Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Facebook: Κάναμε λάθος με την αφαίρεση αναρτήσεων...

 
Το κύμα κατακραυγής για την επιλεκτική λογοκρισία σε αναρτήσεις από τον κολοσσό του διαδικτύου οδήγησε σε μερική επανόρθωση καθώς από χθες το περιεχόμενο που αφαιρέθηκε κατά λάθος επαναφέρθηκε.

Η... απόφαση του Facebook να «κατεβάσει» αναρτήσεις και λογαριασμούς και να λογοκρίνει αναρτήσεις επαγγελματιών φωτορεπόρτερ που αναμετέδωσαν εικόνες από τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στα αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα προκάλεσε οργή και οι αντιδράσεις αναγκάζοντας την αμερικανική εταιρεία να εκδώσει ανακοίνωση για να δικαιολογηθεί.

«Παρόλο που σημειώνεται μεγάλη πρόοδος στα συστήματά μας, αυτά δεν παύουν να μην είναι τέλεια, με αποτέλεσμα κατά περιπτώσεις να γίνονται λάθη(...). Το περιεχόμενο που αφαιρέθηκε κατά λάθος επαναφέρθηκε, όταν αυτό διαπιστώθηκε» αναφέρει εκπρόσωπος του FB.


Σχετικά με την πολιτική της εταιρείας εξηγεί:

«Οι τρομοκράτες, οι βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες και οι οργανώσεις μίσους δεν έχουν θέση στο Facebook και το Instagram» αναφέρει σε δήλωσή του εκπρόσωπος του Facebook (σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης) σχετικά με τις «πρόσφατες δημοσιεύσεις δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και κοινού που είχαν αφαιρεθεί λόγω της πολιτικής του». Στην ίδια δήλωση διευκρινίζεται παράλληλα πως «Σύμφωνα με την πολιτική μας για τα Επικίνδυνα  Άτομα και Οργανώσεις, απαγορεύουμε σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ο κ. Κουφοντίνας, να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μας, καθώς επίσης, αποκλείουμε δημοσιεύσεις που επιδοκιμάζουν ή υποστηρίζουν αυτά τα άτομα και τις ενέργειές τους κάθε φορά που λαμβάνουμε σχετική γνώση».

Ωστόσο, αναφέρει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Facebook, «επιτρέπουμε στους χρήστες μας να συζητούν ουδέτερα για αυτά τα άτομα και να δημοσιεύουν ειδήσεις σχετικές με τις ενέργειές τους. 

Να θυμίσουμε ότι ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος δημοσίευσε φωτογραφίες στο λογαριασμό του στο Facebook από την πορεία που έγινε στο Σύνταγμα για τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Ακολούθως, το Facebook μπλόκαρε το προσωπικό προφίλ του και οι φωτογραφίες λογοκρίθηκαν και δεν πρόλαβαν να μείνουν φανερές ούτε για μία ώρα. Το ίδιο συνέβη και με τις φωτογραφίες από το προφίλ της φωτορεπόρτερ Τατιάνας Μπόλαρη, και άλλων γνωστών φωτορεπόρτερ. 

Ειδικά για τον Μάριο Λώλο το Facebook προχώρησε σε πλήρη αποκλεισμό του, αφαιρώντας του το δικαίωμα να γράψει οτιδήποτε στον προσωπικό του λογαριασμό για κάποιες μέρες. Του επιβλήθηκε ακόμα ποινή να μην μπορεί να πραγματοποιεί Live από τον λογαριασμό του για διάστημα δυο μηνών.

Από το απόγευμα της Τρίτης, οι αναρτήσεις που είχαν κρυφτεί από το κοινωνικό δίκτυο με την αιτιολογία ότι παραβιάζουν τους κανόνες της κοινότητας, σταδιακά εμφανίζονται ξανά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες