Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

F-35 και αμερικανικά «δώρα»...


 Μαζί με τον Μητσοτάκη, πάει στην Ουάσιγκτον κι ο υπουργός Αμύνης...
Ευρύ αμυντικό briefing έχει γίνει ήδη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από την Κυριακή θα βρίσκεται στις ΗΠΑ και την ερχόμενη Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ.

Μετά το...
τετ α τετ των δυο ηγετών θ’ ακολουθήσει συνάντηση διευρυμένων αντιπροσωπειών ώστε να συζητηθούν διμερή θέματα, ανάμεσα σε αυτά και τα αμυντικά.


Στους αξιωματούχους που συνοδεύουν τον Έλληνα πρωθυπουργό περιλαμβάνεται και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος γνωρίζει πλέον μετά από σχεδόν έξι μήνες θητείας όλες τις ανάγκες που υπάρχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πάντως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για το αεροσκάφος 5ης γενιάς F-35 αλλά και του υπουργού Εθνικής Άμυνας φέρνει προβληματισμό στο Πολεμικό Ναυτικό, που έχει πολλές ανοιχτές προκλήσεις ν’ αντιμετωπίσει τώρα, αλλά και τα επόμενα χρόνια στο θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου και κυρίως της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο Ελληνικό Επιτελείο σημειώνουν ωστόσο ότι όλες οι ενημερώσεις είχαν ως στόχο να προετοιμάσουν την Ελληνική αποστολή και δεν αφορούν μόνο το F-35 που ανήκει στο μέλλον, αλλά και το πως θα καλυφθούν υπάρχουσες ίσως και κρίσιμες ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι ο φάκελος της αμυντικής συνεργασίας και των αναγκών περιλαμβάνει ένα μεγάλο πακέτο για το Πολεμικό Ναυτικό και τον Στρατό Ξηράς.

Γρίφος για το Πολεμικό Ναυτικό

Στην Αμερικανική ατζέντα σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα εκτός του μαχητικού 5ης γενιάς- που θα είναι μια συζήτηση ξεχωριστή- θα υπάρχουν προτάσεις που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

«Ανθρωποβόρες» και υπέρογκες σε κόστος συντήρησης είναι αυτές οι προτάσεις λένε ανώτατα στελέχη, όμως δεν απορρίπτονται αν πρώτα δεν εξεταστούν ενδελεχώς πολλές τεχνικές λεπτομέρειες για το κατά πόσο μπορεί η Ελλάδα να υποστηρίξει Αμερικανικά πλοία, αντιτορπιλικά ή ακόμη και τα μεγαλύτερα Καταδρομικά.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

πηγη hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες