Τετάρτη 6 Μαΐου 2020



Ποιοι στρατιωτικοί θα πάρουν οφειλόμενα – Τι γίνεται με τα δάνεια


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε δύο απαντήσεις στην Βουλή για πολλά από τα οικονομικά ζητήματα που καίνε τους στρατιωτικούς.

Γράφει ο Κώστας Αττίας
Τις ειδήσεις για τους στρατιωτικούς έφεραν στο φως δύο ερωτήσεις, στην Βουλή, από το ΚΚΕ και το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε πολλά από τα ζητήματα οικονομικής φύσης που απασχολούν τους στρατιωτικούς και μεταξύ άλλων αποκάλυψε πως έχει πάρει την πρωτοβουλία να ζητήσει την ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΓΕΣ με σκοπό την καταβολή αποζημίωσης σε στελέχη του Στρατού Ξηράς για την εκτέλεση υπηρεσιών σε ημέρες αργίας, που εκκρεμούν για το έτος 2018.
Σε ότι αφορά τον καθορισμό της ημερήσιας αποζημίωσης στο ποσό των 40€, που δεν παίρνουν οι στρατιωτικοί (παίρνουν 29,35) ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο δημόσιο λαμβάνουν την αυξημένη αποζημίωση ο Ν. Παναγιωτόπουλος λέει πως το ΥΠΟΙΚ έχει προβεί στη σύνταξη του σχεδίου ΠΔ, για την αναμόρφωση των δαπανών μετακίνησης των στελεχών των ΕΔ.
Σχετικά με την καθυστέρηση στην έκδοση ΚΥΑ για τον καθορισμό του ανώτατου ορίου ωρών νυχτερινής απασχόλησης, ο Υπουργός λέει πως σύμφωνα με το ν.4472/2017, το μισθολόγιο των στελεχών των ΕΔ, είναι ειδικό και ως κριτήριο αμοιβής αποδέχεται την ανάγκη ειδικής μισθολογικής μεταχείρισής τους, έτσι προς την κατεύθυνση αυτή θεσπίστηκε η παράγραφος Δ’ του άρθρου 127 του ως άνω νόμου, με την οποία χορηγήθηκε ειδική αποζημίωση σε ένδειξη αναγνώρισης ότι, λόγω της ιδιοτυπίας των συνθηκών, τα στελέχη προσφέρουν εργασία και κατά τις νυχτερινές ώρες. «Είναι προφανές ότι η άρνηση του ΥΠΟΙΚ μέχρι σήμερα για την υπογραφή της οικείας ΚΥΑ, οφείλεται σε λόγους δημοσιονομικής πειθαρχίας προκειμένου να αποτραπούν επιπτώσεις στο ΜΠΔΣ των ετών 2019 – 2022. Παρά ταύτα και στα πλαίσια της διαρκούς μέριμνας για το προσωπικό, βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι η άμεση προώθηση νέου σχεδίου ΚΥΑ, προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα» λέει ο ΥΕΘΑ αν και σημειώνει πως τυχόν πρόταση αναδρομικής ισχύος της απόφασης δεν είναι εφικτή γιατί προσκρούει στις διατάξεις του άρθρου 40 του ν. 849/1978 (Α’ 232).
Σε ό,τι αφορά στη καταβολή του επιδόματος επιχειρησιακής ετοιμότητας Μονάδων στα στελέχη των ΕΔ, σύμφωνα με την γραμματική διατύπωση του άρθρου 127 του ν.4472/2017(ΦΕΚ Α’ 74), διάταξη με την οποία θεσπίστηκε και για τους στρατιωτικούς ειδική αποζημίωση ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης, αλλά και την Εγκύκλιο οδηγιών του ΥΠΟΙΚ με Αρ.πρ.οικ.52259/ΔΕΠ/19-7-2017 (ΑΔΑ: ΨΜΦ2ΗΒ2Φ), ορίζεται ότι μέχρι την έκδοση των προβλεπόμενων από την ίδια διάταξη ΚΥΑ, για τον καθορισμό των προϋποθέσεων χορήγησης της, εξακολουθεί να καταβάλλεται το επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων της υποπερίπτωσης β’ της παραγράφου Α8 του άρθρου 51 του ν.3205/2003 (Α’ 297), η οποία όμως αναφέρεται αποκλειστικά στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας.
Έτσι όπως λέει ο Υπουργός προκύπτει ότι το επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων που αναφέρεται στα στελέχη των ΕΔ έχει καταργηθεί, οπότε η Υπηρεσία δε νομιμοποιείται στην καταβολή του επιδόματος.
Σχετικά με το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης των στελεχών που μετακινήθηκαν στον Έβρο, σύμφωνα με την εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 15, του ν.4336/2015 (ΦΕΚ Α’ 94), ο τρόπος των μετακινήσεων και το ύψος των οικείων δαπανών ρυθμίζονται με όσα ίσχυαν μέχρι την 31-12-2015.
Τι είπε για τα Μετοχικά Ταμεία
Για την παύση των κρατήσεων-μειώσεων από την ημερομηνία εφαρμογής των διατάξεων του ν.4387/2016 (ΦΕΚ Α΄85), που επιβάλλονται στο μέρισμα βάσει της υποπαραγράφου ΙΑ.5 του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α΄ 222), ο Υπουργός απάντησε στο ΚΚΕ πως κάτι τέτοιο εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΥΠ.Ε.Κ.Υ.).
Με τις διατάξεις του ως άνω άρθρου, όπως θυμίζεται, καθορίστηκαν κλιμακωτές μειώσεις-κρατήσεις στα ποσά των μηναίων συντάξεων ή στο άθροισμα συντάξεων και μερισμάτων άνω των χιλίων ευρώ (1.000€) που υπολογίζονται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, η οποία σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4093/2012, συγκεντρώνει, ελέγχει και διασταυρώνει τα στοιχεία συντάξεων των δικαιούχων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στους οποίους περιλαμβάνονται τα Μετοχικά Ταμεία (ΜΤ) Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.
Στην συνέχεια τα εν λόγω ποσά επιμερίζονται και αποδίδονται στα ΜΤ ως έσοδο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος λέει πως η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΘΑ, έχει ζητήσει τις απόψεις – προτάσεις των Γενικών Επιτελείων αλλά και των ΜΤ, τόσο για το ως άνω ζήτημα όσο και για το ενδεχόμενο τυχόν επιστροφής των παρακρατηθεισών μειώσεων – κρατήσεων.
Για το ζήτημα της φορολόγησης των μερισμάτων των ΜΤ, ο υπολογισμός του φόρου που αντιστοιχεί πραγματοποιείται από την ΗΔΙΚΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος) και τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών οπότε όπως λέειο Υπουργός το ζήτημα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΘΑ.
Αναστολή δόσεων
Σημαντική είδηση που αφορά την αναστολή της παρακράτησης των δόσεων δανείων και λοιπών οφειλών αποτελεί η απάντηση του ΥΕΘΑ πως αυτή δύναται να εξετάζεται κατά περίπτωση κατόπιν αιτήσεων των ενδιαφερομένων και σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού των ΜΤ.
«Οι αιτήσεις χορήγησης δανείων εξετάζονται βάση των κριτηρίων που έχουν καθορισθεί με απόφαση των ΔΣ, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες δημοσιονομικές δυνατότητες ενός εκάστου ΜΤ και τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού. Πάντως κατά βάση, οι παροχές στο σύνολό τους συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ακέραιο, όπως προβλέπονται, χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις και σε εύλογο χρονικό διάστημα με γνώμονα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των μετόχων, ειδικά κατά την τρέχουσα κρίσιμη περίοδο» λέει ο Υπουργός.usay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες