Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Με 155 Ναι πέρασε το Μεσοπρόθεσμο


Οι απαντήσεις που έλαβαν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο που τόνισε «δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις, όπως ΔΕΗ και νερά, μόνο με Μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικό», εξηγώντας πως όλα θα εξαντληθούν με συζητήσεις και σε νομοσχέδια που θα έρθουν, φαίνεται πως κάλυψαν...
τόσο τον Αλέκο Αθανασιάδη, αλλά και την κυρία Χρύσα Αράπογλου.

Ανακούφιση στο κυβερνητικό επιτελείο

Με τον τρόπο αυτό φαίνεται πως οι αντιστάσεις του Κοζανίτη βουλευτή κάμφθηκαν και υπερψήφισε το νομοσχέδιο.

Την προσπάθεια του κ. Βενιζέλου «σιγόνταρε» και ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος είπε: «Θέλω να τονίσω τη δέσμευση του υπουργού, ο οποίος είπε ότι δεν θα πωληθούν έτσι η ΔΕΗ και τα νερά και να υπενθυμίσω ότι η ΔΕΗ, η ενέργεια, τα νερά είναι έργα του ΠΑΣΟΚ και ποτέ δεν πρόκειται να τα εγκαταλείψουμε. Δεν κρύβω πως όλοι έχουμε προβληματισμό ανάλογο με αυτό του κ. Αθανασιάδη, αλλά πιστεύω ότι η δέσμευση του κ. Βενιζέλου καλύπτει όλους μας».

Η ψηφοφορία

Με τις θετικές ψήφους 155 βουλευτών (του ΠΑΣΟΚ και της Έλσας Παπαδημητρίου) η Βουλή των Ελλήνων έδωσε κατά πλειοψηφία την έγκρισή της στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη - κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ και του ΛΑΟ - συμμετείχαν 298 βουλευτές, καθώς απουσίαζαν ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης (ο οποίος δήλωσε με επιστολή του ότι ψηφίζει «όχι» αλλά δεν προσμετράται η ψήφος στο αποτέλεσμα) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Λιάνης.

«Όχι» ψήφισαν 138 βουλευτές -της ΝΔ, πλην της κ. Παπαδημητρίου-, του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ, του ΣΥΡΙΖΑ, τηςΔημοκρατική Αριστεράς, οι ανεξάρτητοι Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου (που συγκροτούν το νέο κόμμα "Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών"), Σοφία Σακοράφα, Ευ. Παπαχρήστος, καθώς ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος -λόγω της αρνητικής ψήφου του- διεγράφη από την ΚΟ του κόμματος.

«Παρών», δήλωσαν οι πέντε βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Αθανασιάδης

Αίροντας - όπως ο ίδιος δήλωσε στην Βουλή - τις ενστάσεις του μετά την ομιλία του πρωθυπουργού και τις δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών αλλά και αναγνωρίζοντας το κρίσιμο της ψηφοφορίας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κοζάνης, Αλ. Αθανασιάδης, ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Ανάλογη δήλωση έκανε, όταν κλήθηκε να ψηφίσει, και ο βουλευτής Βασίλης Γιουματζίδης

Δήλωση Κουρουμπλή μετά την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου

"Πατριωτισμός, κατά την αντίληψη μου, είναι η σύγκρουση με την κοινωνική αδικία που δημιουργείται από την άνιση κατανομή των βαρών της κρίσης", τονίζει σε γραπτή δήλωση του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλή, ο οποίος λίγο πριν είχε καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

"Η απαξίωση των βουλευτών στην συνείδηση του λαού είναι αποτέλεσμα μιας στυγνής λογικής της περίφημης κομματικής πειθαρχίας που στραγγαλίζει την ουσία της πολιτικής", προσθέτει ο κ. Κουρουμπλής και καταλήγει:

"Το πατριωτικό και κοινωνικό καθήκον απέναντι στο τόπο και την κοινωνία είναι η στάση μου αυτή".

Διεγράφει η Έλσα Παπαδημητρίου

Η κυρία Ελσα Παπαδημητρίου, που και αυτή, κόντρα στην κομματική γραμμή της ΝΔ, ψήφισε «ναι» στο Μεσοπρόθεσμο διαγράφηκε από τη ΝΔ. «Η κα Έλσα Παπαδημητρίου ανακοίνωσε την απόφασή της να αποχωρήσει από τις τάξεις της ΝΔ. Αυτοδιαγράφηκε. Η ΝΔ συνεχίζει την πορεία ελπίδας και ευθύνης που οφείλει στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστας Τασούλας, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Διέγραψε τον Κουρουμπλή

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της Βουλής Φίλλιπος Πετσάλνικος ανακοίνωσε πως ο βουλευτής Παναγιώτης Κορυρουμπλής δεν ανήκει πλέον στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κορουμπλής ήταν ο μόνος που έμεινε σταθερός στην θέση που είχε εξ’ αρχής να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

Αντίθετα άλλοι βουλευτές της κυβέρνησης που εδώ και καιρό απειλούσαν πως θα καταψηφίσουν τα σκληρά μέτρα λιτότητας το υπερψήφισαν, με την δικαιολογία πως η σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού του και του Ευ. Βενιζέλου τους έχει καλύψει και πως πλέον δεν υπάρχουν αμφιβολίες.

Οι εξελίξεις στη Βουλή

15:31 Με την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ξεκινά ένας γύρος σκληρής διαπραγμάτευσης, ώστε να δοθεί ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας. Στην αντίθετη περίπτωση, την χώρα περιμένει η καταστροφή - ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην καταληκτική ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, με την οποία ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση.

Ο κ. Παπανδρέου, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Στην ίδια βεβαιότητα βασίζεται και η Νέα Δημοκρατία, οι βουλευτές της οποίας, «μιλάνε ανεύθυνα γιατί ξέρουν πως εμείς πράττουμε υπεύθυνα», ακολουθώντας τον αρχηγό τους, «που έχει γύρω του ανθρώπους που του λένε πόσο καλό κάνει στο προσωπικό του προφίλ να λέει "όχι"».

«Παλεύω εδώ και δύο χρόνια να αποφύγει η χώρα την κατάρρευση. Μαζί με τον λαό που σηκώνει σταυρό φορτωμένο με αμαρτίες δεκαετιών και τις καταστροφικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης, η ώρα που θα διασφαλίσουμε ότι θα καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις. Ας κάνουμε το παν για να μην ζήσει η χώρα στάση πληρωμών» ανέφερε ο κος Παπανδρέου, προχωρώντας στη συνέχεια σε αναίρεση των επιχειρημάτων εκείνων που προκρίνουν την μερική, ή ολική άρνηση πληρωμών:

«Κάποιοι μας λένε: "Τι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί; Σιγά μην μας αφήσει η Ε.Ε. να χρεοκοπήσουμε. Υπάρχει σχέδιο βήτα, ή λέμε πως ‘’δεν πληρώνουμε’’ και καθαρίσαμε". Τόσο εύκολα; Στάση πληρωμών σημαίνει να αναστείλουμε όλα τα νοσοκομεία, να κλείσουμε τα σχολεία, να μειώσουμε τις συντάξεις για 70-80%, να σταματήσουμε να καταβάλουμε τους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων», προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Έξω πολλοί διαμαρτύρονται: Άλλοι γιατί πραγματικά αδικούνται και υποφέρουν, άλλοι γιατί ξεβολεύονται από προνόμια που είχαν συνηθίσει. Το κρίσιμο είναι, να μην ζήσει κανένας μας τις συνέπειες μιας κατάρρευσης και να ανταποκριθούμε όλοι μας σε δίκαια αιτήματα για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές. "Σχέδιο Β" για την Ελλάδα δεν υπάρχει - ή δεν υπάρχει προς όφελος της Ελλάδας. Το μόνο που θα σκεφτούν οι εταίροι μας, είναι το πώς θα σωθούν οι ίδιοι. Σε πλειστηριασμό θα μπει η Ελλάδα - δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Και τα πράγματα είναι απλά: Υπάρχουν η επιλογή του δύσκολου δρόμου της αλλαγής και εκείνη της καταστροφής» ανέφερε ο

15:27 Μετά την λήξη της ομιλίας του κ. Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της Βουλής επέτρεψε μια σύντομη παρέμβαση στον Αντώνη Σαμαρά: «Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη του πρωθυπουργού, να απευθυνθεί στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Οφείλω όμως να του απαντήσω, πως αυτή τη στιγμή, δεν κρίνεται αν θα καταρρεύσουμε ή όχι, αλλά αν θα κάνουμε ένα ακόμη μοιραίο βήμα προς την τελική κατάρρευση της οικονομίας - την κοινωνική και πολιτική κατάρρευση. Και η πολιτική κατάρρευση θα είναι η δική σας», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε πως ο Πρωθυπουργός, όπως και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας απέφυγαν να αναφερθούν σε οικονομικά δεδομένα και τους κάλεσε να διευκρινίσουν σε ποιο σημείο διαφωνούν με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, κατά τις δικές τους διακηρύξεις. Όσο για την Νέα Δημοκρατία, «ευθύνη δική μας, είναι να λέμε στους εταίρους μας την αλήθεια και όχι να κοροϊδεύουμε, αυτούς και τους εαυτούς μας. Απέδειξα εχθές ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Αυτή είναι η αλήθεια που θα συνεχίσω να λέω και προς τους εταίρους μας και προς τον ελληνικό λαό. Το προσωπικό μου προφίλ δεν το κοίταξα ποτέ. Εμένα περιμένω να με κρίνει μόνον ο ελληνικός λαός».

«Ο κος Σαμαράς δεν αναφέρθηκε σε στοιχεία» αντέταξε ο Πρωθυπουργός, «γιατί δεν μπορεί να αναγνωρίσει την διαφάνεια που φέραμε επιτέλους εμείς σ’ αυτή τη χώρα, και τα τεράστια ελλείμματα, που όλη η Ευρώπη ξέρει ότι αφήσατε στον ελληνικό λαό. Αυτά είναι τα στοιχεία για τα οποία εσείς κρύβεστε».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε εξάλλου πως οι προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά κοστολογήθηκαν από την τρόικα και την ευρωπαϊκή Δεξιά και απορρίφθηκαν. «Το έχετε ως πρόσχημα για να κάνετε τον πατριώτη. Πατριώτες όμως είμαστε εμείς, που αναλαμβάνουμε μία μεγάλη ευθύνη, που σε μεγάλο βαθμό δεν μας αναλογεί».

«Ο λαός δεν θέλει να αποτύχει αυτό το πρόγραμμα. Μην ποντάρετε στην αποτυχία. Θα πετύχουμε, είτε το θέλετε, είτε δεν το θέλετε» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

15:05 Στο βήμα ο Πρωθυπουργός. Το μεσοπρόθεσμο θα μας δώσει τον χρόνο που χρειαζόμαστε, δήλωσε ο Πρωθυπουργός. "Θα κάνουμε το παν για να μην ζήσει η χώρα στάση πληρωμών. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα κάνει το εθνικό της καθήκον." "Αν καταρεύσουμε σε πληστιριασμό θα βγεί η Ελλάδα. Δώστε με την ψήφο σας στην Ελλάδα μια ευκαιρία."

14:45 Ε. Βενιζέλος: Βρισκόμαστε προ οριακών διλλημάτων και είναι πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με τραγικές καταστάσεις και επιπτώσεις. Σαν κυβέρνηση παίρνουμε τα μέτρα που πρέπει. Το ένστικτο αυτοσυντήρησης μας, μας επιβάλει να το υπερψηφίσουμε ανέφερε χαρακτηριστικά.

14:31 Γ. Καρατζαφέρης απαντώντας στον κ. Μαγκούφη: Από την πόλη έρχομαι και στην κορυφή κανέλλα.

14:29 Μαγκούφης: Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι υπερήφανοι γιατί δρουν για την σωτηρία της πατρίδας.

14:26 Γ. Καρατζαφέρης: Προτείνω σχέδιο Μάρσαλ. "Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τρωγόμαστε". Συναίνεση ζήτησε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

14:05 Tσίπρας: Το νομοσχέδιο οδηγεί την κοινωνία σε πτώχευση. Κάλεσε τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

13:38 Για ψευτοδιλλήματα έκανε λόγο η Αλέκα Παπαρήγα. «Η χρεωκοπία είναι έτσι κι αλλιώς ένα αντικειμενικό γεγονός» δήλωσε η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και κάλεσε τον λαό να μην υποκύψει στον εκβιασμό και τους εκβιαστές.

13:24 Η Έλσα Παπαδημητρίου στο βήμα της Βουλής. "Το Μεσοπρόθεσμο είναι μία λύση, καλή κακή, θα δείξει". Θα στηρίξει το Μεσοπρόθεσμο η Έλσα Παπαδημητρίου, και θα ανεξαρτητοποιηθεί

13:19 Κουρουμπλής: Αυτό που θα αποφύγουμε σήμερα, θα καταφέρουμε να το αποφύγουμε μετά από το ξεπούλημα της περιουσίας; Πάνω από όλα η πατρίδα και η κοινωνία. Δεν μπορώ να δεχτώ αυτόν τον ωμό εκβιασμό. «Ευθύνες έχουν αυτοί που διαχειρίστηκαν την τύχη της χώρας και όχι οι βουλευτές. Δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση που άφησε στο απυρόβλητο εκείνους τους παράγοντες της ΝΔ που έστησαν το πάρτι του φαρμάκου; Γιατί δεν απαιτήσαμε από τον κ. Προβόπουλο τα ονόματα αυτών των «πατριωτών» που έβγαλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό; Μπορεί να μας πει η ΝΔ και η κυβέρνηση η σημερινή, πόσα χρωστά από ΦΠΑ (550 εκατ. ευρώ) η εταιρεία του αεροδρομίου; Δεν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των μεγαλοφειλετών στο Δημόσιο που χρωστούν 24 δισ. ευρώ. Ποιος είναι ο πατριωτισμός λοιπόν; Η ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, ή να αφήνουμε να αιωρούνται σκιές στον πολιτικό κόσμο;», αναρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουρουμπλής.

13:10 Αθανασιάδης: Η ΔΕΗ είναι ιδιοκτήτρια περουσιακών στοιχείων του λαού που δεν μπορούν να πουληθούν όσο όσο. Παραμένει ερωτηματικό η ψήφος του. «Τόσο η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, όσο και η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, θα έπρεπε να αποβλέπουν σε έναν και μόνον στόχο - το μέγιστο όφελος του καταναλωτή. Στην Ευρώπη, ούτε η απελευθέρωση, αλλά ούτε και η ιδιωτικοποίηση οδήγησαν σε χαμηλότερες τιμές. Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλιστεί πως θα προχωρήσουν οι μεγάλες επενδύσεις, απαραίτητες για την ανάπτυξη της οικονομίας. Σε καιρούς όμως οικονομικής αβεβαιότητας, η πράξη έχει αποδείξει πως οι επενδυτές έχουν γίνει διστακτικοί σε επενδύσεις όταν υπάρχει η προσδοκία του κέρδους. Όμως ικανοποιητικό κέρδος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αύξηση στα τιμολόγια» ανέφερε ο κος Αθανασιάδης και κατέληξε: «Η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ σήμερα, είναι 2,2 δις, όπως διαμορφώθηκε τον τελευταίο καιρό. Από το 17% θα εισπράξουμε 374 εκ.. Η πραγματική όμως αξία της ΔΕΗ είναι 16 δις - άρα η πώληση θα πρέπει να αποφέρει 2,7 δις. Προτείνω λοιπόν εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης ενός λιγνιτωρυχείου, πώληση δύο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πώληση 49 ή 51% μιας άλλης μονάδας παραγωγής…»

13:08 Νίκος Τσώνη: “Ρε συ μην κάνεις καμιά μ... και δεν το ψηφίσεις!”. Η ομιλία του βουλευτή Φθιώτιδας ήταν γενικότερα σε “λαϊκή” γλώσσα, υπήρξαν και εκφράσεις όπως “φάε πιες και γράψ' τα” αλλά και σαρδάμ όπως ... “μάγκα τσάμπες” αντί του γνωστού “τσάμπα μάγκες”, επί της ουσίας πάντως ο κ. Τσώνης τάχθηκε υπέρ της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου.

12:45 «Ναι» στο Μεσοπρόθεσμο θα πει τελικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ρομπόπουλος. Με την ομιλία του στη Βουλή τόνισε, «Είμαι νέος βουλευτής. Η σημερινή ψηφοφορία είναι κρίσιμη και η καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, όπως εκβιαστικά έχει τεθεί από την Ε.Ε. δεν αφήνει περιθώρια. Δεν μπορώ να πτωχεύσω την χώρα μου και να διαλύσω την Ευρώπη! Πάνω από την προσωπική μου αξιοπρέπεια βάζω το εθνικό συμφέρον».

Το παρασκήνιο

Η υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου αποτελεί βασική προϋπόθεση από τους δανειστές μας, σύμφωνα με τα όλα όσα εκφράζουν τις τελευταίες μέρες, για τη συνέχιση της ομαλής δανειοδότησης της χώρας μας και την αποφυγή της άμεσης χρεοκοπίας. Υπό την απειλή αυτή όπως όλα δείχνουν, κάμπτονται και οι τελευταίοι διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Μοναδικό ερωτηματικό απομένει ο Αλέκος Αθανασιάδης και ίσως ενός ακόμη, είτε η Χρύσα Αράπογλου, είτε κάποιος άλλος βουλευτής.

Σε κάθε περίπτωση εάν οι διαφοροποιήσεις, ή οι αντιρρησίες είναι μέχρι δύο, η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη. Εάν όμως ξεπεράσουν τους 3 και παρά το ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει ακόμη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι σχεδόν σίγουρο πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης κάτι τέτοιο δεν αναμένεται, καθώς εκτός από τους δικούς τους αναμένουν το Μεσοπρόθεσμο να στηριχτεί τόσο από βουλευτές που πρόσκεινται στην Ντόρα Μπακογιάννη ή ακόμη και από βουλευτές της ΝΔ, όπως είναι η Έλσα Παπαδημητρίου.

Πάντως η Βάσω Παπανδρέου έδωσε το σήμα της υπερψήφισης, ο Θωμάς Ρομπόπουλος έκανε «τούμπα», καθώς τασσόταν όλο το προηγούμενο διάστημα κατά του Μεσοπρόθεσμου, ενώ δεν υπάρχει θέμα με τον συνήθως θορυβώδη με το παραμικρό, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Αναλόγως θα κινηθεί και ο Σήφης Βαλυράκης, παρότι άφηνε υπονοούμενα ότι το σκέφτεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες