Ανασχηματισμός: Ποιοι υπουργοί αλλάζουν...
Οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται και δεν επιβεβαιώνονται, με μία εξαίρεση: Να τους προαναγγέλλει και να τους επιβεβαιώνει, σε συγκεκριμένο πολιτικό χρόνο και με συγκεκριμένη στόχευση, ο «αντ’ αυτού» του πρωθυπουργού.
Εν προκειμένω ο...
«αντ’ αυτού» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν χθες απολύτως σαφής στην συνέντευξή του στον Σκάι. Προανήγγειλε ανασχηματισμό, τον προσδιόρισε χρονικά μετά την 1η Ιουλίου – προφανώς κοντά στην επέτειο του ενός χρόνου διακυβέρνησης ΝΔ -, και διαμήνυσε πως οι αλλαγές δεν θα είναι σαρωτικές και δομικές αλλά περιορισμένες.
«Όπου χρειάζεται», δήλωσε, «θα γίνουν οι αναγκαίες οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές, δεν χρειάζεται σαρωτική αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης για έναν λόγο: Θεωρούμε ότι σε μεγάλο βαθμό έχει επιτύχει».
«Αυτήν τη στιγμή», πρόσθεσε, «βρισκόμαστε εν μέσω μίας μεγάλης εξόδου στην αγορά, στην κοινωνία, και δεν είναι απολύτως αναγκαίο να πάμε σε οποιαδήποτε δομική αλλαγή. Όταν θα έχουν παγιωθεί τα πράγματα και η παγίωση θα είναι όταν θα έχει ανοίξει όλη η αγορά, από 1ης Ιουλίου αν όλα έχουν πάει καλά, (…) από την 1η Ιουλίου και σε χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, θα πάμε σε αλλαγές».
Κατόπιν αυτών η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα που ακολούθησε ήταν απλή διεκπεραίωση. «Δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού» δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας όταν ερωτήθηκε στο briefing των πολιτικών συντακτών, διότι πολύ απλά αυτό όφειλε να δηλώσει.
Ο Στέλιος Πέτσας, άλλωστε, με βάση όλες τις πληροφορίες από το «γαλάζιο» στρατηγείο θα είναι από τους πρώτους που θα αποχαιρετήσουν το σημερινό τους υπουργικό πόστο. Δεν κρίνεται επιτυχημένος ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, χρεώνεται επικοινωνιακά φάλτσα στη διάρκεια της πανδημίας, όπως χρεώνεται και αδυναμία να χτίσει διαύλους με τον δημοσιογραφικό χώρο πέραν του στενού κομματικού πυρήνα της ΝΔ. Πλέον, βαρύνεται και με το πολιτικό φορτίο της διανομής των 20 εκατομμυρίων ευρώ του δημοσίου χρήματος στα sites του… Φουρθιώτη και των λοιπών, αδιαφανούς ταυτότητας, μιντιακών επιχειρήσεων – μια διανομή, την οποία μπορεί να μην επέλεξε ο ίδιος όπως διαρρέεται από το περιβάλλον του αλλά πολύ δύσκολα θα μπορέσει να υπερβεί την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει το «restart» της κυβέρνησής του.
Οι ίδιες πληροφορίες δείχνουν ως πιθανό διάδοχο του Στέλιου Πέτσα στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου τον νυν υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άρη Σκέρτσο ο οποίος, κατά την αξιολόγηση του Μαξίμου, τα πήγε καλά στον κυβερνητικό συντονισμό κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και στον «τεχνοκρατικό» σχεδιασμό της άρσης του lockdown. Το γεγονός, ωστόσο, πως τόσο ο Άρης Σκέρτσος όσο και ο Γιώργος Γεραπετρίτης λειτουργούν περίπου ως… σκιώδεις πρωθυπουργοί, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον παρασκηνιακό ρόλο τους στο υπουργικό συμβούλιο, μπορεί να οδηγήσει τελικά σε διαφορετικές επιλογές.
Μεταξύ εκείνων που φεύγουν από τις σημερινές θέσεις τους – και ενδεχομένως κάποιοι και από την κυβέρνηση – υποδεικνύονται από έγκυρες πηγές της ΝΔ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Και οι τρεις βαρύνονται με κινήσεις και πρωτοβουλίες που έπληξαν επικοινωνιακά και πολιτικά την κυβέρνηση – ο μεν πρώτος με αλλεπάλληλες αστοχίες σε μια περίοδο που ο τουρισμός βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων, ο δε δεύτερος με την υπόθεση των vouchers που έκανε ακόμη πιο δύσκολη την πολιτική πλήρους αναδιάρθρωσης, έως αποσάθρωσης, των εργασιακών σχέσεων. Όσον αφορά την Λίνα Μενδώνη, το μέτωπο που άνοιξε με τους καλλιτέχνες θεωρείται στο Μαξίμου ως κορυφή του παγόβουνου σε μια συνολικά ανερμάτιστη πολιτική στον χώρο του Πολιτισμού.
Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει μια συγχώνευση των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού και, παράλληλα, και μια κίνηση ανοίγματος προς την καραμανλική πτέρυγα του κόμματος, τότε πιθανή διάδοχός της θεωρείται η Ολγα Κεφαλογιάννη. Εάν όχι, τότε, ισχυρές πιθανότητες να βρεθεί στην ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού έχει η νυν πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου.
Στο πλαίσιο του ανοίγματος στους καρμανλικούς, οι ίδιες πηγές θεωρούν εξαιρετικά πιθανή μια υπουργοποίηση του Θεόδωρου Ρουσόπουλου με χαρτοφυλάκιο όμως που δεν θα έχει σχέση με την επικοινωνία και τα media, πρόκειται όμως για μια επιλογή που εν τέλει θα καθοριστεί και από τις ισορροπίες με τη «σαμαρική» πλευρά της ΝΔ.
Τούτου δοθέντος, το πιθανότερο είναι πως ο Γιάννης Βρούτσης – που ανήκει στη σαμαρική ομάδα – ενδέχεται να μην απομακρυνθεί από την κυβέρνηση αλλά να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, ενώ οι γνωρίζοντες τα τεκτενόμενα στην ΝΔ «ποντάρουν» και σε πιθανή μίνι έκπληξη στο υπουργείο Άμυνας. Εκεί, βλέπουν σοβαρή πιθανότητα αντικατάστασης του Νίκου Παναγιωτόπουλου με γνώμονα την επιδίωξη του Μαξίμου να αμβλύνει την θερμότητα στα ελληνοτουρκικά, στον βαθμό έστω του δυνατού. «Ας είναι στην ηγεσία του Άμυνας», λέει καυστικά γαλάζιο στέλεχος, «κάποιος που, τουλάχιστον, εάν… κάνει πόλεμο, δεν θα τον κάνει κατά λάθος».
Μαρίνα Αλεξανδρή
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου