Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Ανησυχητικά μηνύματα για 10 περιοχές...


«Πρεμιέρα» άρσης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων με «καμπανάκια» για περιοχές που δείχνουν σημαντική αύξηση της επιδημιολογικής τους εικόνας.

Στην... καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε έκκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κέρκυρας, της Ορεστιάδας, της Σκιάθου, του Αγρινίου, του Μεσολογγίου, της Ικαρίας, της Πάτμου, της Νάξου, της Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου για συνέπεια και τήρηση των υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων.


Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους και στους επισκέπτες αυτών των περιοχών «να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου τα τελευταία 24ωρα».

Άνοιγμα του τουρισμού

Το «άρον-άρον» άνοιγμα του τουρισμού ξυπνά μνήμες του περασμένου καλοκαιριού χωρίς όμως τα δεδομένα να είναι ακριβώς τα ίδια. Ο υφυπουργός, δύο ημέρες μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την άρση περιορισμών θέλησε να φρεσκάρει τη μνήμη των πολιτών επαναλαμβάνοντας τι ισχύει από την 14η Μαΐου στη χώρα.

Τα μέτρα

Επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Υπενθυμίζεται ότι για τις ακτοπλοϊκές ή αεροπορικές μετακινήσεις προς και από τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση:

-είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση,
-είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών,
-είτε rapid test 24 ωρών,
-είτε self-test 24 ωρών,
-είτε βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από 2 έως 9 μήνες μετά τη νόσηση.
Ο έλεγχος θα διενεργείται από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες και υπόχρεοι είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες 5 ετών και άνω.

Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με αυτοκίνητο σε όλη την επικράτεια από τον γενικό πληθυσμό.

Όσον αφορά την είσοδο στη χώρα από το εξωτερικό, από την Παρασκευή (14/05) οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι και προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του, είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών, που να έχει διενεργηθεί από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας, είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης.

Η υποχρέωση για πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό PCR ή βεβαίωση νόσησης ισχύει και για ανηλίκους από 5 ετών και πάνω.

Οι αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς και οι εταιρείες οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα.

Παράλληλα, οι ταξιδιώτες υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο κατά την είσοδό τους στη χώρα, βάση υγειονομικού αλγορίθμου, ο οποίος αξιολογεί τα προφίλ των επισκεπτών ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη κατανομή των τεστ βάση ρίσκου.

Τα παραπάνω, ισχύουν για τους εισερχόμενους μέσω όλων των διεθνών αεροδρομίων, των λιμανιών της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας και τους συνοριακούς σταθμούς Προμαχώνα και Ορμενιού σε 24ώρη βάση και Ευζώνων από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Για τις υπόλοιπες χερσαίες πύλες εισόδου ισχύουν επιπρόσθετα οι εξής προϋποθέσεις:

-Έλληνες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους, κάτοχοι άδειας παραμονής, κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς, πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα, καθώς και πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα για τις απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, δύνανται να εισέρχονται στη χώρα και μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και Κήπων από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ. Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εισόδου από το συνοριακό σταθμό Κακαβιάς είναι 400 άτομα ημερησίως, χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών.

Η διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων είναι δυνατή μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου:

Προμαχώνα, Ορμενίου, Ευζώνων, Κήπων, Εξοχής και Νυμφαίας από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, από την 14η Μαΐου ξεκινά μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Κατά την απαγόρευση κυκλοφορίας -δηλαδή από τις 12:30 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί- η μετακίνηση επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και ατομική κίνηση με κατοικίδιο. Η μετακίνηση για λόγους εργασίας γίνεται με τα ίδια έγγραφα που γινόταν ως σήμερα, ενώ για τις άλλες δύο περιπτώσεις ο πολίτης πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση κίνησης που να περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης του (Βεβαίωση Τύπου Β).

► Πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων και περίπου 40.000 οχήματα εξήλθαν (από τις 06:00 έως τις 18:00) από τα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών, των εθνικών οδών Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας Αττικής.


Ειδικότερα, από την Ελευσίνα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εξήλθαν 19.377 οχήματα και από τις Αφίδνες 19.418.

Παράλληλα, από τα ίδια διόδια, εισήλθαν 11.243 οχήματα (Ελευσίνα) και 13.970 (Αφίδνες).

πηγη efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες