Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νεκροί στην Ιταλία - Το λάθος των Αρχών - Σε επιφυλακή η Ελλάδα


Τον τρόμο "σπέρνει" ο κορονοϊός στην Ιταλία, όπου οι Αρχές στη χώρα βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς, καθώς έχουν ξεπεράσει τα 230, όπως και ο αριθμός των νεκρών.
Το προφίλ των νεκρών στην Ιταλία
Στους έξι ανέρχονται οι νεκροί, με τις Αρχές της Λομβαρδίας να διαψεύδουν τον έβδομο, μία καρκινοπαθή γυναίκα από την Κρέμα.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την Corriere.it, οι νεκροί είναι:
Ο Αντριάνο Τρεβίζαν, 78 ετών, από την Πάδοβα, πέθανε στις 21 Φεβρουαρίου. Νοσηλευόταν περίπου 10 ημέρες πάσχοντας από πνευμονία. Επειδή δεν είχε πάει ποτέ στην Κίνα, μόνο τις τελευταίες ημέρες εξετάστηκε για κορονοϊό και βγήκε θετικός. Ο άνδρας σύχναζε σε ένα μπαρ μαζί με ένα φίλο του ο οποίος επίσης βγήκε θετικός.
Στις 22 Φεβρουαρίου πέθανε μία 75χρονη γυναίκα στο Κασαπουστερλένγκο, έναν δήμο στην "κόκκινη ζώνη" του Λοντιτζιάνο. Μοιραία για τη γυναίκα αποδείχθηκε μία επίσκεψη στο τμήμα έκτακτων περιστατικών εκεί όπου βρισκόταν ο αποκαλούμενος "ασθενής 1" από το Κοδόνιο, από τον οποίο φέρεται να ξεκίνησε η εξάπλωση της επιδημίας στην περιοχή.
Τρίτη νεκρή ήταν η Άντζελα Ντέντι, 68 ετών από την Τρεσκόρε Κρεμάσκο, δηλαδή την Κρεμόνα. Είχε εισαχθεί στο Ογκολογικό καθώς φέρεται να έπασχε από καρκίνο και έπαθε έμφραγμα λίγο μετά τη διάγνωση του καρκίνου, το οποίο αποδείχθηκε μοιραίο. Μετά την κρίση που έπαθε βγήκε θετική στην εξέταση του κορονοϊού.
Ακολούθως, ένας 84χρονος από τη Βίλα ντι Σέριο στο Μπέργκαμο, ήταν το τέταρτο θανάσιμο περιστατικό. Πέθανε στο νοσοκομείο Πάπα Τζιοβάνι, Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λομβαρδίας ενώ ήδη ήταν γνωστό ότι πάσχει από τον νέο ιό.
Επίσης, ένας 88χρονος γεννημένος στο Κασέλε Λάντι και κάτοικος του Κοδόνιο ήταν ο πέμπτος νεκρός. Το Κοδόνιο είναι ένα από τα δέκα σημεία στα οποία ξέσπασε η επιδημία και ανήκει στην Περιφέρεια της Λομβαρδίας.
Ο έκτος νεκρός είναι επίσης άνδρας, 80 ετωώ, κάτοικος του Κατσιλιόνε ντ'Άντα της Λομβαρδίας. Πέθανε σε νοσοκομείο του Μιλάνου. Αρχικά νοσηλεύτηκε την Πέμπτη στο Λόντι για έμφραγμα αλλά έπειτα από τη διάγνωση του κορονοϊού μεταφέρθηκε στο Μιλάνο, όπου και κατέληξε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προέτρεψε τους ανθρώπους να μην υποκύψουν στον πανικό και να ακολουθούν τις οδηγίες των υγειονομικών Αρχών.
Ο κόσμος ανησυχεί, ο πανικός είναι έκδηλος καθώς τα είδη πρώτης ανάγκης "εξαφανίζονται" τις τελευταίες ώρες με ιλιγγιώδη ταχύτητα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και οι Αρχές στις πόλεις και τις περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με κάθε μέσο την κατάσταση και να διατηρήσουν τον έλεγχο ώστε να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο κορονοϊός.
Η περιοχή του Μιλάνου έχει χωριστεί σε δύο ζώνες: "κίτρινο" το Μιλάνο και "κόκκινη" μια περιοχή με 50.000 κατοίκους με την ιταλική μητρόπολη να μοιάζει με πόλη - φάντασμα.
"Κλειστόν"
Στο Πιε Μόντε, την Τεργέστη, τις ορεινές περιοχές των Άλπεων και την Εμίλια Ρομάνα, σχεδόν δηλαδή σε ολόκληρη τη Βόρεια Ιταλία, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά τουλάχιστον έως την 1η Μαρτίου.
Τις πόρτες τους έκλεισαν όλα τα μεγάλα μουσεία, όπως και ο μητροπολιτικός ναός Ντουόμο στο Μιλάνο καθώς και το κτίριο της Λα Σκάλα Ντι Μιλάνο. Όλες οι λειτουργίες στις εκκλησίες έχουν αναβληθεί όπως και το σύνολο σχεδόν των αθλητικών συναντήσεων παντός είδους. Πολλές ιταλικές επιχειρήσεις προχωρούν σε προσωρινή διακοπή εργασιών για να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού.
Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει τον πανικό. Πολίτες σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ και αδειάζουν τα ράφια.
Οι φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μαρτυρούν τον πανικό που βιώνουν οι Ιταλοί.
"Θύμα" και το καρναβάλι
Ο δήμαρχος της Βενετίας την Κυριακή το απόγευμα ανακοίνωσε και την διακοπή όλων των εκδηλώσεων για το φημισμένο καρναβάλι της πόλης. Το μέτρο ελήφθη μετά τη διαπίστωση ότι νόσησαν δύο άτομα στην πόλη της Βενετίας αλλά και ότι εμφανίστηκαν κρούσματα και σε άλλες κοινότητες του ιταλικού Βορρά.
Ένδεκα κοινότητες έχουν απομονωθεί, εν είδει καραντίνας και πάνω από 50.000 άτομα διαπίστωσαν ότι βρίσκονται σε περιοχές όπου απαγορεύεται τόσο η έξοδος όσο και η είσοδος σε αυτές.
Δείτε το βίντεο από το BBC για την ανησυχία των πολιτών στην Ιταλία:

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον κορονοϊό: Δεν είναι πανδημία - Το λάθος της Ιταλίας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν χρησιμοποιεί τον όρο "πανδημία" αναφερόμενος στον κορονοϊό, αλλά το ξέσπασμα του ιού παραμένει μια παγκόσμια επείγουσα κατάσταση, δήλωσε εκπρόσωπος.
Οι φόβοι για μία πανδημία του κορονοϊού αυξήθηκαν σήμερα έπειτα από την ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων στο Ιράν, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα. Ο οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη είχε κηρύξει το 2009 πανδημία για τη γρίπη των χοίρων H1N1, που αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν ήπιας μορφής, προκαλώντας έντονες επικρίσεις καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν επισπεύσει την παρασκευή εμβολίων και φαρμάκων.
Στις 30 Ιανουαρίου ο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κήρυξε "επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος" (γνωστή με τα αρχικά PHEIC) το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας.
Στόχος ήταν να βοηθηθούν οι χώρες που έχουν ασθενέστερα συστήματα υγείας ώστε να τα ενισχύσουν. Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τέντρος Ανχάνομ Γκεμπρεγιέσους δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους: "Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι παρακολουθούμε τον ιό 24 ώρες το 24ωρο... Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η κατάστασή μας είναι ότι παραμένουμε σε ένα στάδιο όπου είναι πιθανός ο περιορισμός του με το παράθυρο ευκαιρίας να αρχίζει να κλείνει".
Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Βάλτερ Ριτσιάρντι δήλωσε ότι “η Ιταλία έσφαλε που δεν έλεγξε τους επιβάτες τράνζιτ από την Κίνα.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να μπλοκάρει μόνο τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα, αλλά όχι και τις πτήσεις τράνζιτ. Με τον τρόπο αυτό, δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με πολλές αφίξεις επιβατών.
“Η Ιταλία πληρώνει το ότι δεν έβαλε αμέσως σε καραντίνα όλους όσοι έφτασαν από την Κίνα”, συμπλήρωσε ο Ριτσιάρντι καθώς θεωρεί ότι το μέτρο απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων από τις κινεζικές πόλεις δεν μπορούσε να περιορίσει από μόνο του τη διάδοση του κορονοϊού.
Από σήμερα τίθεται σε ισχύ στην Ιταλία η αναστολή των σχολικών εκδρομών εντός και εκτός της χώρας. Η απόφαση ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Κόντε πριν από δυο ημέρες.
Κορονοϊός - Πρόεδρος ελληνικής κοινότητας στο Μιλάνο: Ιταλός γιατρός με τον ιό επισκέφθηκε την Ελλάδα
Ανησυχία προκαλούν τα όσα αποκάλυψε η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Μιλάνο, Σοφία Ζαφειροπούλου για τον κορονοϊό.
Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή «Τεντιμπόηδες» με τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο, η κυρία Ζαφειροπούλου επισήμανε ότι Ιταλός γιατρός επισκέφτηκε την Ελλάδα πριν από 20 μέρες για συνέδριο δερματολογίας, στη συνέχεια μετέβη στη Γερμανία και επέστρεψε στη χώρα του, όπου εμφανίστηκε θετικός στον κορονοϊό.
Όπως είπε η κ. Ζαφειροπούλου, «ο γιατρός παρουσιάστηκε χθες στο νοσοκομείο λοιμώξεων, έγινε το τεστ και παρουσίασε θετικότητα στον ιό. Η κατάστασή του είναι πάρα πολύ καλή, αντιμετωπίζεται η θεραπευτική αγωγή ως πνευμονία. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι πρέπει να κάνουμε όλες τις εξετάσεις σε όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του».

Κικίλιας: Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα
"Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα" τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μετά το τέλος της σύσκεψης πο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
"Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αποδεικνύεται από το ότι έχουμε αντιμετωπίσει επιτυχώς όλα τα ύποπτα περιστατικά" πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος ζήτησε "να συμπεριφερθούμε όλοι με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ο κορονοϊός προσιδιάζει με τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί. Η χώρα είναι θωρακισμένη. Εχει τα νοσοκομεία αναφοράς και όλα τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και όλοι είναι σε ετοιμότητα".
Τσιόδρας για κορονοϊό: Σοβαρό ενδεχόμενο για κρούσμα στη χώρα μας
Σοβαρό παραμένει το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα μας, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για ψυχραιμία, αλλά όχι εφησυχασμό.
Σε δηλώσεις του μετά την ευρεία σύσκεψη λοιμωξιολόγων, που έγινε σήμερα για το ζήτημα του κορονοϊού, στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι σχεδιάζονται ήδη και θα ληφθούν οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα, ώστε ο υγειονομικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα στη χώρα μας.
Τα μέτρα αυτά, όπως είπε, θα αφορούν τη θωράκιση του συστήματος με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και επιπλέον χρηματοδότηση.
Μεταφέροντας και την άποψη των υπολοίπων επιστημόνων, εξήγησε ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον κορονοϊό, ίσως και περισσότερο, είπε χαρακτηριστικά, βιώνουν την ίωση αυτή, σαν ένα απλό κρυολόγημα.
Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την πεποίθηση, πάντως, ότι δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς όπως έχει φανεί, η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας όσον αφορά την αναγνώριση ενός κρούσματος. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, το 90% των κρουσμάτων δεν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες και στις πύλες εισόδου.
Πηγή φωτό: corriere.it

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες