Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

«Στο σφυρί» 5.000 πρώτες κατοικίες το 2019...

Σκληρό παζάρι για το μαξιλάρι προστασίας

Τουλάχιστον 5.000 πρώτες κατοικίες (με εμβαδόν 80τ.μ-100 τ.μ) και αντικειμενικής αξίας κάτω των 100.000 ευρώ σκοπεύουν να βγάλουν το 2019 σε πλειστηριασμούς οι...
τράπεζες, προκειμένου να μειώσουν δραστικά τον τεράστιο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους στα οποία συμπεριλαμβάνονται και εκατοντάδες χιλιάδες «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί και οι πρώτες κατοικίες που θα βγουν σε πλειστηριασμό θα είναι μεσαίας κατηγορίας (σε εμπορική και αντικειμενική αξία) και θα αφορούν μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια με ανεξόφλητο υπόλοιπο από 80.000-120.000 ευρώ.

Μέσω των παραπάνω πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών, που το πρώτο εξάμηνο του 2019, εκτιμάται ότι θα φτάσουν τουλάχιστον στις 2.000 στον αριθμό, οι τράπεζες θα επιδιώξουν δύο πράγματα.

Από τη μια να ανοίξει ο δρόμος των πλειστηριασμών για πρώτες κατοικίες που μέχρι σήμερα παραμένουν στο απυρόβλητο και υπό καθεστώς νόμιμης (μέσω του νόμου Κατσέλη) η σιωπηρής (μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση) προστασίας τους και από την άλλη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει προς τον Ευρωπαίο επόπτη των Ευρωπαϊκών τραπεζών (SSM).

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις θα πρέπει το 20% των μειώσεων κατά 50 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων να προέλθει για το χρονικό διάστημα από το 2019-2021 από τους πλειστηριασμούς. 

Σκληρό παζάρι κυβέρνησης - τραπεζών

Την ίδια ώρα κυβέρνηση και τράπεζες βρίσκονται σε σκληρό παζάρι διαπραγματεύσεων όσον αφορά το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα εφαρμοστεί με βάση το διάδοχο σχήμα που θα αντικαταστήσει από το 2019 το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη. Σήμερα το όριο προστασίας για την πρώτη κατοικία είναι η αντικειμενική τιμή του ακινήτου να κυμαίνεται από 180.000-280.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τα εισοδήματα όσων υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στο νόμο...

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το επικείμενο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη οι μεν τράπεζες ζητούν η προστασία για την πρώτη κατοικία να μην υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ (αντικειμενική αξία) ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να θεσπίσει όριο προστασίας μέχρι 150.000 για ένα άτομο και υψηλότερα όρια προστασίας εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία ζευγαριού και μάλιστα με παιδιά.

Ωστόσο, το διάδοχο σχήμα που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη θα περιλαμβάνει αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για όσους θα επιδιώκουν να υπαχθούν στο νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας τους, έτσι ώστε να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που ενώ διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και υψηλά εισοδήματα αρνούνται να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.

Παράλληλα με τον νέο νόμο θα επιδιωχθεί η επιτάχυνση των δικών για τους τωρινούς 135.000 περίπου δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη καθώς όπως εκτιμάται οι μισοί από αυτούς θα χάσουν τη δίκη, όπως ήδη έχει συμβεί και με χιλιάδες άλλους δανειολήπτες όταν η υπόθεσή τους εκδικάστηκε στα δικαστήρια...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες