Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Νταβούτογλου: Επικίνδυνοι οι χειρισμοί Ερντογάν στο Αιγαίο - Θέλει πόλεμο, όχι διπλωματία

iEidiseis 
Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας εκτοξεύει τα πυρά του κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της πολιτικής που ακολουθεί έναντι της Ελλάδας για το Αιγαίο.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει πόλεμο στο Αιγαίο, επειδή η Τουρκία προτιμά την ισχύ έναντι
της διπλωματίας, τονίζει σε συνέντευξη στο Reuters ο πρώην πρωθυπουργός της γείτονα χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικτρικός έναντι της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς την επέκρινε ότι χειρίστηκε αδέξια μια σειρά από προκλήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η οικονομία, το ξέσπασμα του κορονοϊού και οι αυξανόμενες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, κατηγόρησε ανοιχτά τον Τούρκο πρόεδρο για αυταρχισμό, γιατί έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες, ενώ τον χαρακτήρισε αδέξιο σε όλα και εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μιας σύρραξης Ελλάδας - Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα του διακινδυνεύει μια στρατιωτική σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο, επειδή εκτιμά περισσότερο την ισχύ από τη διπλωματία.
Επίσης, ο Νταβούτογλου σημειώνει ότι μπορεί η Άγκυρα να έχει πραγματικά παράπονα σχετικά με τις ελληνικές διεκδικήσεις δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσας μέχρι τη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας, όμως η προσέγγιση του Ερντογάν εμπεριέχει υψηλούς κινδύνους.
«Δυστυχώς η κυβέρνησή μας δεν λειτουργεί όπως πρέπει διπλωματικά», δήλωσε και προειδοποίησε πως, αν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία προτιμούν «προβολές ισχύος» αντί της διπλωματίας, «ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει και να κλιμακωθεί οποιαδήποτε κρίση».
Παράλληλα, η Τουρκία θα πρέπει να πει με σαφήνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «’Ας κάτσουμε γύρω από το τραπέζι και ας συζητήσουμε όλες τις απόψεις’», δήλωσε ο Νταβούτογλου. Θα πρέπει επίσης να καθίσει μαζί με την Ελλάδα για να «συζητήσει όλα τα ζητήματα και να αποκλιμακώσει την ένταση».
Υπενθυμίζεται, ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου ως πρωθυπουργός της Τουρκίας, είχε υποστηρίξει μια λιγότερο συγκρουσιακή πολιτική κατά την πρώτη δεκαετία της εξουσίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Χαρακτηριστικά, η θέση του ήταν «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» και είχε καθορίσει τις πρώτες επαφές του Ερντογάν με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ενώ αποχώρησε πέρυσι από το κυβερνών Κόμμα AK του προέδρου για να ιδρύσει το αντίπαλο Κόμμα Γκελετσέκ (Μέλλον).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες