Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Μεταλλεύματα τρισ. δολαρίων κυνηγάει η Κίνα μέσω Ταλιμπάν...



Η Κίνα μπορεί "να ευθυγραμμιστεί" με τους Ταλιμπάν και να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα μεταλλευμάτων του Αφγανιστάν, προειδοποιεί αναλύτρια που μίλησε στο CNBC.

ΤοΑφγανιστάν εκτιμάται ότι...διαθέτει σπάνιες γαίες αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων και κράτη -όπως η Κίνα- που ενδεχομένως θέλουν να "διεισδύσουν" σε στη χώρα θα πρέπει να ακολουθήσουν τους διεθνείς όρους, τονίζει η Shamaila Khan, διευθύντρια στην AllianceBernstein.

Όπως ανέφερε η ίδια στο CNBC, οι Ταλιμπάν έχουν στη διάθεσή τους ορυκτούς πόρους που αποτελούν «μια πολύ επικίνδυνη παράμετρο σε παγκόσμιο επίπεδο» και τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν.

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ασκήσει πίεση στην Κίνα, εάν η τελευταία επιδιώξει να συμμαχήσει με τους Ταλιμπάν με απώτερο στόχο τις σπάνιες γαίες, πρόσθεσε η Χαν.

Τα συγκεκριμένα κοιτάσματα μετάλλων στο Αφγανιστάν εκτιμάται ότι έχουν αξία μεταξύ 1-3 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού περιοδικού The Diplomat, που επικαλείται τον Ahmad Shah Katawazai, πρώην διπλωμάτη της αφγανικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, ενώ έκθεση του αμερικανικού ειδησεογραφικού οργανισμού The Hill νωρίτερα φέτος ανεβάζει την αξία σε περίπου 3 τρισ. δολάρια.



«Θα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής πρωτοβουλία για να διασφαλιστεί ότι εάν κάποια χώρα συμφωνήσει να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό πλούτο της για λογαριασμό των Ταλιμπάν, να το κάνει αυστηρά και μόνο υπό τον προϋπόθεση ότι προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα τα δικαιώματα των γυναικών», δήλωσε η Χαν.

Το υπέδαφος του Αφγανιστάν διαθέτει σπάνιες γαίες, όπως λανθάνιο και νεοδύμιο, καθώς και φλέβες αλουμινίου, χρυσού, αργύρου, ψευδαργύρου, υδραργύρου και λιθίου, σύμφωνα με τον Katawazai.

Οι σπάνιες γαίες έχουν ευρεία χρήση στην υψηλή τεχνολογία, από την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι αεροσκαφών και δορυφόρων, αλλά και σε αμυντικά συστήματα.

«Θα πρέπει να υπάρξει πίεση στην Κίνα, αν πρόκειται να συμμαχήσει με τους Ταλιμπάν ώστε να τους παράσχει οικονομική βοήθεια - πίεση για να το κάνει με τους αποδεκτούς διεθνείς όρους», δήλωσε η Χαν.

Για να διαβασετε ολοκληρο το κειμενο, πατηστε ΕΔΩ...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες