Τη δραστική μείωση των αποδοχών στους υψηλά αμειβόμενους υπαλλήλους του Δημοσίου με παράλληλη οριζόντια περικοπή στις αμοιβές όλων περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», το τελικό σχέδιο του νέου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν στα χέρια τους οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Ραγκούσης.
Η εξέλιξη αυτή είναι η χειρότερη για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, καθώς στο τραπέζι βρισκόταν και ένα άλλο σενάριο, αυτό της μείωσης των αποδοχών σε κάποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων μέχρι 40% με ταυτόχρονη αύξηση σε κάποιες άλλες μέχρι 15%, που είχε αποκαλύψει η «δ» στις 21 Μαΐου.
Φαίνεται ότι οι πιέσεις της τρόικας για σημαντική μείωση του μισθολογικού κόστους έπιασαν τόπο και σε συνάρτηση τόσο με τις απολύσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που...
θα ακολουθήσουν όσο και με το πάγωμα των προσλήψεων θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν άμεσα, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει περάσει από το υπουργικό συμβούλιο το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου, να ψηφιστεί εντός του καλοκαιριού και να ξεκινήσει να ισχύει για τους νεοπροσληφθέντες από την 1η Σεπτεμβρίου. Για τους ήδη υπηρετούντες θα υπάρξει τριετής μεταβατική περίοδος.
Το σενάριο για το νέο μισθολόγιο που φαίνεται τελικά να επικρατεί και του οποίου υπέρμαχος ήταν από την αρχή ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, σε αντίθεση με τον κ. Ραγκούση, προβλέπει τη δραστική μείωση των αποδοχών στους υψηλά αμειβόμενους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, οι υπάλληλοι των οποίων θα ενταχθούν άμεσα στο νέο μισθολόγιο. Την ίδια στιγμή θα υπάρξει οριζόντια περικοπή, έστω και μικρή, της τάξης του 5% έως 10% στις αμοιβές όλων ανεξαιρέτως των υπαλλήλων του Δημοσίου.
Με βάση το σενάριο για το ενιαίο μισθολόγιο που θέλει την εξισορρόπηση των ανισοτήτων μεταξύ υπαλλήλων που διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά, οι απολαβές όλων των νεοεισερχομένων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στον στενό δημόσιο τομέα θα διαμορφωθεί περίπου στα 1.640 ευρώ μαζί με τα επιδόματα. Επιπλέον, στο νέο μισθολόγιο θα συνδεθεί η αποτελεσματικότητα του υπαλλήλου με τον μισθό του (πριμ παραγωγικότητας), ενώ σε ό,τι αφορά τα επιδόματα θα καταργηθούν τα 40 γενικά επιδόματα, που ισχύουν σήμερα, και θα ενσωματωθούν σε ένα, το οποίο θα ξεκινά από τα 140 ευρώ για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και θα αυξάνεται ανάλογα με το κλιμάκιο. Παράλληλα, θα διατηρηθούν μόνο τέσσερα επιδόματα (οικογενειακό, επίδομα θέσης, κίνητρο απόδοσης και ειδικών συνθηκών).
Σήμερα τα επιδόματα καταλαμβάνουν το 40% -κατά μέσο όρο- των αμοιβών στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με το υπόλοιπο 60% να είναι ο μισθός, ενώ με το νέο η αναλογία αυτή θα διαμορφωθεί σε 80% μισθός και 20% επιδόματα.
Μακάριος Β. Λαζαρίδης από "δημοκρατία"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου