Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Πέθανε ο θρυλικός μπασίστας των ZZ Top, Dusty Hill

Ο μπασίστας των ZZ Top, Dusty Hill
Ο μπασίστας των ZZ Top, Dusty Hill / Φωτογραφία: AP Photos

Loading video
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών άφησε ο μπασίστας των ZZ Top, Ντάστι Χιλ (Dusty Hill). Ο εκλιπών μουσικός υπήρξε μέλος του γκρουπ από το Τέξας για πάνω από 50 χρόνια.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για την είδηση πως σήμερα ότι ο σύντροφός μας, ο Ντάστι Χιλ, πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στο Χιούστον του Τέξας», ανέφεραν σε δήλωσή τους τα επιζώντα μέλη Μπίλι Γκίμπονς (Billy Gibbons) και Φρανκ Μπερντ (Frank Beard).

«Σε εμάς, και στο πλήθος θαυμαστών των ZZ Top, θα λείψει η ακλόνητη παρουσία σου και η καλή σου φύση», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Η σύνθεση Γκίμπονς / Χιλ / Μπιρντ ήταν αυτή με την οποία έγινε γνωστό το συγκρότημα παγκοσμίως, αν και οι δύο τους (με εξαίρεση τον Γκίμπονς) δεν ήταν ιδρυτικά μέλη. Οι τρεις τους έδωσαν την πρώτη τους συναυλία στο Μπούμοντ του Τέξας, στις 10 Φεβρουαρίου του 1970. Τον Ιανουάριο του 1971 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο «ZZ Top's First Album», έχοντας φανερές τις μπλουζ επιρροές τους.

Ακολούθησε το «Rio Grande Mud» ένα χρόνο αργότερα, με το συγκρότημα να πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στα αμερικάνικα charts. Το 1973 κυκλοφόρησαν το χρυσό «Tres Hombres», το οποίο συμπεριλάμβανε τη μεγάλη επιτυχία «La Grange», του οποίου οι στίχοι αναφέρονται σε οίκο ανοχής του Τέξας.

Μετά από μία πολύ επιτυχημένη αμερικάνικη περιοδεία, ακολούθησε το «Fandango!» τον Απρίλιο του 1975, με τους ZZ Top να σκαρφαλώνουν για δεύτερη φορά στο Top-10 του Billboard, με το τραγούδι «Tush», το οποίο έγινε η δεύτερη μεγάλη επιτυχία τους.

Το 1976 ηχογράφησαν το «Tejas», που επίσης έγινε χρυσό. Μετά από μία παγκόσμια περιοδεία, τα μέλη του συγκροτήματος έκαναν ένα διετές διάλειμμα, κατά το οποίο οι Γκίμπονς και Χιλ άφησαν τα γένια τους να μακρύνουν τόσο πολύ, που από τότε δεν τα έκαναν πιο κοντά, καθώς αποτέλεσε το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα.

Οι ZZ Top επανήλθαν με το «Degüello» το 1979, ο οποίος έγινε πλατινένιος. Ανάλογη ήταν η επιτυχία του «El Loco» δύο χρόνια αργότερα, αλλά η μεγάλη επιτυχία ήλθε το 1983 όταν ο δίσκος «Eliminator» ανέβηκε στο Top-10, έχοντας στο tracklist τις μεγάλες επιτυχίες «Gimme All Your Lovin'» και «Sharp Dressed Men».

Τον Οκτώβριο του 1985 κυκλοφόρησαν το «Afterburner». Ακολούθησε μία μεγάλη περιοδεία μέχρι το 1987, με το συγκρότημα να κάνει άλλο ένα μεγάλο διάλειμμα στη συνέχεια. Το 1990, κυκλοφόρησαν το «Recycler», ανεβαίνοντας στο Top-10 και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, παρά το γεγονός ότι η δουλειά αυτή δεν έφτασε στα επίπεδα των δύο προκατόχων του.

Το 1992 κυκλοφόρησαν τη συλλογή «Greatest Hits» με την επιτυχία «Viva Las Vegas», ενώ δύο χρόνια αργότερα ηχογράφησαν το «Antenna», ανεβαίνοντας στο Top-5 των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Ακολούθησαν το «Rhythmeen» το 1996 και το «XXX» το 1999, ενώ οι ζωντανές εμφανίσεις τους ήταν αυτό που τους έκανε να βρίσκονται στον… αφρό της ροκ / μπλουζ μουσικής. Τον Απρίλιο του 2003 κυκλοφόρησε ο προτελευταίος τους δίσκος με τίτλο «Mescalero», ενώ η τελευταία τους δισκογραφική δουλειά ήταν το «La Futura» του 2012.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες