Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Στην αντεπίθεση οι δυνάμεις του Καντάφι



Επίθεση με βαρύ οπλισμό εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Καντάφι στην πόλη Ζιντάν μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα, χωρίς άλλες.... λεπτομέρειες.

Η επίθεση γίνεται μετά από τους βομβαρδισμούς εναντίον στόχων του καθεστώτος για τρίτη νύχτα, τη Δευτέρα.

Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης, αλλά είναι πιθανόν να συμβάλει στις ανθρωπιστικές, σύμφωνα φέρεται να δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Την Τρίτη, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν εκ νέου για το ρόλο της συμμαχίας στη Λιβύη, καθώς δεν έχει επέλθει συμφωνία.

Εκτός από την Τουρκία και η Γερμανία αντιτίθεται στην πολεμική δραστηριότητα ενώ και οι αραβικές χώρες δεν επιθυμούν ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα στην επιχείρηση.

Επίσης η Ιταλία προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει απόφαση θα επανεξετάσει τη χρήση των επτά βάσεων που διαθέτει στη Συμμαχία.

Κατά της επιχείρησης στη Λιβύη ο Ερντογάν

Η Τουρκία δεν θα μετάσχει ως μάχιμη δύναμη στην επιχείρηση στη Λιβύη, αλλά «μπορεί να αναλάβει το αεροδρόμιο στη Βεγγάζη και τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Μπορεί να ελέγξει με τα πλοία της την περιοχή μεταξύ Κρήτης και Βεγγάζης» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, όπως η εφημερίδα «Ακσάμ», ο Ερντογάν κατά την πτήση του χτες από τη Σαουδική Αραβία προς την Τουρκία, μίλησε στους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.

Ως προς την επιχείρηση στη Λιβύη, είπε πως «το πρόβλημα είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έλαβε μία απόφαση για την απαγόρευση πτήσεων και την ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν υπάρχει κάτι που να επιτρέπει τη στρατιωτική επιχείρηση».

Ο Ερντογάν αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Άγγλο ομόλογό του τόνισε πως είπε “η Τουρκία δεν κλήθηκε στη συνάντηση στο Παρίσι. Μακάρι να κάναμε αυτή τη συνομιλία, πριν από τη συνάντηση αυτή.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι “του είπα πως θα συμβάλλουμε, αν θα γίνει κάτι με σκοπό ανθρωπιστικό. Αλλά αν το ΝΑΤΟ αναλάβει καθήκοντα για να μοιράσει τις πηγές της Λιβύης, δεν θα μετάσχουμε” και πρόσθεσε:

«Απ' ότι έχουμε μάθει ο Σαρκοζί δεν θέλει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αλλά της ΕΕ και θέλει να μείνουν εκτός, οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Δεν θέλουμε να υπάρξει δεύτερο Ιράκ. Διότι και εκεί δεν είχε μπει το ΝΑΤΟ. Μπήκαν με απόφαση του ΟΗΕ. Πέρασαν οκτώ χρόνια και έχει καταρρεύσει ένας πολιτισμός στο Ιράκ. Ακόμα δεν υπάρχει μία κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ και η Αγγλία εξακολουθούν να είναι εκεί».
ΠΗΓΗ:http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες