Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Ο πιο απομονωμένος (και τρομακτικός) φάρος στον κόσμο

Η δουλειά του φύλακα σε αυτόν τον φάρο, πιθανώς δεν είναι και η καλύτερη για όποιον έχει την τάση να υπνοβατεί.
Η δουλειά του φύλακα σε αυτόν τον φάρο, πιθανώς δεν είναι και η καλύτερη για όποιον έχει την τάση να υπνοβατεί.
Με ακρίβεια σκαρφαλωμένος σε μια πέτρινη στήλη στα νησιά Westman, περίπου 10 χιλιόμετρα από την ενδοχώρα της Ισλανδίας, ο φάρος Pridrangaviti είναι αναμφίβολα ο πιο απομονωμένος φάρος στον κόσμο και σίγουρα ο πιο τρομακτικός. Η μοναχική δομή, που βρίσκεται περίπου 40 μέτρα πάνω από τον μανιασμένο Ατλαντικό Ωκεανό, χτίστηκε το 1939 χωρίς ελικόπτερα, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο αδύνατο το να φανταστεί κανείς πώς κατασκευάστηκε ο φάρος.

Ο Φάρος Pridrangaviti (προφέρεται Thridrang), ενέπνευσε το αστυνομικό μυθιστόρημα Why Did you Lie? και έχει τη δική του σελίδα στο Facebook (αν και ο βράχος δεν έχει πάντα καλή σύνδεση Wi-Fi).


Πριν από την κατασκευή του ελικοδρομίου, ο φαροφύλακας έπρεπε να φτάσει με βάρκα στο βράχο και να σκαρφαλώσει. Ένας μάρτυρας περιγράφει πώς κατασκευάστηκε το 1939:
 «Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε ήταν να δημιουργήσουμε έναν δρόμο μέχρι τον βράχο. Έχουμε μαζί μας έμπειρους ορειβάτες, όλους από τα νησιά Westman. Στη συνέχεια, βγάλαμε τρυπάνια, σφυριά, αλυσίδες και σφιγκτήρες για να ασφαλίσουμε τις αλυσίδες. Μόλις έφτασαν στην κορυφή δεν υπήρχε κανένας τρόπος για να πιαστεί κανείς στην άκρη του βράχου, έτσι ένας από αυτούς γονάτισε, ο δεύτερος ανέβηκε στην πλάτη του και στη συνέχεια ο τρίτος ανέβηκε πάνω από τους άλλους δύο και κατάφερε να φτάσει την άκρη του γκρεμού πάνω του.
Δεν μπορώ να σας περιγράψω ακόμα πώς αισθάνθηκα ενώ παρακολουθούσα αυτήν την απίστευτα επικίνδυνη διαδικασία».

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα ελικόπτερο που προσγειώνεται στο Pridrangar, αφήνοντας μια ομάδα από τεχνικούς για να επισκευάσουν το φάρο. Η ομάδα έμεινε μια νύχτα στο βράχο και έφυγε το επόμενο πρωί ...klik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες