Ερώτηση για την αντιμετώπιση των οίκων αξιολόγησης από την κυβέρνηση κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΠαΣοΚ (Μιχ. Κατρίνης, Αθ. Γικόνογλου, Σπ. Μαργέλης, Ι. Αμοιρίδης) προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο και Εξωτερικών κ. Στ. Λαμπρινίδη.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις», αναφέρεται στην ερώτηση, «καταδεικνύουν την ουσιαστική αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει σε πολιτικό πρωτίστως επίπεδο την συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης και την απήχησή τους στις αγορές.
Παρουσιάζεται έτσι το φαινόμενο κυρίαρχα κράτη....
και διεθνείς οργανισμοί να εξαρτούν τις πολιτικές τους αποφάσεις από τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς των οίκων αξιολόγησης, που είναι γνωστό ότι ελέγχονται για κερδοσκοπικά παίγνια και αδιαφανείς κανόνες λειτουργίας, χαρακτηριστικά που φυσικά δεν καλύπτει η δημοσιοποίηση των υπολογιστικών τους μοντέλων. Άλλωστε οι συγκεκριμένοι οίκοι είναι κερδοσκοπικές εταιρείες που υπηρετούν με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των πελατών τους και σε καμία περίπτωση το δημόσιο συμφέρον».
Επιπλέον, οι βουλευτές ασκούν εμμέσως κριτική κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι παρά την υποβολή σχετικής ερώτησης και τις απαντήσεις του τότε Υπουργού Οικονομικών, το ελληνικό Δημόσιο δεν κινήθηκε νομικά εναντίον του οίκου ώστε να περιφρουρήσει την εξαιρετικά σκληρή προσπάθεια του ελληνικού λαού.
Οι τέσσερις βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς, αν προτίθενται να θέσουν στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της επίσπευσης δημιουργίας ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης δημόσιου χαρακτήρα, αν προτίθενται να προχωρήσουν ακόμη περαιτέρω, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διερευνήσει νομικούς τρόπους ώστε να απαγορεύσει στους εν λόγω οίκους να συμπεριλαμβάνουν τις οικονομίες των κρατών μελών τους σε αξιολογήσεις έστω και ως απλή έκφραση γνώμης καθώς η περίπτωση αυτή δεν εμπίπτει στην προστατευόμενη ελευθερία του λόγου ή οικονομική ελευθερία που αναγνωρίζεται από τα σύγχρονα συνταγματικά κείμενα, δεδομένης της υπέρτερης ισχύος του δημοσίου συμφέροντος.
Τέλος, επανέρχονται στο θέμα της υποβολής μήνυσης κατά των οίκων αξιολόγησης, ζητώντας να πληροφορηθούν αν οποιαδήποτε νέα υποβάθμιση διαρκούντος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής, θα αποτελέσει αιτία νομικού πολέμου ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στην εταιρεία που θα το πράξει.
ΠΗΓΗ: tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου