Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Ακούσια, τον περασμένο αιώνα,  ο Brassai έστησε ένα υπέροχο φωτογραφικό σίκουελ. Με την κάμερά του ντοκουμένταρε τον υπόκοσμο του Παρισιού. Το άλμπουμ του “The Secret Paris” είναι η βίβλος της φωτογραφίας του δρόμου. Μπορντέλα, καταγώγια της τζαζ, πόρνες, τραβεστί, νταβατζήδες, μέθυσοι, ναρκέμποροι, πλούσιοι σε παρακμή και φιλόδοξοι αριβίστες τυχοδιώκτες που έκαναν καριέρα σε φτηνά καμπαρέ ήταν οι ήρωές του. Τα καρέ του Brassai, οι μυστικές φωτογραφίες του, δεν μπορούσαν να δημοσιευθούν για χρόνια λόγω της τολμηρής φύσης τους. Εκείνη την περίοδο που δραστηριοποιήθηκε φωτογραφικά το κοινό των εικόνων του ήταν, μόνο, η παρέα του.


Πέρα από την καλλιτεχνική αξία της δουλειάς του ο Brassai αποκάλυψε τη μυστική ανάγκη της υψηλής Παρισινής κοινωνίας να ανακατεύεται με τον υπόκοσμο.

•Οι φωτογραφίες του παρουσιάζουν ένα περιβάλλον που μέχρι τότε ήταν γνωστό μόνο μέσω των μυθιστορημάτων του φίλου του, Χένρυ Μίλλερ. Ο Αμερικανός συγγραφέας συχνά συνόδευε τον Brassai στις νυχτερινές του περιπλανήσεις

Ο Brassai γράφει: “Κατά τη διάρκεια των πρώτων μου χρόνων στο Παρίσι ζούσα τη νύχτα. Πήγαινα για ύπνο όταν ο ήλιος ανέτειλε και ξυπνούσα με το ηλιοβασίλεμα. Μου άρεσε να περιπλανιέμαι στο Παρίσι. Η απόσταση ανάμεσα στο Μοντπαρνές και τη Μονμάρτη ήταν η αγαπημένη μου. Παρόλο που αρχικά αντιπαθούσα τη φωτογραφία εμπνεύστηκα να γίνω φωτογράφος μέσα από την έντονη επιθυμία μου να μεταφράσω σε εικόνα όλα αυτά που με μάγευαν και “μεταγυρίζονταν” στο νυχτερινό Παρίσι που βίωνα.”

Το μυστικό Παρίσι της δεκαετίας του ’30 είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα φωτογραφικά απομνημονεύματα που δημοσιεύθηκαν ποτέ: όπως ο ζωγράφος και εικονογράφος Toulouse-Lautrec έτσι και Brassai επέλεξε να απεικονίσει ένα κρυφό και τολμηρό θέμα. Η καταγραφή του Παρισινού υποκόσμου σήμερα θεωρείται ως καλλιτεχνικό ντοκουμέντο. Η βρώμικη, αλλά άπειρα συναρπαστική, πραγματικότητα που κατέγραψε ο Brassai είναι ο πρόλογος, η εισαγωγή στη φωτογραφία του δρόμου.
Ο γαλλοούγγρος ζωγράφος και φωτογράφος Brassaï (Gyula Halász) γεννήθηκε το 1899 στο χωριό Μπρασό της Τρανσυλβανίας. Έφτασε στο Παρίσι το 1923 και εισήχθη στη φωτογραφία από τον André Kertész το 1929. Ο Brassai έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών στη Γαλλία.


πηγή εικόνων: https://flashbak.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες