Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Στρατηγικές, διαφορές, δυνατά και αδύνατα σημεία...



Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η μάχη για την εκλογή αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής και όλοι οι διεκδικητές της ηγεσίας κορυφώνουν τη δράση τους με σκοπό μια θέση... στον ήλιο· όχι του ΠΑΣΟΚ, αλλά του δεύτερου γύρου της διαδικασίας, που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί.

Στη μέχρι στιγμής προεκλογική κούρσα έχει διαφανεί ότι... ξεχωρίζουν τρεις διεκδικητές, δίνοντας σκληρό αγώνα για τις δύο προνομιούχες θέσεις. Πρόκειται για τους Ανδρέα Λοβέρδο, Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου, οι οποίοι θεωρητικά -και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- έχουν το προβάδισμα. Με δεδομένο όμως ότι πριν κλείσει η κάλπη, ουδείς μπορεί να ρισκάρει προβλέψεις για φαβορί και αουτσάιντερ και -όπως έχει αποδειχθεί- στην πολιτική τα πάντα είναι πιθανά, το σύνολο των υποψηφίων και πιο συγκεκριμένα οι άλλοι τρεις, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης, συνεχίζουν με τη σειρά τους το κυνήγι του σταυρού, πόρτα-πόρτα ή μέσω κεντρικών παρεμβάσεων, μέχρι την ύστατη στιγμή.

Ειδικότερα, στρατηγική πρωτιάς στον πρώτο γύρο της 5ης Δεκεμβρίου ή μιας μικρής και άρα αναστρέψιμης διαφοράς με τους αντιπάλους τους, την επόμενη Κυριακή 12 του μήνα έχουν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Παπανδρέου και Ανδρέας Λοβέρδος.


Ο Κρητικός ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής επιμένει σταθερά σε μια τακτική χαμηλών τόνων έναντι των συνυποψηφίων του και παρουσίασης μιας θετικής καμπάνιας υπέρ της υποψηφιότητάς του, δίνοντας έμφαση στην πολιτική ανανέωση της παράταξης. Ισχυρό του χαρτί θεωρεί το γεγονός ότι δεν διαθέτει κυβερνητικό παρελθόν, ενώ οι βασικοί του αντίπαλοι αναδεικνύουν ως αδυναμία του ότι δεν είναι βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ένα ιδιαίτερα ευρύ δίκτυο υποστηρικτών σε όλη τη χώρα, ήταν εκ νέου υποψήφιος το 2017 όπου έχασε στον β΄ γύρο από τη Φώφη Γεννηματά.

Τον υποστηρίζουν αρκετοί βουλευτές π.χ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Φραγγίδης, στελέχη νεότερης γενιάς όπως ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στ. Ξεκαλάκης και της ιστορικής ηγεσίας π.χ. Φοίβος Ιωαννίδης. Αποκλείει τη συνεργασία με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ως προτεραιότητα την ενίσχυση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τη διεύρυνση μέσω προσέγγισης με νέα ακροατήρια. Στον πολιτικό του λόγο προτάσσει ως επιχείρημα ότι είναι ένας από τους ανθρώπους της βάσης του ΠΑΣΟΚ και όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά «δεν εκμεταλλεύτηκα ποτέ καμία μορφή πελατειακού κράτους, δεν μπήκα ποτέ στα ασανσέρ της εγχώριας ολιγαρχίας».

Στο πλευρό του Γιώργου

Ο Γιώργος Παπανδρέου, αν και ρίχτηκε τελευταίος όλων στη μάχη της ηγεσίας, ποντάρει τα μέγιστα στον αρκετά μεγάλο και καλά διαρθρωμένο σε όλη τη χώρα πυρήνα υποστηρικτών του, που άλλωστε το 2015 τον έφερε μια ανάσα από την είσοδό του στη Βουλή με το ΚΙΔΗΣΟ. Επίσης, στο πλευρό του τάσσονται τα περισσότερα κορυφαία στελέχη της τελευταίας διακυβέρνησής του μεταξύ των οποίων οι Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Πεταλωτής, Μιχάλης Καρχιμάκης, Δημήτρης Ρέππας, Γιώργος Ελενόπουλος, Κατερίνα Μπατζελή, Γρηγόρης Νιώτης κ.ά. που συντονίζουν την προσπάθεια από τα γραφεία του Ιδρύματος Παπανδρέου στην οδό Πειραιώς.

Ο πρώην πρωθυπουργός πήρε χθες το ρίσκο να μην παραβρεθεί στην τηλεμαχία, πιστεύοντας ότι πρόκειται για μια παρωχημένη διαδικασία, ωστόσο τα επιχειρήματα που προέβαλε σε πολλούς δεν έγιναν απολύτως κατανοητά. Σε κάθε περίπτωση, από το επιτελείο του ρίχνουν το βάρος στην άμεση επαφή με τους πολίτες και σε ανοιχτές συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις αλλά και γειτονιές με πολιτικό πρόσημο, όπως η σημερινή στην Ελευσίνα, προτάσσοντας μια αμιγώς κοινωνική-φιλεργατική ατζέντα με σαφές προοδευτικό-αντιδεξιό στίγμα.

Τον νυν υπέρ της εκλογής του στην αρχηγία αγώνα δίνει με αξιώσεις και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει φροντίσει να αναδεικνύει τις διακριτές του γραμμές από τους άλλους συνυποψηφίους του και μάλιστα προβάλλοντας απόψεις που μπορεί να θεωρηθούν ως αποκλίνουσες από το κεντρικό σοσιαλδημοκρατικό αφήγημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δέσμευσή του ότι αν εκλεγεί αρχηγός θα αλλάξουν προς το σκληρότερο οι θέσεις του κόμματος για την ασφάλεια και για τη μετανάστευση, κάτι που υπενθύμισε άλλωστε και με την πρόσφατη διαφοροποίησή του στο νομοσχέδιο για την αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα.

Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει αναδείξει σε κορυφαίο ζήτημα της υποψηφιότητάς του την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας μάλιστα ότι αυτό θα συμβεί αυτόματα το βράδυ των εκλογών. Επιπλέον, έχει την πιο εχθρική στάση στο θέμα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε τέτοια προοπτική. Μαζί του πορεύονται μεταξύ άλλων οι βουλευτές Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Νάντια Γιαννακοπούλου, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή και ο πρώην υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Ο Παύλος Γερουλάνος στηρίζει την υποψηφιότητά του στο λεγόμενο σχέδιο «Αναγέννηση», εστιάζοντας σε πολιτικά και αναπτυξιακά προτάγματα που θα δώσουν νέα πνοή στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Στο επίκεντρο της προγραμματικής του πρότασης θέτει την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την «αποσυγκέντρωση της εξουσίας», ως προϋπόθεση για τη δίκαιη κατανομή του πλούτου και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κ. Γερουλάνος μιλά για την ανάγκη επανασύνδεσης με τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη, ενώ είναι από τα στελέχη που είχαν διαφωνήσει με την μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε ΚΙΝ.ΑΛΛ. Το 2019 είχε κατέλθει υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, καταγράφοντας ποσοστό 13,19%. Τον υποστηρίζουν στελέχη όπως ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας Κώστας Πανταζής, ο Γιώργος Δαουλάρης, αυτοδιοικητικό στέλεχος στη Δάφνη, ο οικονομολόγος Ηρακλής Ρούπας κ.ά.

Μια υποψηφιότητα με ευδιάκριτα ιδεολογικά χαρακτηριστικά είναι αυτή του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος μέσω της ιδεολογικής και προγραμματικής διακήρυξής του για τη σύγχρονη ελληνική σοσιαλδημοκρατία, θέλησε να ξεκαθαρίσει τις διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. «Είμαστε απόλυτα διαφορετικοί, μας χωρίζουν τεράστιες διαφορές για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Η Δεξιά απορρυθμίζει»

«Η Δεξιά και η συντήρηση είναι η φωνή των λίγων ισχυρών. Η Σοσιαλδημοκρατία είναι η συνείδηση και η διαχρονική φωνή των πιο αδύναμων. Η Δεξιά υψώνει οδοφράγματα στις ελπίδες. Η Δεξιά απορρυθμίζει. Την εργασία, την κοινωνική συνοχή, τα δημόσια αγαθά, τα δικαιώματα. Η Κεντροαριστερά τα ρυθμίζει». Ο κ. Καστανίδης έχει ισχυρότερη επιρροή στη Θεσσαλονίκη όπου εκλέγεται βουλευτής και στη βόρεια Ελλάδα, ενώ τον στηρίζουν στελέχη του λεγόμενου ιστορικού ΠΑΣΟΚ και μέρος παπανδρεϊκών ψηφοφόρων.

Στην αλλαγή γενιάς επενδύει από την πλευρά του ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος είναι ο νεότερος από τους υποψηφίους. Προέρχεται από τα σπλάχνα της ΠΑΣΠ και της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, εκεί όπου βασίζει τη δύναμη της υποψηφιότητάς του για την αρχηγία, ενώ διαθέτει ερείσματα σε νομούς όπως η Αργολίδα λόγω καταγωγής και η Ροδόπη λόγω σπουδών. Θήτευσε με αφοσίωση στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που κατείχε επί σχεδόν έξι χρόνια. «ΠΑΣΟΚ Κίνημα ξανά» είναι το σύνθημα της καμπάνιας του, με το οποίο ζητά το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη να αποκτήσει και πάλι τα κινηματικά του χαρακτηριστικά και, όπως λέει ο ίδιος, να γίνει «η φωνή των μη προνομιούχων του 2021».

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες