Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Διαψεύδουν τον Χαρδαλιά...

Διαψεύδουν το Νίκο Χαρδαλιά αλλά και εκθέτουν την κυβέρνηση μετεωρολόγοι και επιστήμονες υποστηρίζοντας ότι οι προβλέψεις για την φονική κακοκαιρία στην Εύβοια ήταν επαρκείς και η κυβέρνηση είχε το χρόνο να δράσει. 

Τόσο ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς όσο και ο Διευθυντής Ερευνών του...
Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος αντικρούουν τα όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος στράφηκε κατά των μετεωρολόγων υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξαν σωστές προβλέψεις για την Εύβοια. 

«Το έκτακτο δελτίο τηρούσε τα όρια χαρακτηρισμού του με πορτοκαλί δείκτη προειδοποίησης και θεωρείται ατυχής η έκφραση που διατυπώθηκε ότι '...δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη"…», τονίζει χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Κολυδάς, προσθέτοντας: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι η δήλωση αυτή, εκτός από ατυχής, είναι και άδικη για όσους υπηρετούν την επιστήμη αλλά και την πολιτεία». 



Όπως εξηγεί, «τα 72 χιλιοστά που έδειχνε ένα από τα προγνωστικά μοντέλα για την Κεντρική Εύβοια αρκούσε για να βγει πορτοκαλί προειδοποίηση στο έκτακτο δελτίο της επικαιροποίησης, μιας και τα όριά του βρίσκονταν μεταξύ των 40 και 75 χιλιοστών». Σε μακροσκελή ανάρτηση του (ακολουθεί στο τέλος του άρθρου) ο Θοδωρής Κολυδάς παραθέτει όλα τα σχετικά στοιχεία απαντώντας στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. 

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στον ANT1, τόνισε ότι «είχαμε ειδοποιήσει για έντονα φαινόμενα στην Εύβοια». Τόνισε ότι τα περί πρόβλεψης 63 εκατοστών που ειπώθηκε από τον Νίκο Χαρδαλιά είναι νούμερο αυθαίρετο κατά την επιστημονική άποψη. «Υπάρχουν προγνώσεις από αρκετούς φορείς και αρκετά μοντέλα. Αυτό που σίγουρα προέβλεψαν είναι ότι θα έχουμε ένα πολύ έντονο φαινόμενο. Στην Μάνδρα δεν είχαμε προβλέψει το φαινόμενο. 



Αυτό όμως, όπως και στη Χαλκιδική πέρσι είχε προβλεφθεί. Από εκεί και πέρα είναι σημαντικό ανεξαρτήτως τι λέει η προβλέψη, τι γίνεται όταν εξελίσσεται το φαινόμενο. Ότι και να έχουν πει τα μοντέλα υπάρχει η πραγματικότητα. Όταν αρχίσει και εξελίσσεται ένα φαινόμενο - δεν συμβαίνει μέσα σε μισή ώρα, κράτησε επτά ώρες γίνονται μετρήσεις, υπάρχουν διαδικασίες για να τις μεταδώσουμε στην πολιτεία και στους πολίτες με έναν τρόπο ώστε να προφυλαχθούν. 

Όσο για το 112 και την απουσία λειτουργίας του, της οποίας ο Νίκος Χαρδαλιάς υπεραμύνθηκε, ο Κώστας Λαβουβάρδος είπε: «εγώ θα ήθελα αν ήμουν πολίτης να πάρω ένα μήνυμα που θα λέει, ξέρετε σε έναν κοντινό σας σταθμό η βροχή ξεπερνά πάρα πολύ ένα όριο»... 

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες