Άναψε φωτιές εντός και εκτός συνόρων...
Αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων προκάλεσε η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα. Με αυστηρά μηνύματα απάντησε η διεθνής κοινότητα στην...
προκλητική στάση του Τούρκου προέδρου, βάζοντας «πάγο» στην προσπάθειά του να θέσει σειρά διεκδικήσεων, ανοίγοντας σειρά θεμάτων και αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα, εντός ελληνικού εδάφους.
Την ίδια ώρα πάντως στην εσωτερική πολιτική σκηνή, η αντιπολίτευση έσπευσε να στρέψει τα βέλη της στην κυβέρνηση, ασκώντας σκληρή κριτική και καταγγέλλοντας ελλιπή προετοιμασία που οδήγησε σε χαμένη ευκαιρία για τα ελληνικά συμφέροντα.
Ειδικότερα, ομοβροντία παρεμβάσεων από το Βερολίνο Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και η ευθεία αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης. Σε κοινή «γραμμή» όλοι διεμήνυσαν στον σουλτάνο ότι η συνθήκη είναι αδιαμφισβήτητη. Κατόπιν αυτών, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτιμούσαν πως με τις δηλώσεις του στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος, απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από τη Δύση.
Ιδιαιτέρως ηχηρό το μήνυμα από το Βερολίνο, καθώς γερμανική διπλωματική πηγή ξεκαθάρισε στον realfm ότι η συνθήκη της Λωζάνης ισχύει εδώ και 100 χρόνια και δεν τίθεται θέμα αναθεώρησής της.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του State Department ο οποίος δήλωσε ότι : «Είναι θέμα αρχής. Οι ΗΠΑ είναι σταθερά υπέρ της κυριαρχίας των κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου της Ελλάδας και της Τουρκίας».
Αποστάσεις από τα όσα συνέβησαν στην Αθήνα κράτησαν οι Βρυξέλλες εκφράζοντας την απορία πως μια συνάντηση «που θα έχτιζε γέφυρες κατέληξε boxing match». Κοινοτικός αξιωματούχος χαρακτήριζε σημαντικό «η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία να διατηρήσουν τον διάλογο και την άμεση επαφή» ενώ σημείωνε με νόημα ότι «οι προσδοκίες μας σε όλες τις υποψήφιες χώρες όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη δέσμευση έναντι του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών είναι σαφείς σε όλους.
Κριτική στο εσωτερικό
Στο εσωτερικό μέτωπο ωστόσο, η αντιπολίτευση έβαλε στο στόχαστρό της τους χειρισμούς της Αθήνας, κριτικάροντας το επίπεδο προετοιμασίας της κυβέρνησης για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν. Το γάντι έσπευσε να σηκώσει το υπουργείο Εξωτερικών που απαντώντας μίλησε για «επιπόλαια και προκατασκευασμένη κριτική», καλώντας την αντιπολίτευση να μην μετατρέπει ένα κορυφαίο γεγονός για την εξωτερική πολιτική της χώρας σε αντικείμενο μικροπολιτικής.
Τον τόνο της κριτικής από τη ΝΔ έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο μίλησε για «έλλειψη προετοιμασίας» επιφυλασσόμενος να τοποθετηθεί για τα τελικά αποτελέσματα της επίσκεψης μετά την ολοκλήρωσή της. Νωρίτερα εξάλλου πηγές τις Πειραιώς σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους έκαναν λόγο για «ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας», καταγγέλλοντας πως αν και η ΝΔ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ενημερώσει εγκαίρως την επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών το αρνήθηκε».
Για φιάσκο που κινδυνεύει να καταλήξει σε ναυάγιο έκανε λόγο σε δηλώσεις της η Φώφω Γεννηματά, σχολιάζοντας δηκτικά πως «συνεχώς ο κ. Τσίπρας “πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος” και δυστυχώς μαζί του τα ελληνικά συμφέροντα».
Σε επίσκεψη που «αποβαίνει σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, αλλά και εις βάρος των διμερών σχέσεων που είναι ανάγκη να βελτιωθούν κι όχι να επιβαρυνθούν» αναφέρθηκε το «Ποτάμι», ενώ η Ένωση Κεντρώων εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση ανοήτως διευκόλυνε τους Τούρκους»...
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου