Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Εγκλημα στο Διαδίκτυo

Kατασκοπεία καί οργανωμένο έγκλημα οργιάζουν στό διαδίκτυο με τη βοήθεια των αραχνόποδων που ακούνε στο όνομα bots! 

 
Το Ιnternet είναι για τους περισσότερους από εμάς το δεύτερό μας σπίτι. Για ορισμένους όμως είναι μια αστείρευτη πηγή παράνομου πλουτισμού- αφού ως γνωστόν οι πληροφορίες είναι χρήμα. Κατασκοπεία και οργανωμένο έγκλημα οργιάζουν με τη βοήθεια των αραχνόποδων που ακούνε στο όνομα bots! Τα αραχνόποδα είναι η βιολογική οικογένεια όπου ανήκουν τόσο οι καρκίνοι (καβούρια) όσο και οι αράχνες. Στον κλασικό κόσμο των πληροφοριών, οι πρώτοι απαρτίζουν τα δίκτυα κατασκοπείας και οι δεύτερες εκείνα της αντικατασκοπίας. Στην ψηφιακή εκδοχή αυτού του κόσμου, η δράση των αραχνόποδων συνεχίζεται σε ανεπανάληπτα μαζική πλέον κλίμακα και με απίστευτα υψηλό δείκτη νοημοσύνης των δραστών. Οι πολλοί φοβούνται τα όσα μπορούν να διαπράξουν τα αραχνόποδα κατ΄ εντολήν των δημιουργών τους. Οι λίγοι τρέμουν την ώρα που αυτά θα... κάνουν του κεφαλιού τους!........
..............Ανάλογα με τον αρχικό προγραμματισμό τους- είτε σε δεδομένη χρονική στιγμή είτε όταν πληρωθεί κάποια ειδική συνθήκη- παίρνουν τον έλεγχο επικοινωνίας του υπολογιστή όπου παρασιτούν και εκκινούν μια αθέλητη από αυτόν διαδικασία: άλλοτε τον κατακλύζουν με χιλιάδες διαφημιστικά μηνύματα, άλλοτε τον εξαναγκάζουν να επεξεργαστεί δεδομένα για λογαριασμό τρίτων και άλλοτε απομυζούν όλες τις εμπιστευτικές πληροφορίες που διαθέτει. Ο δυστυχής χαμαιλέων-χρήστης του συγκεκριμένου υπολογιστή δεν γνωρίζει τίποτε ως τη στιγμή που βλέπει το μηχάνημά του να γεμίζει από μηνύματα, να μην μπορεί να επισκεφθεί συγκεκριμένες ιστοσελίδες, ή να «γονατίζει επεξεργαστικά» χωρίς εμφανή λόγο. Πολλές φορές αυτός ο «ψηφιακός καρκίνος» γίνεται μοιραίος. Το bot διατάζει το σβήσιμο όλων των στοιχείων και... ο υπολογιστής παθαίνει «άνοια»!.........
.............................Το φαινόμενο της αξιοποίησης ρομποτικών προγραμμάτων από το κοινό έγκλημα θα έμενε έγνοια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αν δεν εκδηλωνόταν η υιοθέτησή του και από τις εθνικές υπηρεσίες κατασκοπείας και αντικατασκοπίας. Στις 18 Ιανουαρίου 2009 οι δύο κύριοι πάροχοι διαδικτυακής πρόσβασης του Κιργιστάν δέχθηκαν μαζική επίθεση αιτήσεων πρόσβασης, με αποτέλεσμα να παραλύσει το 80% του εθνικού διαδικτυακού κορμού. Η «Wall Street Journal» έγραψε ότι η επίθεση είχε μάλλον εκπορευτεί από «Ρωσική Κυβερνοχωροφυλακή», ως μέσο πίεσης για το θέμα της φιλοξενίας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης. Στο άλλο άκρο, στις 24 του ίδιου μήνα, ο πρώην πράκτορας της ΝSΑ (Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ) Ράσελ Τάις (Russell Τice) κατήγγειλε στο κανάλι ΜSΝΒC την ύπαρξη ενός μαζικού κυκλώματος παρακολούθησης αμερικανών πολιτών και δημοσιογράφων από την ΝSΑ. 
Ακολούθησε, στις 29 Μαρτίου, ένα εκτενές δημοσίευμα των «Τimes» του Λονδίνου (βλ. www.timesonline.co. uk/tol/news/uk/article5993156.ece), σύμφωνα με το οποίο οι εγκατεστημένες στη χώρα συσκευές του κινεζικού γίγαντα τηλεπικοινωνιών Ηuawi μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μπλοκάρισμα των ζωτικών δικτύων- όπως του ηλεκτρισμού, της ύδρευσης και της διακίνησης τροφίμων- για να έλθει, στις 8 Απριλίου, το δημοσίευμα της «Wall Street Journal» που ενημέρωνε ότι το Ηλεκτρικό Δίκτυο Διανομής των ΗΠΑ είχε ήδη διαβρωθεί από κατασκόπους της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων χωρών, ώστε σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου να παραλύσει. Η ίδια εφημερίδα επανήλθε στο θέμα της κυβερνοκατασκοπίας, στις 21 Απριλίου, με την αποκάλυψη ότι είχαν κλαπεί εξαιρετικής σημασίας σχέδια του προγράμματος ανάπτυξης νέου στρατιωτικού αεροσκάφους των ΗΠΑ, Joint Strike Fighter- ένα πρόγραμμα συνολικού κόστους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων- πιθανότατα από κινεζικούς κυβερνοκατασκόπους.........................
..................Η επικινδυνότητα όλων αυτών των ρομποτικών κυκλωμάτων που παρασιτούν στο Διαδίκτυο, εγκληματικών και κατασκοπικών, ενδέχεται να αυξηθεί κατακόρυφα τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ο λόγος; Βαίνουμε ολοταχώς προς ένα ακόμη πιο σύνθετο ψηφιακό περιβάλλον, όπου οι συσκευές όχι απλώς θα επικοινωνούν αλλά και θα «συμπεραίνουν», άρα θα μπορούν και να «αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες». Στην κατεύθυνση αυτή κινείται τόσο το τεχνολογικό ρεύμα του «Σημασιολογικού Ιστού» (Semantic Web) όσο και οι προσπάθειες «εξαγωγής γνώσης» από τις μηχανές αναζήτησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των δεύτερων είναι η μηχανή Wolfram|Αlpha (βλ. www.wolframalpha.com), που θα δοθεί προς χρήση τις ημέρες αυτές.
Για να το πούμε απλά, οι επιστήμονες προσπαθούν να εμφυτεύσουν μηχανισμούς τεχνητής νοημοσύνης στο Διαδίκτυο προκειμένου να μην αντλούμε απλά σωρούς πληροφοριών από αυτό, αλλά και φιλτραρισμένες απαντήσεις- ένα είδος «delivery γνώσης». Το ευνόητο είναι πως από μια τέτοια αυτοματοποίηση της εξαγωγής απαντήσεων δεν θα βοηθηθεί μόνον ο άνθρωποςχρήστης του Διαδικτύου αλλά και το κάθε «έξυπνο πρόγραμμα». Καθώς τα περισσότερα από τα προγράμματα-εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την οικοδόμηση του Σημασιολογικού Ιστού ανήκουν στην πανταχόθεν προσβάσιμη κοινότητα του Ανοιχτού Λογισμικού, οι δημιουργοί των bot θα έχουν έγκαιρα τη δυνατότητα να μετατρέψουν κατάλληλα και τα δικά τους προγράμματα. Οπότε, οι Conficker του μέλλοντος δεν θα περιμένουν απαραίτητα την «εντολήν του πατρός» για να μεταλλαχθούν και να αποφασίσουν αν θα εκκινήσουν αποστολή μαζικής ταχυδρόμησης ή μαζικών αιτήσεων πρόσβασης. Θα «ζυγιάζουν τις παραμέτρους» και θα «αποφασίζουν την κατάλληλη δράση». Οπότε; Οπότε μπορεί να έλθει η ημέρα που «θα κρίνουν» ότι το ανιχνευτικό δίκτυο της ΝSΑ, για παράδειγμα, τους «παραέγινε κολλιτσίδα» και θα «κατεβάσουν τους διακόπτες των ΗΠΑ» για αυτοάμυνα! Τότε... μην παραξενευτείτε αν δείτε τους Αμερικανούς να καλούν τους Κινέζους σε βοήθεια!
ολο το αρθρο στό πρώτο σχόλιο (πατήστε εδώ)
ΣΣ Φυσικά η τελευταία παράγραφος είναι απλά (χιουμοριστικός) ευσεβής πόθος τού συγγραφέα τού άρθρου...
Εξάλλου πρίν απο δύο μέρες οι Αμερικανοί απείλησαν με κανονικά στρατιωτικά αντίποινα δηλαδή βομβαρδισμούς κλπ (?????) όποιον έκανε επίθεση απο το διαδίκτυο στις υποδομές ή αποκτούσε πρόσβαση σέ ευαίσθητες πληροφορίες τής χώρας τους...
Δείτε το παρακάτω προχθεσινό δημοσίευμα....
Παρασκευή, 08.05.09
Με «στρατιωτική βία» δηλώνει το πεντάγωνο ότι θα απαντήσει στους χάκερ, που θα θέσουν σε κίνδυνο την εθνική του ασφάλεια.

Στρατιωτικές επικοινωνίες εντός και εκτός πεδίου μάχης, αλλά και άλλες σημαντικές και απόρρητες πληροφορίες, που «διασχίζουν» καθημερινά το διαδίκτυο, αποτελούν τη λεία τρομοκρατών, αλλά και κρατών εχθρικών προς τις ΗΠΑ.

Ο φόβος των ιθυνόντων του Πενταγώνου είναι ότι οι πληροφορίες που κάποιοι ίσως υποκλέψουν θα τους δώσουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και να παραποιήσουν πληροφορίες που έχουν ως αποδέκτες στρατιωτικές μονάδες σε εμπόλεμες ζώνες, «καταδικάζοντάς» τες σε βέβαιο θάνατο.

ΠΗΓΗ: U.S. Strategic Command  ,wolf

1 σχόλιο:

ΤΑΣΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ είπε...

Χαίρομαι που το άρθρο μου απασχόλησε το ιστολόγιό σας, αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω ένα διττό "ολίσθημα": Αφενός δεν αναφέρεται ο συγγραφέας και η αρχική πηγή (Τάσος Καφαντάρης, ΒΗΜΑscience) και αφετέρου ενσωματώνονται χωρίς διάκριση στα αναδημοσιευόμενα στοιχεία του άρθρου τα δικά σας σχόλια και πρόσθετη παράγραφος απο άλλο κείμενο.
Ελπίζω να συμφωνείτε με την επισήμανση.

Ο ρεπόρτερ του "εγκλήματος"

απο 11-01-09

Συνεργάτες