Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Το πρώτο άτυπο ντιμπέιτ των υποψηφίων...


Μπορεί πολλά από τα διαδικαστικά της εκλογής αρχηγού να βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα, στην Κεντροαριστερά όμως όλα κινούνται πλέον σε ρυθμούς εσωκομματικής κάλπης. Αλλη μια επιβεβαίωση ότι το πυρ της εκκίνησης έχει ήδη δοθεί, έστω και ανεπίσημα προς το παρόν, είναι το προγραμματισμένο για σήμερα άτυπο ντιμπέιτ, στο οποίο...θα λάβουν μέρος τρεις από τους τέσσερις συνολικά διεκδικητές της προεδρίας και πιο συγκεκριμένα οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Καστανίδης και Ανδρέας Λοβέρδος.

Η Φώφη Γεννηματά, η οποία επίσης προσκλήθηκε από τους διοργανωτές, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε ευγενικά, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι από τη στιγμή που δεν έχουν ανακηρυχθεί επισήμως οι υποψηφιότητες και δεν έχει αρχίσει η διαδικασία, δεν επιθυμεί να λάβει μέρος σε μια προεκλογικού χαρακτήρα συζήτηση.

Ο λόγος για την πρωτοβουλία που ανήκει στις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, πολιτική κίνηση που δραστηριοποιείται εντός-εκτός ΚΙΝ.ΑΛΛ., με θέμα προς συζήτηση «Η δημοκρατία σε δύσκολους καιρούς, κίνδυνοι και εγγυήσεις της δημοκρατικής διαδικασίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο».


Οι τρεις υποψήφιοι αρχηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις τους και ενδεχομένως να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν μεταξύ τους, ωστόσο θα δοθεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία προς το ακροατήριο και τους εν δυνάμει ψηφοφόρους να κρίνουν και να συγκρίνουν, πριν από το τελικό ραντεβού τους με την κάλπη.

Παρεμβάσεις καθηγητών

Πέρα από τους τρεις υποψηφίους, στην εκδήλωση, που θα μεταδοθεί από τις 18.00 ώς τις 21.00 διαδικτυακά μέσω Zoom, Facebook και YouTube, θα παρέμβουν και οι καθηγητές Ξενοφών Κοντιάδης και Γιώργος Σωτηρέλης, για ζητήματα όπως η υποχώρηση των μαζικών κομμάτων και τα προβλήματα της εσωκομματικής δημοκρατίας, τα κατά καιρούς χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές, η ανάδυση των αυταρχικών δημοκρατιών τύπου Ορμπαν, το δημοκρατικό έλλειμμα στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως σύγχρονες μορφές πολιτικής κινητοποίησης κ.ά. Τον συντονισμό θα κάνει ο καθηγητής Θεόδωρος Τσέκος, ενώ εισαγωγικά θα μιλήσει ο Μιχάλης Χάλαρης, γραμματέας των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων η πρόσκληση, «οι σύγχρονες κοινωνίες βιώνουν οξυμένα προβλήματα. Είναι σε θέση οι κυβερνήσεις να τα αντιμετωπίσουν χωρίς να θυσιάζουν βασικές αρχές της δημοκρατικής διαδικασίας;

Αν το όριο της ελευθερίας του κάθε πολίτη καθορίζεται από τα όρια της ελευθερίας των συμπολιτών του, με ποια κριτήρια πρέπει να ρυθμίζεται αυτή η σχέση ανάμεσα στις ατομικές ελευθερίες και το συλλογικό συμφέρον; Από την άλλη, πώς οι δημοκρατίες θα προστατεύσουν τα μέλη τους από τις πολιτικές της μετα-αλήθειας και της ψευδούς πραγματικότητας που χρησιμοποιούν οι αυταρχικοί λαϊκισμοί;». Απαντήσεις στην εκδήλωση…

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες