Προστατικό αντιγόνο: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε άντρας για τον έλεγχο του προστάτη
Υπάρχουν διαφωνίες στη ιατρική κοινότητα
ως προς το κατά πόσον το τεστ PSA είναι ένας ακριβής τρόπος μέτρησης του
κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, με αποτέλεσμα πολλοί άντρες
να νιώθουν μπερδεμένοι.
Ο προστάτης είναι ένας αδένας στο μέγεθος καρυδιού τυλιγμένος
γύρω από την ουρήθρα, μέσα από την οποία τα ούρα και το σπέρμα
διέρχονται και αποβάλλονται από το σώμα. Ο προστάτης παράγει το ειδικό
αντιγόνο (προστατικό αντιγόνο ή αλλιώς PSA), που βοηθά στην προστασία και μεταφορά των σπερματοζωαρίων.
Το κύριο εργαλείο για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη είναι η εξέταση PSA, η οποία καθορίζει το επίπεδο της πρωτεΐνης PSA στο αίμα, όπου κάποια ποσότητα του PSA καταλήγει με φυσικό τρόπο. Ένα δευτερεύον τεστ είναι το DRE, ή αλλιώς η δακτυλική εξέταση. Και οι δύο μέθοδοι εφαρμόζονται συνήθως για να γίνει ασφαλής διάγνωση από γιατρούς και ουρολόγους.
Το κύριο εργαλείο για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη είναι η εξέταση PSA, η οποία καθορίζει το επίπεδο της πρωτεΐνης PSA στο αίμα, όπου κάποια ποσότητα του PSA καταλήγει με φυσικό τρόπο. Ένα δευτερεύον τεστ είναι το DRE, ή αλλιώς η δακτυλική εξέταση. Και οι δύο μέθοδοι εφαρμόζονται συνήθως για να γίνει ασφαλής διάγνωση από γιατρούς και ουρολόγους.
Το “χάος” στις συμβουλές για το πότε πρέπει ένας άντρας να κάνει το τεστ PSA (προστατικό αντιγόνο)
Δείτε τι οδηγίες δίνει ο κάθε οργανισμός για το τεστ PSA και θα καταλάβετε τον λόγο που πολλοί άντρες είναι σε σύγχυση για το τι πρέπει να κάνουν...Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία
Μην κάνετε το τεστ PSA αν είστε κάτω των 55 ετών. Είναι μια προσωπική επιλογή το να το κάνετε μεταξύ 40 και 54 ετών, αν είστε στην ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή αν είστε Αφρο-Αμερικανός ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη). Μεταξύ 55 και 69 ετών, πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου, με την απόφαση που βασίζεται στις αξίες και τις προτιμήσεις του ασθενούς. Δεν χρειάζεται καμία εξέταση PSA αν το προσδόκιμο ζωής είναι μικρότερο από 10 έως 15 ετών.Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία
Ξεκινήστε να εξετάζετε τους κινδύνους και τα οφέλη του τεστ PSA σε ηλικία 50 ετών και μόνο αν δεν υπάρχει κάποια άλλη ασθένεια που έχει μειώσει το προσδόκιμο ζωής σας σε κάτω από 10 χρόνια. Στην ηλικία των 45 ετών, κάντε το τεστ PSA μόνο εάν είστε στην ομάδα υψηλού κινδύνου ( δηλαδή αν είστε Αφρο-Αμερικανός ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη πριν από την ηλικία των 65 ετών). Στα 40 χρόνια, κάντε το τεστ μόνο αν ανήκετε στην ομάδα ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου (στενός συγγενής με καρκίνο του προστάτη σε νεαρή ηλικία).Κλινική Mayo
Κάντε ετησίως το τεστ PSA και δακτυλική εξέταση μεταξύ 50 και 75 ετών. Κα΄ντε το ίδιο αν είστε μεταξύ 45 και 75 ετών και είστε Αφρο-Αμερικανός ή έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχετε προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον 10 ετών.Αμερικανική Υπηρεσία Πρόληψης
Μην κάνετε καθόλου το τεστ PSA, ανεξάρτητα από την ηλικία, επειδή “...υπάρχει σχετική αβεβαιότητα για το αν τα πλεονεκτήματα του προσυμπτωματικού ελέγχου PSA για τον καρκίνο του προστάτη υπερβαίνουν τα μειονεκτήματα”.Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)
Μην κάνετε το τεστ PSA χωρίς άλλα συμπτώματα, αλλά σε γενικές γραμμές να έχετε τακτική συζήτηση με τον προσωπικό σας γιατρό.Πώς ερμηνεύονται τα επίπεδα του PSA
Γενικά, οι υγιείς άνδρες έχουν επίπεδα του αντιγόνου κάτω από 4 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο αίματος. Αλλά το 15% των ανδρών με επίπεδα κάτω των 4, πάσχουν όντως από καρκίνο. Οι άνδρες με επίπεδα μεταξύ 4 και 10 έχουν 25% πιθανότητες για καρκίνο του προστάτη. Εάν το επίπεδο του PSA είναι πάνω από 10, υπάρχει πάνω από 50% πιθανότητα καρκίνου του προστάτη.Παράγοντες για την αξιολόγηση του PSA (προστατικό αντιγόνο)
- Ηλικία: Ο μέσος όρος για τη διάγνωση του καρκίνου είναι τα 67έτη. Το 60% των ανδρών που έχουν καρκίνο του προστάτη είναι άνω των 65 ετών.
- Φυλή: Οι Αφρο-Αμερικανοί άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με του Καυκάσιους (λευκούς) άνδρες. Ο λόγος δεν είναι σαφής.
- Οικογενειακό ιστορικό: Η ύπαρξη πατέρα ή αδελφού με καρκίνο του προστάτη υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο να εκδηλώσετε και εσείς τον ίδιο καρκίνο.
- Σωματικό βάρος: Η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα, ακόμη και εάν υπάρχει καρκίνος.
- Φάρμακα: Φυτικά συμπληρώματα, στατίνες για τη χοληστερίνη και τα διουρητικά για την αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσουν σε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα του τεστ PSA.
- Επίπεδα του αντιγόνου στο αίμα με φυσικό τρόπο: Τα μονίμως αυξημένα επίπεδα είναι πιο πιθανό να αποτελούν ένδειξη καρκίνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου