Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Κόντρα στον Πούτιν, ο Ερντογάν προχωρά στην πώληση κι άλλων UAV Bayraktar στην Ουκρανία

Η Τουρκία “ξεπουλάει” τα “προϊόντα” της στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πηγαίνοντας κόντρα ακόμη και στον Πούτιν. Μετά από τις δηλώσεις του Πολωνού ΥΠΕΞ που ανακοίνωσε την αγορά Bayraktar TB-2, έρχονται κι αυτές του Ουκρανού ΥΠΕΞ.

Συμμετέχοντας κι αυτός στο Φόρουμ της Αττάλειας δήλωσε ότι “η αγορά των μη επανδρωμένων

αεροσκαφών από την Τουρκία θα ενισχύση τη στρατιωτική δύναμη της Ουκρανίας”.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντύτρο Κούλιμπα μιλώντας στην  εφημερίδα Daily Sabah εξήγησε ότι η χώρα του είχε δύο στόχους που θεωρούσε στρατηγικούς όσον αφορά τα τουρκικά UAV: να συμμετέχει η Ουκρανία στη συμπαραγωγή και να τοποθετηθούν σ΄αυτά ουκρανικοί κινητήρες.

Εξήγησε ότι η απόφαση της Ουκρανίας να αγοράσει  Bayraktar TB-2 από την Τουρκία ήταν ένα μέσο ενίσχυσης της άμυνας έναντι της επιθετικότητας από τη Ρωσία. Επαίνεσε την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της πλατφόρμας και ευχαρίστησε την Τουρκία για την υποστήριξή της ενάντια στη ρωσική πίεση. Κι όχι μόνο αυτό. Απαντώντας γιατί επελέγησαν τα τουρκικά UAV είπε:

«Επειδή τα τουρκικά uav είναι πολύ καλά. Επειδή η Τουρκία δεν λυγίζει  υπό την πίεση της Ρωσίας .Επειδή η Τουρκία είναι μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της και γίνεται σεβαστή από άλλες χώρες. Έτσι κάναμε μια καλή συμφωνία και για τις δύο πλευρές».

Η Ρωσία έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην αμυντική σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας. Εν μέσω εντάσεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σχετικά με τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις απέναντι από το Donbass, η Ρωσία προειδοποίησε την Τουρκία να μην ενθαρρύνει τις «μιλιταριστικές τάσεις» στην Ουκρανία με τις πωλήσεις όπλων και αργότερα ανακοίνωσε «επανεξέταση» για την αμυντική συνεργασία με την Τουρκία.

Η Ουκρανία διαθέτει επί του παρόντος 12 οπλισμένα αεροσκάφη TBr-2 Bayraktar. Τα αεροσκάφη της Τουρκίας κέρδισαν πόντους στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες