Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ...

...υπό την «απειλή» ένταξης στον ΕΟΠΥΥ!...

Τεχνητή κρίση δημιουργήθηκε για μία ακόμη φορά στον ΕΔΟΕΑΠ εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, το...

οποίο σύμφωνα με τον νέο νόμο 4498/2017 θα πρέπει να εκλεγεί από το σύνολο των ασφαλισμένων, παλαιών και νέων. 

Οι νέες κατηγορίες ασφαλισμένων, ωστόσο, γνωστοποιήθηκαν και επισημοποιήθηκαν μόλις πριν από δέκα ημέρες από το υπουργείο Εργασίας και ακόμη δεν υπάρχουν κωδικοί στο μητρώο των ασφαλισμένων. Παρ’ όλα αυτά, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, όπως αποκάλυψε η στήλη την περασμένη Κυριακή, απαίτησε να γίνουν εκλογές, κάτι που αποδέχθηκε το ΔΣ του Ταμείου και τις όρισε για τις 23 – 25 Μαΐου.

Και οι δύο πλευρές επιχείρησαν πριν από την απόφαση να αποκρύψουν ότι από τις 27 Απριλίου υπήρξε απάντηση της Eurostat για το αν ο ΕΔΟΕΑΠ είναι ανεξάρτητο Ταμείο Ασφάλισης. Μόλις όμως αποφασίστηκε η ημερομηνία των εκλογών, το έγγραφο της Eurostat μετατράπηκε σε κύριο όπλο για την επόμενη μέρα, καθώς η κάθε πλευρά το χρησιμοποιεί για να προωθήσει τους δικούς της υποψηφίους!

Η Eurostat αναγνωρίζει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ παρέχει κοινωνική ασφάλιση, αλλά δεν δέχεται ότι ανήκει στα Ταμεία «πολλαπλών εργοδοτών». Θεωρεί, δηλαδή, ότι επιδοτείται από το κράτος, καθώς δεν έχει περιουσιακά στοιχεία και ικανά κεφάλαια. Και για τον λόγο αυτό αναφέρει ότι το Ταμείο θα πρέπει να ενταχθεί στη «γενική κυβέρνηση». Πρακτικά, δηλαδή, να διασυνδεθεί με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτή την αναφορά θα χρησιμοποιήσουν οι υποψήφιοι των δυνάμεων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. 

Οι μεν κυβερνητικοί (Δ. Κουμπιάς, Μ. Γκανάς, Ε. Τάτσης κ.λπ.) λένε ότι μόνο αυτοί θα καταφέρουν να διατηρήσουν την «αυτοτέλεια» του Ταμείου με συμφωνία με τον ΕΟΠΥΥ, όπως είχε προτείνει και στο τέλος του 2017 ο εκπρόσωπος της Συσπείρωσης Σταύρος Καπάκος. Οι δε υποψήφιοι της αντιπολίτευσης (Ν. Καρούτζος, Ά. Σταθάτου, Κ. Δαυλός) λένε ότι ο ΕΔΟΕΑΠ κινδυνεύει με ένταξη στον ΕΟΠΥΥ και μόνο αυτοί μπορούν να τον «σώσουν».

Αυτό που καμία πλευρά δεν παραδέχεται στη μάχη της καρέκλας είναι ότι ήταν τα ίδια πρόσωπα και οι ίδιες παρατάξεις που παρέδωσαν το αγγελιόσημο στους εργοδότες χωρίς καμία μάχη και πως συναίνεσαν στο να μετατραπεί ο ΕΔΟΕΑΠ από Οργανισμός με μετόχους-μέλη σε Ταμείο με ασφαλισμένους χωρίς δικαιώματα πέρα από την ψήφο.

Στην ουσία με τις παροχές υγείας να μειώνονται, ο ΕΔΟΕΑΠ μετατρέπεται σε ένα Ταμείο με παροχές α λα ΕΟΠΥΥ, αλλά με αυτόνομη διοίκηση, που απολαμβάνει προνόμια.

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες