Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

 

Αιφνίδια κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας με ανακοίνωσή του State Department


Ραγδαία επιδείνωση στην σχέσεις των δύο χωρών

«Οι ΗΠΑ καλούν και πάλι την Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως τον Καβαλά, οι ψευδείς κατηγορίες εναντίον του, η συνεχιζόμενη κράτηση του και οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δίκης, μεταξύ άλλων μέσω της συγχώνευσης υποθέσεων εναντίον του, υπονομεύουν το σεβασμό για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία».

Με αυτά τα λόγια το state department καλεί την Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τον Οσμάν Καβαλά, παρά την προσωρινή αποκλιμάκωση που είχε επιτευχθεί με την ανάκληση της απέλασης των πρεσβευτών 10 δυτικών χώρων οι οποίοι είχαν χαράξει κοινή γραμμή για την απελευθέρωση του φυλακισμένου αντιφρονούντα.

Ο Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013 και ότι ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιο αρνείται.

Στις 18 Οκτωβρίου οι πρεσβευτές του Καναδά, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία απηύθυναν έκκληση για μια δίκαιη και ταχεία επίλυση της υπόθεσης του Καβαλά, Τούρκου εκδότη και μαικήνα.

Η εξέλιξη αυτή πάντως θεωρείται κεραυνός εν αιθρία, την στιγμή που πολλοί αναλυτές πίστευαν πως οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία βρισκόντουσαν σε μία πορεία εξομάλυνσής. Αναμένεται τώρα η απάντηση του Ερντογάν απέναντι σε αυτή την ευθεία καταδίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες