Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

"Μπλόκο" ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ...



...για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας...

Να μπλοκάρει την προσπάθεια της ΝΔ να υπερψηφίσει την πρότασή του για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές παρότι διαφωνεί με την κατεύθυνσή της θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπονόησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο...
γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η ΝΔ επιχειρεί να κάνει «cheating», να κάνει μία «πονηριά». «Μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς» σχολίασε ο Γ. Κατρούγκαλος χωρίς όμως να διευκρινίσει τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ματαιώσει το κοινοβουλευτικό «παιχνίδι» της ΝΔ.

Η ΝΔ είχε προϊδεάσει για την στάση της με την ψήφο της στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης ψηφίζοντας και την δική της πρόταση για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές και του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την διαφορά στην κατεύθυνση. Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με ευρεία συναίνεση, η ΝΔ προτείνει μείωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσφυγή σε άμεση εκλογή από τον λαό. Στην Επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την πρόταση της ΝΔ λόγω της διαφωνίας του με την κατεύθυνσή της.

Η ΝΔ επιμένει ότι η Αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση της πρώτης Βουλής για τις υπό αναθεώρηση διατάξεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι η Αναθεωρητική Βουλή δεσμεύεται από την κατεύθυνση των αλλαγών που αποφάσισε η πρώτη Βουλή. Άρα, αν το άρθρο 32 λάβει 180 ψήφους από αυτήν την Βουλή, σύμφωνα με το σκεπτικό της ΝΔ, η επόμενη Βουλή θα μπορεί με 151 ψήφους να συντάξει το άρθρο όπως επιθυμεί.

Πολιτικό διακύβευμα ο Φλεβάρης του 2020 κι η πιθανότητα πρόωρων εκλογών όπως το 2014

Το πολιτικό διακύβευμα είναι ο Φλεβάρης του 2020 κι η πιθανότητα να μην έχει αποσυνδεθεί μέχρι τότε η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με αποτέλεσμα να μπορεί να επαναληφθούν όσα έγιναν τον Δεκέμβρη του 2014 με την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά. Εκτιμώντας προφανώς ότι θα κερδίσει τις εκλογές, η ΝΔ επιδιώκει να έχει ολοκληρώσει την Συνταγματική Αναθεώρηση για να αφαιρέσει από τον αντιπολιτευόμενο ΣΥΡΙΖΑ την δυνατότητα να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Αντίδραση ΝΔ

Πηγές της ΝΔ σχολίαζαν στη συνέχεια: "Η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού: Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνον ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία. Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες...".

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο τρόπος αντίδρασης του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διευκρινιστεί, υπάρχει όμως η δυνατότητα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να «καθοδηγηθούν» ώστε να μην ψηφίσουν την πρόταση του κόμματος για το επίμαχο άρθρο 32, ώστε να μην συγκεντρώσει τις 180 ψήφους. Το γεγονός ότι θα γίνουν δύο ψηφοφορίες, μία μεθαύριο και μία μετά από έναν μήνα επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να διαπιστώσει πόσοι βουλευτές ψήφισαν την αλλαγή του άρθρου 32 και να υπολογίσει πόσους δικούς του βουλευτές χρειάζεται να «αποσύρει» στην δεύτερη ψηφοφορία.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες