Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

«Γκρεμίστηκε» ο κλάδος της οικοδομής


«Γκρεμίστηκε» ο κλάδος της οικοδομής


Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Στοιχεία που δείχνουν ότι οι άλλοτε «ατμομηχανές» της ελληνικής οικονομίας μένουν καθηλωμένες και στοιχεία που ενισχύουν τις ανησυχίες των παραγωγικών φορέων ότι η πρόσβαση στο φτηνότερο χρήμα θα παραμείνει όνειρο απατηλό για όσο καιρό διαρκεί η δημοσιονομική κρίση, η οποία κρατά "δεμένες" και τις εγχώριες τράπεζες στο ακριβό άρμα της ΕΚΤ.
Στον απόηχο της Έκθεσης του ΙΟΒΕ, που προβλέπει ύφεση και για φέτος στο 4% και με φόντο τις έντονες πλέον διαβουλεύσεις μεταξύ των δανειστών μας για το κατά πόσο μπορεί να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία με «ενέσεις» ρευστότητας, η Στατιστική Αρχή δημοσιοποίησε στοιχεία- σοκ για την οικοδομή που βρίσκεται σε κρίση διαρκείας και σίγουρα δεν μπορεί να αναστηθεί από μια απλά αναστολή του πόθεν έσχες ή το πρόσκαιρο «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών.
Μειωμένες κατά 43,7% σε σχέση με πέρσι ήταν οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν τον Μάρτιο, ενώ ο όγκος των νέων κτιρίων ήταν μικρότερος κατά 40,5%. Όσον αφορά, δε, στην εικόνα του 3μήνου είναι άκρως απογοητευτική, αφού δείχνει μείωση των νέων αδειών κατά 48,2% και του όγκου των νέων οικοδομών κατά 54,2% σε σχέση με τον επίσης κάκιστο πρώτο 3μηνο του 2010.
Κι επειδή οικονομική δραστηριότητα χωρίς χρήμα και μάλιστα χωρίς φτηνό χρήμα, δεν μπορεί να υπάρξει, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας κρίνονται αρκούντως ανησυχητικά. Τα νέα μικρά επιχειρηματικά δάνεια (έως 250.000 ευρώ) "φορτώθηκαν" τον Μάιο με επιτόκιο 7,31% έναντι 7,01% τον Απρίλιο ενώ και τα νέα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο έχουν "φορτωθεί" με επιτόκιο 4,26%, έναντι 4,25% τον Απρίλιο και 4,04% τον Μάρτιο. Όσο, δε, για τα υφιστάμενα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, το μέσο επιτόκιο σκαρφάλωσε στο 4,89% (από 4,79%) και στο 3,83% (από 3,77%) αντιστοίχως. Κι όλα αυτά πριν την αύξηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ, που θα προκαλέσει νέο γύρο ανόδου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες