Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

«Eurogroup και ΕΚΤ, με όσα κάνουν, μια τρύπα στο νερό θα πετύχουν!»...


Τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία και τα μέτρα της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας κορονοϊού σχολιάζει με σαφήνεια ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, που πριν από λίγες μέρες έδωσε στη δημοσιότητα και το δικό του σχέδιο ανάκαμψης, αλλά και τις ηχογραφημένες συνομιλίες του Eurogroup (Euroleaks) όταν ήταν ο ίδιος ΥΠΟΙΚ το 2015.

Πώς είδατε τη...
νέα «ποσοτική χαλάρωση» της ΕΚΤ, που εντάσσει και τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές της ΕΚΤ, καθώς και τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup που η κυβέρνηση λέει ότι «της έλυσαν τα χέρια»;

Ο ιστορικός του μέλλοντος (όπως και στην περίπτωση της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην αρχή της κρίσης, το 2010) θα αναφέρεται στο πιο πρόσφατο Eurogroup, σε συνδυασμό με τις κινήσεις της ΕΚΤ, ως άλλη μια Ιστορική Ηττα της Ευρώπης. Οπως και το 2010, έτσι και σήμερα, η ευρωπαϊκή ηγεσία επιμένει να αντιμετωπίζει μια γενικευμένη πτώχευση ως εάν να επρόκειτο για έλλειψη ρευστότητας.


Να το πω απλά: όση ρευστότητα και να προμηθεύσει η ΕΚΤ στους τραπεζίτες για να τα δανείσουν σε επιχειρήσεις, όσες επιμηκύνσεις και να δώσουν στις πληρωμές φόρων ή δόσεων, όσα νέα δάνεια και να δοθούν, δεν θα βοηθήσει σε τίποτα όταν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν χρεοκοπία.

Εκεί που άλλες κυβερνήσεις τονώνουν δημοσιονομικά τις οικονομίες τους με τεράστια ποσά, π.χ. η αμερικανική κυβέρνηση 850 δισ. δολάρια, η Βρετανία 350 δισ. λίρες, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ χρηματοδοτούν απευθείας πολίτες, η Ε.Ε. αποφασίζει μια δημοσιονομική τονωτική ένεση κάτω του 0,001% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Με αυτό το δεδομένο, όσες πιστωτικές γραμμές και αναβολές πληρωμών (δάνεια δηλαδή) και να ανακοινώσουν Eurogroup και ΕΚΤ, μια τρύπα στο νερό θα πετύχουν... Ερχόμενος στην εγχώρια κατάσταση, παρατηρώ με θλίψη τα μνημονιακά φερέφωνα να ζητωκραυγάζουν που η ΕΚΤ εντάσσει τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές της, λες και αυτό θα ωφελήσει το ελληνικό Δημόσιο.

Γιατί δεν θα ωφεληθεί το κράτος; Πρώτον, η ΕΚΤ αγοράζει μόνο από τα funds, τα οποία βέβαια θα κερδίσουν. Δεύτερον, η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει αρκετά (αγοράζει το πολύ το 1/3 των ομολόγων που ήδη βρίσκονται στην αγορά) ώστε να βοηθήσει το κράτος μας, ωθώντας τα επιτόκια δανεισμού σε βιώσιμο επίπεδο.

Τέλος, ρωτάω: έλυσε πραγματικά τα χέρια της κυβέρνησης το Eurogroup ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα; Για να καταλάβουμε την αφροσύνη αυτής της κυβερνητικής δήλωσης αρκεί το εξής παράδειγμα: το 2009, η General Motors αδυνατούσε να αποπληρώνει τα χρέη της. Αν δεν είχαν κουρευτεί τα χρέη της προληπτικά (κατά 90%), θα είχε κλείσει και θα κουρεύονταν τα χρέη της κατά… 100%.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει σήμερα με τα πρωτογενή πλεονάσματα: το Eurogroup αρνήθηκε στην κυβέρνηση να προβεί στο προληπτικό κούρεμα των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα επέτρεπε την απαραίτητη δημοσιονομική τονωτική ένεση, ώστε να μην καταρρεύσει εντελώς η οικονομία. Αλλά, όταν θα καταρρεύσει, το Eurogroup θα αποδεχτεί ότι δεν θα υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα. Η κυβέρνηση, δηλαδή, θριαμβολογεί για την απαγόρευση προληπτικού/θεραπευτικού κουρέματος πλεονασμάτων επειδή της επιτρέπουν το μεταθανάτιο κούρεμα. Συγχαρητήρια κ. Μητσοτάκη και Σταϊκούρα!

• Ταυτόχρονα αποφάσισαν πως όλα θα τελεστούν στη βάση της ευελιξίας που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή ο κ. Τσακαλώτος είπε πως δεν θα έπρεπε να ισχύει τώρα το Σύμφωνο αυτό.

Ποτέ δεν θα έπρεπε να ισχύει το εν λόγω Σύμφωνο, το οποίο καταργεί τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να χρησιμοποιούν τον κρατικό προϋπολογισμό ως αμορτισέρ κραδασμών που πλήττουν τους πολλούς. Πέραν τούτου, αυτό που έχει ενδιαφέρον και καταδεικνύει και την ασέλγεια του τελευταίου Eurogroup επί των Ευρωπαίων πολιτών, είναι το ότι δεν τόλμησαν ούτε καν να ενεργοποιήσουν την πρόβλεψη του ίδιου του Συμφώνου για αναστολή των περιορισμών του σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης!

Γιατί; Επειδή το διευθυντήριο της Ε.Ε. προτιμά να θυσιαστεί η πλειονότητα των Ευρωπαίων στον βωμό της Νέας Υφεσης από το να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις βαθμούς ελευθερίας που μπορούν, εν δυνάμει, να μεταφέρουν μέρος του πλούτου προς την πλειονότητα των πολιτών.

• Εφόσον η κυβέρνηση δεν δείχνει να προτίθεται να νομοθετήσει τα μέτρα που προτείνει το ΜέΡΑ25 –όπως είπατε πως θα πρέπει να κάνει άμεσα–, ποιες προβλέπετε να είναι οι συνέπειες;

Νέα Υφεση βάθους -10% του εθνικού εισοδήματος, που θα πλήξει ανισοβαρώς τους αδύναμους. Επί πλέον, μεγάλο ψαλίδισμα της ικανότητας της οικονομίας να ανακάμψει όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

• Περνώντας στα Euroleaks που δημοσιοποιήσατε πριν από λίγες μέρες, είπατε πως δεν είναι δυνατόν να μην ηχογραφούσαν τις συνεδριάσεις και άλλοι υπουργοί. Τους βλέπατε να ηχογραφούν; Και αν ναι, τότε γιατί ο κ. Ντράγκι επέλεξε να αναφερθεί μόνο στις δικές σας ηχογραφήσεις, σε μία από αυτές τις συνεδριάσεις;

Και βέβαια τους έβλεπα να πατούν το κουμπί του κινητού τους, όπως έκανα κι εγώ. Και πολύ καλά έκαναν. Θα ήταν μέγιστη ανευθυνότητα να μην είχαν μια καταγραφή του τι ειπώθηκε για μετέπειτα χρήση, για το αρχείο τους. Οσο για τον κ. Ντράγκι, αναφέρθηκε σε μένα για έναν απλό λόγο: επειδή είχα δηλώσει στους New York Times ότι μαγνητοφωνούσα, σε μια προσπάθεια να πιέσω προς την τήρηση επίσημων πρακτικών.

Αυτό που τους ξένισε, λοιπόν, δεν είναι ότι κατέγραφα τις συζητήσεις –κάτι που όλοι έκαναν– αλλά, πρώτον, το ότι δημοσιοποίησα το απαράδεκτο της μη τήρησης πρακτικών και, δεύτερον, ότι ήμουν έτοιμος να πληροφορήσω τους πολίτες της Ευρώπης για το τι πραγματικά γινόταν εκεί μέσα.

• Οταν μετά το Eurogroup της Ρίγας σάς συκοφάντησαν, αλλά και μετά το Eurogroup της 11ης Μαΐου 2015 δεν τήρησαν τη συμφωνία, γιατί δεν βγάλατε αμέσως τις ηχογραφήσεις; Εχετε πει σχετικά πως πιστεύατε ότι το Eurogroup θα άλλαζε. α) Δεν πιστεύατε τότε πως θα «κερδίζατε» (άρα και η Ελλάδα), πολύ περισσότερα αν τα δημοσιοποιούσατε τότε, από το να φέρετε απλώς μέσα σας την ελπίδα για μια αλλαγή; Και β) το γνώριζε τότε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ότι υπήρχαν αυτές οι ηχογραφήσεις;

Ισως να ήμουν υπεραισιόδοξος. Θεώρησα σημαντικό να ενημερώσω τους πολίτες για το τι συνέβαινε στο Eurogroup μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μου, η αξιοπιστία του οποίου δεν αμφισβητήθηκε δεδομένης της κοινής γνώσης ότι βασίστηκε στις ηχογραφήσεις – οι οποίες θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να δημοσιοποιηθούν. Δυστυχώς, ο δημόσιος διάλογος απεδείχθη τοξικότερος και η ισηγορία περισσότερο απούσα, απ’ όσο εκτίμησα.

Οσο για τον κ. Τσίπρα, και βέβαια γνώριζε ότι ηχογραφούσα. Αν δεν το έκανα θα με επέπληττε – και πολύ καλά θα έκανε, γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να ανατρέξουμε στο τι είχε ειπωθεί; Και δεν ήταν μόνο ο πρωθυπουργός που το ήξερε. Στην προσπάθειά μου να ενημερώνω το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσα εντολή να σταλεί στικάκι με την πλήρη ηχογράφηση του Eurogroup της Ρίγας σε κάθε υπουργό. Οπερ και εγένετο.

• Μία ίσως «προβοκατόρικη» ερώτηση: Πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι όσα δίνετε στη δημοσιότητα δεν είναι επιλεγμένα αποσπάσματα και όχι ολόκληροι οι διάλογοι;

Καθόλου προβοκατόρικη η ερώτησή σας. Θεμιτή, θα την χαρακτήριζα. Ευτυχώς μπορεί ο καθένας να την απαντήσει πλέον, ακούγοντας τα ηχητικά (θα γίνουν σταδιακά και όλες οι μεταφράσεις) για να διαπιστώσει ότι ξεκινούν από την αρχή κάθε συνεδρίασης και τελειώνουν στο τέλος τους – συν το ότι υπάρχει συνεχής ροή χωρίς κανένα cut.

• Τέλος, είπατε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αντιδράσεις. Eφόσον στο Eurogroup εκτίθενται και όπως λέτε «ανεπανόρθωτα», γιατί πιστεύετε δεν αντιδρούν;

Πρώτον, επειδή γνωρίζουν ότι θα χάσουν σε όποιο δικαστήριο και να με πάνε – κάτι που θα τους εκθέσει ακόμα πιο πολύ. Δεύτερον, επειδή ο κυνισμός τους είναι τέτοιος που σκέφτονται: «Πολτοποιώντας την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τελειώσαμε με την Ελλάδα – ιδίως τώρα που κυβερνάται από τους υποτακτικούς μας.

Καλό είναι για εμάς να ακούν οι Ιταλοί, οι Ισπανοί, οι Γάλλοι κ.λπ. πώς λειτουργούμε εντός του Eurogroup εναντίον υπουργού Οικονομικών που τολμά να τα βάλει μαζί μας». Θέλω να ελπίζω, και το πιστεύω, ότι σφάλλουν.

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες