Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Εμπόλεμη ζώνη το Ντονέτσκ...



Ξεφεύγει η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ανάφλεξη με βομβαρδισμούς και συγκρούσεις φιλορώσων αυτονομιστών με τις ουκρανικές δυνάμεις...


Σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ έχουν ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων, οι οποίοι μεταφέρονται προς τη Ρωσία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δίνει εντολή στην κυβέρνησή του να εξασφαλίσει ασφαλή πρόσβαση για πρόσφυγες στην περιοχή του Ροστόφ και οικονομική ενίσχυση 10.000 ρούβλια στον καθένα. Επικεφαλής για τη διαδικασία υποδοχής τίθεται ο υπουργός Έκτακτων Αναγκών, ο οποίος μεταβαίνει στη ρωσική πόλη άμεσα.


Νωρίτερα, ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης δημοκρατίας, Ντένις Πουτσίλιν, ανακοίνωσε ότι ξεκινά μαζική αποχώρηση πληθυσμού προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι «σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να αναχωρήσουν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα δώσει πολύ σύντομα την διαταγή για επίθεση και για την εφαρμογή ενός σχεδίου εισβολής των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ».

Ανάλογες επιχειρήσεις φαίνεται πως πραγματοποιούνται και στο Λουγκάνσκ με το Κρεμλίνο να απαντά ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει στα εδάφη της τους κατοίκους της Λαϊκής Δημοκρατίας.


Παράλληλα βίντεο στα social media καταγράφουν σειρήνες να ακούγονται στο Ντονέτσκ, ενώ ήδη υπάρχουν αναφορές για εκρήξεις στην πόλη.


Στην αντεπίθεση Πούτιν - Λουκασένκο

Νωρίτερα, οι δύο στενοί σύμμαχοι συναντήθηκαν και φρόντισαν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα προς την Ουάσινγκτον, το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους. Βλαντιμίρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο υπογράμμισαν ότι οι κοινές τους ασκήσεις δεν απειλούν κανέναν, με τον Ρώσο πρόεδρο να καλεί το Κίεβο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Ντονμπάς.


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για συστηματική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ και έπλεξε το εγκώμιο του Λευκορώσου ηγέτη.

«Συζητήσαμε τα αιτήματά μας για την επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά, συμφωνήσαμε να επενδύσουμε στη στρατιωτική μας συνεργασία» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος για να συμπληρώσει «η Ρωσία πρέπει να ανεβάσει το επίπεδο της οικονομικής της ανεξαρτησίας, πρέπει να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας».


Από την πλευρά του ο Αλεξάντερ Λουκασένκο σημείωσε ότι η χώρα του και η Ρωσία είναι θύματα ενός «υβριδικού πολέμου», ενώ χαρακτήρισε ανόητους αρκετούς δυτικούς πολιτικούς. 


«Η Μόσχα και το Μινσκ δεν χρειάζονται ένταση στα σύνορα. Η κατάσταση στο Ντονμπάς είναι αφύσικη και με τον πρόεδρο Πούτιν συζητήσαμε ήδη την απάντησή μας σε περίπτωση κυρώσεων».

Σενάριο προκλήσεων και εισβολή

Η αμερικανική διπλωματία, πάντως, εμμένει στο σενάριο κατασκευής προκλήσεων από τη Μόσχα ώστε να δικαιολογηθεί μια επίθεση στην Ουκρανία με τον Άντονι Μπλίνκεν να καταγγέλλει ότι η πρόσφατη αναζωπύρωση στην ανατολική Ουκρανία εξυπηρετεί αυτούς τους σκοπούς.


Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο οποίος ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε ότι τα γεγονότα των «τελευταίων 24/48 ωρών» εντάσσονται σε ένα σενάριο ... που συνίσταται στην δημιουργία στημένων προκλήσεων, στην συνέχεια στην απάντηση στις προκλήσεις αυτές και τέλος στην διεξαγωγή νέας επίθεσης κατά της Ουκρανίας».


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, με τη σειρά του, κατηγόρησε την Ρωσία ότι διασπείρει παραπληροφόρηση σύμφωνα με την οποία το Κίεβο σχεδιάζει να εξαπολύσει επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία ή να προχωρήσει σε σαμποτάζ χημικών εργοστασίων στην περιοχή.


«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την ρωσική παραπληροφόρηση για υποτιθέμενες επιθετικές επιχειρήσεις ή πράξεις σαμποτάζ...Η Ουκρανία δεν διαπράττει ούτε σχεδιάζει να διαπράξει τέτοιες ενέργειες στην περιοχή του Ντονμπάς», έγραψε στο Twitter χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες πληροφορίες αναφέρεται.


Κίεβο και Ουάσινγκτον, πάντως, δεν φαίνεται να συμφωνούν στο μέγεθος της ρωσικής απειλής, καθώς η Ουκρανία υποστηρίζει ότι υπάρχουν 149.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορά της, ενώ οι ΗΠΑ ανεβάζουν τον αριθμό αυτό σε 190.000.


Στον δρόμο των κυρώσεων η Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες συνεχίσουν στις αυστηρές προειδοποιήσεις με τον Γερμανό καγκελάριο να αναφέρει ότι η Ε.Ε. έχει έτοιμες τις κυρώσεις που θα επιβάλει σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.


Ο Όλαφ Σολτς ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο Όλαφ Σολτς απάντησε ότι «η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη», με «μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία». Ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε ότι σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, «είμαστε προετοιμασμένοι, θα υπάρξουν συνέπειες και θα δράσουμε ενωμένοι με κυρώσεις που θα επιβληθούν από την ΕΕ σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες