Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Ο «καβγάς» Μέρκελ-Κόντε...


... για το κορωνο-ομόλογο μέσα από τον ξένο Τύπο...
Σε τεταμένη ατμόσφαιρα διεξήχθη η χθεσινή σύνοδος κορυφής με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συγκρούονται για τα κορωνο-ομόλογα, γράφει ο ξένος Τύπος σχολιάζοντας πως υπήρξαν έντονες διαφωνίες - κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας - για την έκδοσή τους.

Η...
Γερμανίδα Καγκελάριος είναι ενοχλημένη την επιθετικότητα του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και λέει όχι στην έκδοση κορωνο-ομολόγων, όπως και η Ολλανδία, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος επισημαίνοντας ότι: «Η Μέρκελ ζητά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να βάλει «πλάτη» σε ότι αφορά την οικονομική ενίσχυση των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία.

«Η Άνγκελα Μέρκελ κλείνει για μία ακόμη φορά την πόρτα στην αμοιβαιοποίηση του χρέους», αναφέρουν γαλλικά δημοσιεύματα. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ήταν χθες σιωπηλός αφήνοντας τον Κόντε και τον Ισπανό ομόλογό του, Πέδρο Σάντσεθ, να έχουν τον πρώτο λόγο.

Γερμανική εφημερίδα «Die Welt»: «Η Μέρκελ είναι ενοχλημένη από την επιθετικότητα του Ιταλού πρωθυπουργού»

«Η Ιταλία δεν θέλει πλέον να χάσει χρόνο», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» αναφερόμενη στο αίτημα του Ιταλού πρωθυπουργού και του Ισπανού ομολόγου του Πέδρο Σάντσεθ να καταλήξουν χθες σε μία τελική διακήρυξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, για την έκδοση κορωνο-ομολόγων.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν όμως ενοχλημένη από την επιθετικότητα του Κόντε. Στο παρελθόν τον έβρισκε έναν Ιταλό μεγαλοδικηγόρο και εξαιρετικά γοητευτικό, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt». Μετά την χθεσινή σύνοδο κορυφής, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση μαζί.» Αλλά πώς; Ο στόχος είναι σαφής για όλους, μόνο που υπάρχει έντονη αμφισβήτηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ήταν εξαιρετικά σιωπηλός χθες το βράδυ, με τον Κόντε και τον Σάντσεθ να αναλαμβάνουν δράση, όπως σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα. Την ίδια στιγμή, η Μέρκελ τόνισε ότι δεν αντιτίθεται στην παροχή βοήθειας σε χώρες όπως η Ιταλία, οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση του κορωνοϊού. Ωστόσο, η ίδια βασίζεται στην ενίσχυση από το ταμείο διάσωσης του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο διαθέτει σήμερα περίπου 410 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τη Μέρκελ, αυτή η «ομπρέλα» θα πρέπει να βοηθήσει στην «υποστήριξη της κρίσης της πανδημίας». Η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι το προτιμώμενο μέσο, ειδικά επειδή δημιουργήθηκε για περιόδους κρίσης: «Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχουμε ένα μέσο κρίσης που ανοίγει πολλές ευκαιρίες για εμάς».

welt

Γαλλική εφημερίδα «Le Parisien»: H Mέρκελ λέει όχι στα κορωνο-ομόλογα

«Σε τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής της Ευρώπης», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien». «Οι εντάσεις έγιναν αισθητές στην ευρωπαϊκή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επαναβεβαίωσε την αντίθεσή της στην ιδέα της έκδοσης κορωνο-ομολόγων. Για μια ακόμη φορά, η Γερμανίδα καγκελάριος έκλεισε την πόρτα στην αμοιβαιοποίηση του χρέους», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

Για να ανταποκριθούν στην οικονομική κρίση που συνδέεται με την πανδημία των κορωνοιού, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και άλλοι οκτώ Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν την έκδοση κορωνο-ομολόγων. «Η Μέρκελ εξέφρασε την προτίμησή της για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το οποίο είναι το ταμείο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κρίσης στην Ευρωζώνη». «Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι ηγέτες εννέα ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ αυτών ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός Τζιουζέπε Κόντε, ζήτησαν τη δημιουργία κορωνο- ομολόγων για να έχουν σημαντικά κεφάλαια έναντι στην κρίση που πλήττει την ΕΕ», όπως αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα.


Ιστότοπος «Politico»: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκρούονται για τα κορωνο-ομόλογα»

«Οι ηγέτες της ΕΕ συγκρούονται για τα κορωνο-ομόλογα», είναι ο τίτλος της ιστοσελίδας «Politico» σχολιάζοντας ότι η νέα οικονομική βοήθεια που ζητούν Ιταλία και Ισπανία για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την πανδημία του Covid- 19, βρίσκει αντίσταση από τη Γερμανία και την Ολλανδία. «Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Όμως η οργή και η διαφωνία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ ήταν πραγματική».

Για την Ιταλία, η δοκιμασία της αλληλεγγύης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού κατέληξε σε ένα απλό σημείο...Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, αρνήθηκαν να στηρίξουν την ιδέα των κορωνο-ομολόγων, που θα βοηθούσε στη χρηματοδότηση των χωρών που έχει υποστεί πλήγμα από την πανδημία του covid- 19.

Η διαμάχη έφερε τους ηγέτες της ΕΕ στο χείλος της πολιτικής κατάρρευσης, ενώ μία πλήρως αποτυχία αποφεύχθηκε μέσω μιας συμφωνίας που πρότεινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να συζητηθεί εκ νέου το θέμα αφού εξεταστούν οι επίσημες προτάσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, η συνάντηση των ηγετών, η οποία προοριζόταν για να επιδείξει την ενότητα του «μπλοκ», έδωσε έμφαση στις πικρές διαφωνίες, τροφοδοτούμενη από την παρατεταμένη δυσαρέσκεια για το χειρισμό της κρίσης χρέους της ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία αλλά και και με πρόσφατη αρχική απροθυμία άλλων ευρωπαικών πρωτευουσών να στείλουν στην Ιταλία ιατρικό εξοπλισμό.

politico

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο, κατέστησε σαφή την άποψή της ότι τα κορωνο-ομόλογα δεν θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαικής βοήθειας. «Γνωρίζετε τις επιστολές ορισμένων κρατών μελών που έχουν φανταστεί ή φαντάζονται κορωνο-ομόλογα», ανέφερε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους. «Είπαμε τόσο από τη γερμανική όσο και από άλλες πλευρές ότι αυτή δεν είναι... η άποψη όλων των χωρών της ΕΕ.»

Η Μέρκελ δήλωσε ότι προτιμά ένα εναλλακτικό σχέδιο με τη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2012 για να βοηθήσει τις χώρες της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν σοβαρή οικονομική δυσπραγία. O πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, εξέφρασε την αντίθεση της χώρας του στην έκδοση κορωνο-ομολόγων. Το ίδιο και ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς όπως και η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μαρίν. «Υπάρχει ακόμη έντονη διαφωνία στην Ευρώπη για τη μακροπρόθεσμη οικονομική αντίδραση στην κρίση», δήλωσε χθες ο Ρούτε στους δημοσιογράφους.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες