Σάββατο 27 Ιουνίου 2020


‘Μπλόκο – βόμβα’ Σαμαρά σε Μητσοτάκη για τα ανοίγματα διαλόγου προς Ερντογάν: ‘Διάλογο με πειρατές δεν κάνει κανείς!’

Να μπλοκάρει τα ανοίγματα διαλόγου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Ερντογάν επιχειρεί ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με βαρυσήμαντη συνέντευξη, που παραχώρησε στην εφημερίδα ‘Τα Νέα’.
Πιό συγκεκριμένα, ο Αντώνης Σαμαράς, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο έναρξης διαλόγου της
Ελλάδος με την Τουρκία, έδωσε μια απάντηση η οποία είναι βέβαιον ότι προκάλεσε ‘ανατριχίλες’ στο Μέγαρο Μαξίμου!
Σας παραθέτουμε, κατά λέξη, τι ακριβώς είπε: «Τι ακριβώς «διάλογο» να κάνουμε με την Τουρκία; Μήπως, αν τα νησιά μας έχουν πλήρη επήρεια ΑΟΖ όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας – που όμως η Τουρκία δεν το δέχεται;
Αν έχει δικαίωμα να στέλνει γεωτρύπανα να κάνουν έρευνα και εξόρυξη πάνω σε ελληνική ΑΟΖ; Αν έχει δικαίωμα να στέλνει εργαλειοποιημένους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα;
Αν μπορεί να υπογράφει παράνομες συμφωνίες με τρίτες χώρες καταπατώντας την Ελληνική ΑΟΖ – συμφωνίες που όλες οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής καταγγέλλουν ως παράνομες;
Αυτά όλα είναι «πειρατικές» ενέργειες. Και διάλογο με «πειρατές» δεν κάνει κανείς!
Όποιος παίρνει στα σοβαρά τον διάλογο θυμάται πάντα το εξής: Οτι πριν κάτσεις στο τραπέζι, ο απέναντι πρέπει και να σε υπολογίζει και να σε σέβεται. Αλλιώς δεν γίνεται διάλογος. Γι’ αυτό με «πειρατές» δεν διαπραγματεύεται κανείς».
Στη συνέχεια, ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «Η Τουρκία κοντεύει να “γκριζάρει” το μισό Αιγαίο» και πως για να αποφύγουμε μία σύγκρουση πρέπει να τους «πείσουμε ότι αν έμπρακτα παραβιάσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για όλα».
Επιφυλάξεις Σαμαρά και για τη Συμφωνία με την Ιταλία
Όσον αφορά στη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας και εκεί ο Αντώνης Σαμαράς στάθηκε απέναντι στην κυβέρνηση εκφράζοντας «επιφυλάξεις» παρ’ όλα αυτά πρόσθεσε πως «κάθε συμφωνία έχει τα υπέρ και τα κατά».
Το ‘μπλόκο’ Σαμαρά και το τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε ΕρντογάνΗ ‘κόκκινη κάρτα’ Σαμαρά σε Μητσοτάκη δεν βγήκε σε ουδέτερο χρόνο, αλλά σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή: Ένα 24ωρο πριν είχε ανακοινωθεί ότι οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας μίλησαν στο τηλέφωνο, για 65 λεπτά και ξανάνοιξαν τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ τους.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα με τις οποίες μίλησε η συντακτική ομάδα του europost.gr υπογράμμιζαν ότι ‘Η αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν ανοίγει με βεβαιότητα τον δρόμο για την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, με την διαμεσολάβηση Γερμανών και Αμερικανών, εντός των προσεχών μηνών’.
Ως εκ τούτου, η παρέμβαση Σαμαρά προσλαμβάνει βαρύνουσα σημασία και λειτουργεί ως μήνυμα προειδοποίησης προς τον Μητσοτάκη να μην προχωρήσει κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες σε διάλογο με τον Ερντογάν.
Το europost.gr αναδημοσιεύει από ‘Τα Νέα’ τα πιό ενδιαφέροντα σημεία της συνέντευξης Σαμαρά:
Ας ξεκινήσουμε, κύριε πρόεδρε, με τα εθνικά και την ένταση της τελευταίας περιόδου: Μήπως ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα ήταν μια διέξοδος για να αποφύγουμε τη ρήξη, έστω και την τελευταία στιγμή;
«Κοιτάξτε, δεν έχουμε απέναντί μας έναν «καλοπροαίρετο γείτονα» που ζητάει να διευθετήσουμε τις πάγιες διαφορές μας. Έχουμε έναν επιθετικό γείτονα που θέτει συνεχώς νέα ζητήματα και προχωρά σε έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Έχουμε προκλητικές κινήσεις αναθεωρητισμού – επεκτατισμού εις βάρος μας.
Τι ακριβώς «διάλογο» να κάνουμε με την Τουρκία; Μήπως, αν τα νησιά μας έχουν πλήρη επήρεια ΑΟΖ όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας – που όμως η Τουρκία δεν το δέχεται;
Αν έχει δικαίωμα να στέλνει γεωτρύπανα να κάνουν έρευνα και εξόρυξη πάνω σε ελληνική ΑΟΖ; Αν έχει δικαίωμα να στέλνει εργαλειοποιημένους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα; Αν μπορεί να υπογράφει παράνομες συμφωνίες με τρίτες χώρες καταπατώντας την Ελληνική ΑΟΖ – συμφωνίες που όλες οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής καταγγέλλουν ως παράνομες;
Αυτά όλα είναι «πειρατικές» ενέργειες. Και διάλογο με «πειρατές» δεν κάνει κανείς!
Όποιος παίρνει στα σοβαρά τον διάλογο θυμάται πάντα το εξής: Οτι πριν κάτσεις στο τραπέζι, ο απέναντι πρέπει και να σε υπολογίζει και να σε σέβεται. Αλλιώς δεν γίνεται διάλογος. Γι’ αυτό με «πειρατές» δεν διαπραγματεύεται κανείς»…
Πού οφείλεται το ότι οι διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών δεν δείχνουν μόνον μεγάλες, αλλά και αγεφύρωτες;
«Στο ότι εμείς επιμένουμε ότι μοναδική διαφορά μεταξύ μας είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ. Αλλά η Τουρκία θέτει συνεχώς νέα ζητήματα. Πριν από τα Ιμια δεν υπήρχε αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Τώρα κοντεύει να «γκριζάρει» το μισό Αιγαίο! Κι εμείς σωστά επιμένουμε ότι βάση επίλυσης των διαφορών μας είναι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που σήμερα το έχουν προσυπογράψει πάνω από 160 χώρες.
Αλλά η Τουρκία δεν το δέχεται, ούτε το έχει προσυπογράψει, ακριβώς γιατί το Διεθνές Δίκαιο «συμφέρει» τις ελληνικές θέσεις. Θέλει, λοιπόν, να πάμε στη Χάγη υπογράφοντας προηγουμένως ένα «συνυποσχετικό» που παρακάμπτει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Δηλαδή να απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Κι αν δεν υπάρχει τρόπος διαλόγου, τότε η σύγκρουση είναι η μόνη επιλογή;
«Η Ελλάδα δεν επιδιώκει τη σύγκρουση. Αλλά όταν ο άλλος έρχεται και σου παραβιάζει την κυριαρχία, δεν έχεις το «δίλημμα» αν θα υπερασπιστείς την κυριαρχία σου ή όχι.
Η υπεράσπιση της κυριαρχίας σου από ευθεία πρόκληση είναι υποχρέωση κάθε κράτους. Αν την αθετήσουμε, τότε παύουμε να υπάρχουμε ως κυρίαρχο κράτος! Αλλά παύουν και όλοι οι άλλοι να μας αντιμετωπίζουν ως κυρίαρχο κράτος».
Ο Σαμαράς για Novartis, Τσίπρα, Παπαγγελόπουλο και τη συνομιλία Παππά – Μιωνή
Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του ο πρώην Πρωθυπουργός υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι «κανένα παραδικαστικό κύκλωμα δεν μπορεί να εκτελέσει τα σχέδιά του δίχως πρόθυμους επίορκους δικαστές και κανένα παρακρατικό κύκλωμα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να το ξέρει ο επικεφαλής».
Επίσης συμπληρώνει:«Από την αρχή της άθλιας αυτής υπόθεσης κατανόμασα τη συμμορία και τους είπα ότι «θα τους πάω μέχρι τέλους». Τότε ειρωνεύονταν. Τώρα κατέρρευσαν. Και όπως είδατε, στην Επιτροπή ο Ρασπούτιν και η παρέα του το έβαλαν στα πόδια. Τώρα πια όλοι καταλαβαίνουν τι έγινε και όλοι αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των σκευωρών. Σε λίγο η προανακριτική θα βγάλει το πόρισμά της. Τότε θα μιλήσω στη Βουλή για όλους και για όλα».
Κληθείς να σχολιάσει τις αποκαλύψεις της ηχογραφημένης συνομιλίας Παππά-Μιωνή ο κ. Σαμαράς λέει: «Τι να πω εγώ; Τα είπε και τα παραδέχθηκε μόνος του ο γραφικός κ. Παππάς. Ό,τι εξηγήσεις και να προσπαθεί να δώσει αλλάζοντας θέσεις κάθε μέρα, δεν πείθουν κανένα. «Μαγαζί» και «παραμάγαζο», με ατζέντες, εκβιασμούς, απειλές, χυδαιότητες και συκοφαντίες, όλα για την καρέκλα της εξουσίας».
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι δεν προκύπτει καμία εμπλοκή πολιτικού προσώπου στην έρευνά τους, ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει:«Αυτή είναι η πλήρης απόδειξη της σκευωρίας, και με τη βούλα της αμερικανικής κυβέρνησης. Αντί να ψάξουν από το 2017 τα κυκλώματα και τους λογαριασμούς του ιατρικού κόσμου, άλλαξαν την «ατζέντα». Στοχοποίησαν, υπό τις εντολές Ρασπούτιν, τους πολιτικούς αντιπάλους με σκοπό την εξυπηρέτηση των άθλιων σχεδίων του κ. Τσίπρα».europost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες