Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Διαφωνίες σε πρώτο πλάνο...

Μακρύς και δύσβατος ο δρόμος για την ομογενοποίηση εντός του Κινήματος Αλλαγής

Η πανηγυρική συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου την περασμένη Κυριακή και...

η επισημοποίηση της προσχώρησης στο Κίνημα Αλλαγής του ανεξάρτητου προερχόμενου από την Ένωση Κεντρώων Γιώργου Καρρά αποτελούν δύο ευχάριστα στοιχεία της πορείας αναδιάταξης του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Ωστόσο ο δρόμος είναι μακρύς, δύσβατος και ανηφορικός και θα έχει πολλές στροφές και επεισόδια. Την ώρα που γίνονται προσπάθειες για την «ομογενοποίηση» των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και της φωνής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, είναι εμφανές ότι οι διαφοροποιήσεις δημιουργούν συνεχώς ζητήματα.

Σε μια περίοδο που οι σχέσεις του Σταύρου Θεοδωράκη με τη Φώφη Γεννηματά βρίσκονται σε εξαιρετικό σημείο, το πολυνομοσχέδιο δημιούργησε πολλή παρασκηνιακή συζήτηση.
 Ο Θεοδωράκης, κινούμενος σε νεοφιλελεύθερη γραμμή, επέκρινε την πρόβλεψη για απεργία ως άτολμη, ζητώντας πιο τολμηρές προβλέψεις, και μάλιστα εισαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη λήψη απόφασης εντός των ιδιωτικών εταιρειών.
 Η Γεννηματά όμως και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επιχειρώντας να επανασυνδεθούν με τα πασοκικά συνδικαλιστικά στελέχη μετά τον σοβαρό κλονισμό στις σχέσεις τους από την επιβολή των μνημονίων, αποφάσισαν να τηρήσουν πολύ σκληρή γραμμή, επικρίνοντας σφόδρα τη ρύθμιση ως αντεργατική.

Στο παρασκήνιο λοιπόν έγινε αγώνας δρόμου προκειμένου να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση και να μην φανούν διχασμένα τα δύο κόμματα, με δεδομένο ότι ο Θεοδωράκης εδώ και πέντε μέρες είχε προαναγγείλει ότι θα υπερψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη της κυβέρνησης, καίτοι άτολμη.
Η φόρμουλα που βρέθηκε τελικά ήταν να δηλώσει «παρών» το Ποτάμι στη σχετική διάταξη, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε «όχι». Το ζήτημα όμως είχε παρενέργειες, αφού στην ψηφοφορία δεν προσήλθαν ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιώργος Αμυράς προκειμένου, όπως φαίνεται, να μην διαφοροποιηθούν από την κεντρική γραμμή. Μάλιστα ο Δανέλλης δεν διέψευσε το ζήτημα δηλώνοντας ότι συνειδητά δεν παρευρέθηκε στην ψηφοφορία ώστε να μην αναγκαστεί να διαφοροποιηθεί από το κόμμα του, αφού ήθελε να υπερψηφίσει τη διάταξη.

Ζόρια στο Ποτάμι
Το συγκεκριμένο επεισόδιο προστέθηκε σε μια αλυσίδα προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ποτάμι, αλλά και στη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί για την προσέγγιση του Δανέλλη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος συνεχίζει να διαψεύδει το πολιτικό φλερτ, αλλά σενάρια κάνουν λόγο για πρόβλημα επανεκλογής του στο Ηράκλειο με δεδομένο ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου και ο ίδιος φαίνεται να επιθυμεί να επιστρέψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω του Δήμου Ηρακλείου – με τη στήριξη ή την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, αν κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Στο Ποτάμι υπάρχει ζήτημα και με άλλα στελέχη που φαίνεται να έχουν παγώσει από την πολύ στενή πολιτική σχέση του Σταύρου Θεοδωράκη με τη Φώφη Γεννηματά. Ο Αμυράς, που ήταν υποψήφιος και με τη Ν.Δ. στο παρελθόν, αναμένεται να πάρει τον δρόμο της επιστροφής στην αξιωματική αντιπολίτευση, που στις παρούσες συνθήκες έχει ανάγκη να μπει κι αυτή στον κύκλο των μεταγραφών.

Χολωμένος εμφανιζόταν και ο Γρηγόρης Ψαριανός, κυρίως από την πολιτική επικράτηση των υποψηφίων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να έχει ξεπεράσει το αρχικό σοκ και να προσεγγίζει τους «απέναντι συντρόφους».
Δεν είναι τυχαίο πάντως το ότι από το ετεροχρονισμένο τραπέζι που έκανε η Γεννηματά για τη γιορτή της την περασμένη Κυριακή στα πολιτικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής απουσίαζαν από τους βουλευτές οι Δανέλης, Αμυράς και Ψαριανός, που φαίνεται να διατηρούν και ψυχολογικές αποστάσεις από το εγχείρημα.

Ο ίδιος ο Θεοδωράκης πάντως μοιάζει να έχει εξοικειωθεί με τον ρόλο του εταίρου εντός του Κινήματος Αλλαγής και στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου ήταν αυτός που ανέλαβε να θέσει τα ζητήματα της ανανέωσης αλλά και της ώσμωσης όλων των εμπλεκομένων, θέτοντας το ζήτημα του 30% (γυναίκες, εντελώς νέα πρόσωπα, εκπρόσωποι της περιφέρειας), και ζήτησε να καταβάλλουν όλοι προσπάθειες προκειμένου να... γνωριστούν τα στελέχη μεταξύ τους.

Κάνει πίσω το ΠΑΣΟΚ
Στην πορεία προς το συνέδριο δεν λείπουν οι εντάσεις για το ζήτημα εκλογής των συνέδρων, αφού υπάρχει έντονη πίεση να ανατραπεί το 50 - 50 για εκλεγμένους και εκπροσώπους κομμάτων και κινήσεων. Οι δυνάμεις γύρω από τον Νίκο Ανδρουλάκη πιέζουν να ανέβει κατά πολύ το ποσοστό των εκλεγμένων, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτόν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, που αποδεδειγμένα είναι το 70% και πλέον του χώρου, δεν θα έχουν παρά το 30% των συνέδρων.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη απαντούν ότι με την ευρεία έννοια «όλοι ΠΑΣΟΚ είναι», τονίζοντας ότι στο συνέδριο θα μετέχουν και μη εκλεγμένοι σύνεδροι από τους κοινωνικούς χώρους που για χρόνια αγωνίστηκαν και συμπορεύτηκαν με το ΠΑΣΟΚ. Τονίζουν ακόμη ότι πρέπει, στο όνομα της επανένωσης δυνάμεων, να γίνει μια υποχώρηση από τον πιο δυνατό οργανισμό προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι πολύ μικρές δυνάμεις.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι όλες αυτές οι γκρίνιες από την πλευρά του Ανδρουλάκη εκφράζονται κυρίως επειδή δεν μπαίνουν στη διαδικασία στελέχη που ο ίδιος εμπιστεύεται, όπως ο πρώην γραμματέας Στέφανος Ξεκαλάκης. Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο κατακερματισμός απέναντι σε κόμματα και κινήσεις βοηθάει τη Γεννηματά να υπερισχύσει των εσωκομματικών της αντιπάλων στο ΠΑΣΟΚ, όπου οι διαδικασίες για το έκτακτο συνέδριο έχουν παγώσει προφανώς επειδή η Γεννηματά θέλει να δει πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί στα όργανα που θα προκύψουν από το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Πάντως οι συνεδριάσεις σε όλους τους τομείς επεξεργασίας του προγράμματος και των ιδεολογικών αρχών έχουν αρχίσει και θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες με πυρετώδη ρυθμό. Την ίδια ώρα το Κίνημα Αλλαγής επιχειρεί να κρατηθεί μακριά από τις συζητήσεις γύρω από το «Μακεδονικό», που δημιουργεί εντάσεις και διχασμό, εμμένοντας ότι θα τοποθετηθεί επίσημα όταν υπάρξει πραγματική κυβερνητική πρόταση, επιχειρώντας να αποφύγει μια εσωκομματική Βαβέλ, αλλά και μια σύγκρουση με την κοινή γνώμη σε μια περίοδο που έχει ανάγκη τη δημοσκοπική επιβεβαίωση για την πορεία του εγχειρήματος...


topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες