Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Οι Ουκρανοί μαθαίνουν… ελληνικά στη Μαριούπολη

  • Οι Ουκρανοί μαθαίνουν… ελληνικά στη Μαριούπολη
    (Φωτ.: xronos.gr)
Συνέδριο με θέμα «Καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών» διοργανώθηκε το τριήμερο 25-27 Μαΐου στην Κομοτηνή, έχοντας αφιέρωμα στην Ουκρανία και τον πολιτισμό της, με καλεσμένο τον πρύτανη του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης Κωνσταντίνο Μπαλαμπάνοφ.
Ο πρύτανης ανέδειξε σημαντικά στοιχεία για το ιδιαίτερο αυτό πανεπιστήμιο στην Ουκρανία.
Η διοργάνωση του συνεδρίου έγινε από τα τμήματα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών, Ελληνικής Φιλολογίας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τη Σχολή Ξένων Γλωσσών και τη Σχολή Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης.
Το Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης έχει έντονο ελληνικό χαρακτήρα, όπως και ολόκληρη η πόλη, καθώς η πόλη ιδρύθηκε το 1778 από Έλληνες της Κριμαίας. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ελληνισμός, κατάφερε να εδραιωθεί με αποκορύφωμα την ίδρυση το 1991 του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου του Ντονιέτσκ, το οποίο μετονομάστηκε το 2004 σε Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών Μαριούπολης.
Στόχος του Πανεπιστημίου είναι η πνευματική αναγέννηση των Ελλήνων της Ουκρανίας, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού και των παραδόσεων καθώς και η ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών της Ουκρανίας και της Ελλάδας. Μια από τις σχολές του πανεπιστημίου είναι αυτή της ελληνικής φιλολογίας και μετάφρασης, η μοναδική που υπάρχει εκτός Ελλάδας και Κύπρου.
Κατά την ομιλία του ο Κωνσταντίνος Μπαλαμπάνοφ σημείωσε: «Μέχρι στιγμής το πανεπιστήμιο έχει υπογράψει περισσότερες από 110 συμφωνίες συνεργασίας με ξένα πανεπιστήμια, δήμους, ιδρύματα κι άλλους οργανισμούς. Αναπτύσσουμε ενεργά τις συνεργασίες μας αναπτύσσοντας πολλά προγράμματα, μέσα από τα οποία ενισχύουμε την πολιτιστικές κι όχι μόνο σχέσεις μεταξύ των λαών. Στους φοιτητές του πανεπιστημίου μας διδάσκονται οκτώ ξένες γλώσσες κι επιβάλλεται να τονιστεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το πανεπιστήμιό μας φιλοξενεί με μεγάλη επιτυχία την μοναδική στην Ουκρανία και την Ευρώπη, εκτός φυσικά από την Ελλάδα και την Κύπρο, σχολή ελληνικής φιλολογίας και μετάφρασης».
Ο πρύτανης ευχαρίστησε για την τιμή να πραγματοποιηθεί ένα τριήμερο αφιερωμένο στην Ουκρανία στη μακρινή Θράκη. «Για μας το γεγονός αυτό είναι μεγάλης αξίας γιατί είμαστε πατριώτες της Ουκρανίας αλλά πάνω κι από αυτό είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας» τόνισε χαρακτηριστικά.
  • ΠΗΓΗ: xronos.gr / Διονύσης Βοργιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες