τιάρα παρέμεινε ταυτισμένη με τα νεανικά της χρόνια.

Ίσως γι’ αυτό και να τη φόρεσαν σε νεαρή ηλικία όλες οι πριγκίπισσες της οικογένειας. Πρώτη, η Αλεξία.

Η Άννα Μαρία την έδωσε στη Marie Chantal για να τη φορέσει στο γάμο της με τον πρίγκιπα Παύλο το 1995.

Κατόπιν ήταν σειρά τη πριγκίπισσας Θεοδώρας.

Η ιστορία συνεχίζεται με την τιάρα να φοριέται πλέον συχνά από την πρίγκιπισσα Τατιάνα, που έκανε την αρχή στο γάμο της με τον Νικόλαο. Άραγε, πότε θα στολίσει το κεφάλι της Μαρίας Ολυμπίας;
Μιχάλης Αργυρόπουλος
Αναδημοσίευση άρθρου απο το:
elenasdiary.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου