Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Αντιδρούν στην Παλλήνη...

...με αφορμή τη δημιουργία δομής φιλοξενίας ανήλικων προσφυγόπουλων...

Οργή και αγανάκτηση στους κατοίκους της Παλλήνης έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει δομή φιλοξενίας ανήλικων προσφυγόπουλων, χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί η δημοτική αρχή και να γίνει η...
προβλεπόμενη διαβούλευση για το θέμα. 

Οι κάτοικοι δηλώνουν εξαρχής αντίθετοι σε μια τέτοια δομή, υποστηρίζοντας πως η ύπαρξή της σε οικιστικό ιστό θα προκαλέσει προβλήματα στην τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, ο δήμαρχος της περιοχής, Αθανάσιος Ζούτσος, καταγγέλλει την κυβέρνηση καθώς όπως υποστηρίζει: «Θεωρούμε  απαράδεκτο  το  γεγονός  ότι  μια  τέτοια δομή  σχεδιάσθηκε  εν  κρυπτώ,  ερήμην  της  κοινωνίας στην  οποία  θα  εγκατασταθεί,  ότι  ακολουθήθηκαν  ύποπτες  μεθοδεύσεις  για  να  βρεθεί  τόσο  η κοινωνία,  όσο  και  η  Δημοτική   Αρχή  μπροστά  σε  τετελεσμένα. Αυτές  είναι  συμπεριφορές  και  μεθοδεύσεις  που  δεν  αρμόζουν  σε  μια  δημοκρατική  κοινωνία,  αλλά  ούτε  σε  μια  Κυβέρνηση  που  ευαγγελίζεται,  νύχτα  και  μέρα,  το  διάλογο,  τη  συναίνεση  και  τη  συμμετοχή  ως  τη  μόνη  δημοκρατική  διαδικασία  άσκησης  εξουσίας». 

Ετοίμασαν δομή «εν μια νυκτί και εν κρυπτώ» 

Όλα ξεκίνησαν στις 21 Φεβρουαρίου όταν, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, κάποια άτομα επισκέφθηκαν το ισόγειο κτίριο στη συμβολή των οδών Παγκαίου και Πανόρμου που παλαιότερα λειτουργούσε ως σχολείο για άτομα με ειδικές ανάγκες. Όταν κάτοικοι ρώτησαν το λόγο της επίσκεψής τους, ένας εξ αυτών, τους εξήγησε πως είναι εργαζόμενος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και πως εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται να δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο χώρο ανοιχτή δομή φιλοξενίας ανήλικων προσφυγόπουλων, χωρητικότητας 40 ατόμων. Επίσης, στο χώρο θα εργάζονται 24 άτομα προσωπικό, όπως ψυχολόγοι, κοινωνικοί, μάγειρες, δασκάλους και καθαρίστριες και θα φιλοξενούνται άτομα ηλικίας από 12 έως 18 ετών, αγόρια και κορίτσια. 

Μάλιστα, πρόθεση των υπευθύνων είναι η πλειοψηφία των παιδιών να είναι από την ίδια χώρα καταγωγής και να έχουν ίδια θρησκεία, για να αποφευχθούν περιπτώσεις συγκρούσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δήμαρχος κύριος Αθανάσιος Ζούτσος, ενημερώθηκε για τη δομή από κατοίκους της περιοχής. Όπως υποστηρίζει στo Νewpost  ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Κωστής Σμέρος, «αναζητούσαμε κάποιον υπεύθυνο για να μας δώσει απαντήσεις. Απευθυνθήκαμε στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης που μας παρέπεμψε στο υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου προΐσταται η κυρία Θεανώ Φωτίου. Άμεσα της εστάλη επιστολή στην οποία σημειωνόταν μεταξύ άλλων «Ως Δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία, έχουμε κάθε λόγο να απαιτούμε την απαραίτητη ενημέρωση των σχεδιασμών του κεντρικού κράτους για κάθε θέμα, που αφορά στο δήμο μας. Ελπίζουμε τα αρμόδια υπουργεία και οι εμπλεκόμενοι φορείς να μην κωφεύσουν περαιτέρω στα αιτήματά μας, αλλά να αποστείλουν άμεσα εκπροσώπους τους σε ανοιχτή συγκέντρωση με τους κατοίκους ώστε να ενημερώσουν έγκυρα και έγκαιρα για τους σχεδιασμούς τους, για να πληροφορηθούμε και να καθορίσουμε τη στάση μας με γνώση και άποψη. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ

Να μην επιτρέψουμε άλλο να καλλιεργούνται ο φόβος και ο διχασμός στην κοινωνία μας με βάση φήμες, ειδικά όταν αυτές διασπείρονται από φωνές, που το μόνο που επιδιώκουν είναι η κοινωνική ένταση και ο εκφοβισμός των συμπολιτών μας με αποκλειστικό στόχο τα φθηνά μικροπολιτικά οφέλη». 

Η απάντηση και οι υπογραφές 

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση, όπως αναφέρουν στην τοπική κοινωνία, για τη σοβαρότητα της κατάστασης και του κλίματος που δημιουργήθηκε στην τοπική κοινωνία, ήρθε η απάντηση της αρμόδιας υπουργού, Θεανώς Φωτίου στις 8 Μαρτίου. Σε αυτήν, η υπουργός διευκρινίζει πώς θα λειτουργεί η δομή και καταλήγει: «Θεωρώ ότι η χώρα μας συνεχίζει να κερδίζει το θαυμασμό των πολιτών όλου του πλανήτη επειδή συνεχίζει να στηρίζει τους ανθρώπους που βρέθηκαν ανέστιοι και κυνηγημένοι από τις χώρες τους. Ειδικά όταν πρόκειται για ανήλικα παιδιά, η Ελλάδα έχει δείξει το καλύτερο πρόσωπο, ακριβώς γιατί οι πολίτες της χώρας αναγνωρίζουν σε αυτά τα παιδιά τα δικά τους, τα δικά μας, παιδιά».

Αμέσως μετά την απάντηση και την αναγκαστική, κατά την ηγεσία του δήμου, αποδοχή της πρότασης, ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες των πολιτών. Ήδη έχουν συγκεντρώσει 1.250 υπογραφές κατοίκων προκειμένου να ζητήσουν τη διακοπή της δημιουργίας της δομής στην περιοχή, ενώ την Κυριακή 10 Μαρτίου έγινε και η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο, που συγκεντρώθηκαν 200 άτομα. 

«Δεν τους θέλουμε στην περιοχή μας» 

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση για τη δημιουργία της δομής στην περιοχή, οι κάτοικοι, ειδικά όσοι έχουν τα σπίτια τους γύρω από το κτίριο που θα δημιουργηθεί ο χώρος φιλοξενίας ανήλικων προσφυγόπουλων, εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο δικηγόρος Δημήτρης Κουρκούλιας, δηλώνει πως «θα καταστραφούμε όλοι εκεί. Με βάζουνε εμένα και τον κάθε γείτονα να ζει με τους μετανάστες. Μας είπαν για 40 άτομα αλλά κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό που θα έρθει στην περιοχή. Αυτά εκεί μέσα θα είναι γκετοποιημένα, τα προβλήματά τους πώς θα τα λύνουν;» αναφέρει. 

Η κυρία Πόπη, κάτοικος της περιοχής εκφράζει και εκείνη την αντίθεσή της στη δημιουργία της συγκεκριμένης δομής: «Έχουν ξεσηκωθεί οι πάντες εδώ, δεν το γνωρίζαμε, βρεθήκαμε πως τετελεσμένου γεγονότος». Οι κάτοικοι εκφράζουν φόβους πως μια τέτοια δομή στην περιοχή τους, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση παραβατικών συμπεριφορών, των κλοπών και των ληστειών, καθώς εκτιμούν πως το αρχικό ενδιαφέρον των αρμόδιων υπηρεσιών θα ατονήσει με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να μείνουν μόνα τους και να αναζητήσουν τρόπους βιοπορισμού και εύκολης εξασφάλισης υλικών αγαθών. Μάλιστα, οι κάτοικοι ανησυχούν πως σε βάθος χρόνου στην περιοχή τους θα εγκατασταθούν σε διάφορα αναξιοποίητα κτίρια που υπάρχουν, τουλάχιστον 2.500 μετανάστες, κάτι που αμφισβητούν από το δήμο.  

«Δημιουργούν κλίμα φόβου» 

Ο δήμαρχος της περιοχής, Αθανάσιος Ζούτσος, δεν κρύβει την δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που η Θεανώ Φωτίου χειρίστηκε την υπόθεση, χωρίς κανένα διάλογο έστω προσχηματικό, για το «καυτό» θέμα της δημιουργίας της συγκεκριμένης δομής. Όπως επισημαίνει: «Τέτοιες  συμπεριφορές,  όχι  μόνο  δεν  είναι  δημοκρατικές,  αλλά  δημιουργούν  και  σημαντικές  ανησυχίες  γύρω  από  τις  πραγματικές  προθέσεις  αυτών  που  τις  υιοθετούν  και  τις  εφαρμόζουν,  αλλά  το  σημαντικότερο  είναι  ότι  παρέχουν  τη  δυνατότητα  και  δίνουν  την  ευκαιρία  σε  ακραίους  και  λαϊκιστές,  χρησιμοποιώντας  την  παραπληροφόρηση,  την  κινδυνολογία  και  την  πολιτική  συκοφαντία, να δημιουργούν    σύγχυση,   φόβο  και  ανησυχία  στην  κοινωνία,  να  διχάζουν τους  πολίτες,  να  καλλιεργούν  εχθρότητες  και  να  στοχοποιούν  ανθρώπους  με  μοναδικό  σκοπό την  εξυπηρέτηση  μικροπολιτικών  συμφερόντων». Επίσης αναφέρει πως «Ο  σκοπός  ένας , η  δημιουργία  φόβου  και  ανησυχίας,  τα  συναισθήματα  που καθηλώνουν  τη  λογική  και  καθιστούν,  ακόμη  και  τους  πιο συνετούς,  ευάλωτους  και  εύκολους  στην  υιοθέτηση  ακόμη  και  των  πιο  ακραίων  σεναρίων που  μας  σερβίρουν». 

Το «κακό προηγούμενο» της Παιανίας 

Μια ακόμη αφορμή που πυροδότησε τις αντιδράσεις των κατοίκων που εξαρχής τάχθηκαν κατά της δημιουργίας δομής φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων, ήταν το «πείραμα» της Παιανίας. Εκεί είχε δημιουργηθεί παρόμοια δομή, στην οποία φιλοξενούνταν 100 παιδιά, διαφορετικής  εθνικότητας,  θρησκείας  και  πολιτισμικού  υπόβαθρου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρές εντάσεις μεταξύ τους, που έλαβαν μορφή «εχθροπραξιών» με αποτέλεσμα να μπει λουκέτο. 

Από τον δήμο πάντως ξεκαθαρίζεται σε κάθε τόνο και προς πάσα κατεύθυνση πως «δηλώνουμε κατηγορηματικά  αντίθετοι  στη  δημιουργία  hot spots  όχι  μόνο  στο  δήμο  μας  αλλά  και  οπουδήποτε  αλλού. Η  εμπειρία έχει  αποδείξει  ότι  οι  ελλιπείς  συνθήκες  λειτουργίας  τους  όπου  στοιβάζονται  στην  κυριολεξία  χιλιάδες  άνθρωποι,  συντελούν  στην  εξαθλίωσή  τους,  στερώντας  τους  της  αξιοπρέπεια  αλλά  και  την  ελπίδα  και  καλλιεργώντας,  ακόμη  και  στους  καλύτερους  απ’ αυτούς, αισθήματα  οργής  και  απόγνωσης  που  στρέφονται  τελικά  τόσο  κατά  των  συμπατριωτών  τους  όσο  και  της  κοινωνίας».

Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη υπόθεση αναμένεται να απασχολήσει την τοπική κοινωνία και όχι μόνο, μιας και η υποψήφια για τον δημαρχιακό θώκο, Ραχήλ  Μακρή, αναμένεται να επιδιώξει να μετατρέψει τη συγκεκριμένη υπόθεση σε ζήτημα υψίστης σημασίας, σε μια προσπάθεια συγκέντρωσης ψήφων από κατοίκους που αντιτίθενται στη δομή...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες